KOPRSKI PAROH O NAKUPU ZEMLJIŠČA ZA PRAVOSLAVNO CERKEV: "Hvala vsem, ki ste verjeli v kulturno-religijski projekt"

Koper

Kot je danes na svojem Facebook profilu sporočil paroh koprske pravoslavne cerkve Dejan Mandić, je zemlja za izgradnjo cerkve v Kopru kupljena. 1551 kvadratnih metrov veliko zemljišče se nahaja med koprsko avtobusno postajo in Planetom Koper. Kot nam je povedal Mandić, se danes ne veselijo samo koprski pravoslavni verniki, temveč pripadniki njihove cerkve po celotni Sloveniji, saj gre za zgodovinski trenutek.

Koprski paroh Dejan Mandić (na sliki desno)

"Pravoslavni verniki po celi Sloveniji so danes zelo veseli, ker gre za dogodek zgodovinskega pomena. Kaj takega več kot 80 let ni bilo mogoče. V Sloveniji so pred vojno stale tri pravoslavne cerkve – v Mariboru, Celju in Ljubljani. Mariborska in celjska sta bili zrušeni po nalogu Hitlerja, ljubljansko pa so zaščitile italijanske oblasti in se je zato ohranila do danes," razlaga koprski paroh Dejan Mandić, ki je nakupa zemljišča s strani donatorja neizmerno vesel.

Zemljišče je na javni dražbi nepremičnin koprske občino kupilo gradbeno podjetje KPL iz Ljubljane. Kupil ga je donator srbske pravoslavne cerkve Mladen Milanović Kaja kot edini dražitelj po izklicni ceni 152.000 evrov brez DDV.

Kot je povedal Mandić, imajo za enkrat izdelano le okvirno podobo cerkve. Za kako velik objekt bo šlo in koliko bo vredna investicija, natančnega podatka še nimajo. Je pa povedal, da bo objekt zgrajen v srbsko-bizantinskem slogu, saj želijo z njim na najboljši način prikazati srbsko arhitekturo cerkva in samostanov, ki so zgrajene v Primorju. "Čim bolj se želimo prilagoditi okolju, v katerem se nahajamo. Zahvaljujemo se donatorju, ki nam je omogočil zemljišče, in pozivamo vse, da enotno pomagajo pri realizaciji izgradnje cerkve," apelira na vernike Mandić.

Tako bo videti nova pravoslavna cerkev v Kopru.

"Upamo tudi, da bo gospod Milan Mandarić doniral pravoslavni cerkvi kot zelo uspešen poslovnež, kot pravijo mediji, saj je sedaj evidentno, da nihče ne gradi na njegovem zemljišču, temveč na našem zemljišču, ki pa je bilo občinsko. Ob tem se veselimo donacij celotnega vernega naroda," je še dejal Mandić.

Ob tem se je Mandić zahvalil koprski občini in županu Borisu Popoviču. "Župan Popovič, ki je razumel potrebo pravoslavnih vernikov na Primorskem, v svojem mestu deluje z medreligijskim spoštovanjem do vseh, brez razlike. Zaradi njegovega angažiranja tako do pravoslavcev kot do vernikov drugih religij, mu želimo vse dobro in dobro zdravje z blagoslovom. Županov postopek je potrditev urejenega in demokratičnega mesta Koper," je še poudaril Mandić. Mandić je Popoviča spremljal ob obisku v Beogradu pri poglavarju srbske pravoslavne cerkve, patriarhu Ireneju, v začetku oktobra letos.

Deli novico:

Cerkev |  10 .11. 2018 ob  18: 40
nocemo cerkve!!! Proc iz Kopra!
Tomi |  09 .11. 2018 ob  21: 16
Srbin k.v...raje nič ne piši, če si nepismen
bošteran |  09 .11. 2018 ob  18: 05
Sodeč po teh komentarjih vidim in čutim,da smo Istrijani v manjšini ali spimo .Prosim vas zbudite se.
popolandija |  09 .11. 2018 ob  17: 37
čudno , kaj vse se dogaja tik pred volitvami, kdo bi vedel zakaj.
David |  09 .11. 2018 ob  15: 25
@Nesovražnik Kaj si ti kdaj bil v Srbiji? Skoraj vsako mesto in vas ima eno, dve ali več katoliških cerkev. Še posebej v Vojvodini. Srbija ima čez 20 priznanih nacionalnih manjšin i tudi dosti priznanih religij. In vsi živijo brez incidentov. To kar so svetovni mediji delali iz Srbije 90-ih in kako so jo predstavljali v slabi luči se ne more opisati z besedami. Še za zanimivo informacijo, beograjski nadškof in glavni predstavnik katoliške cerkve v Srbije je slovenec Stanislav Hočevar. Poleg tega, pravoslavci so kristijani in so isti kot mi.
POP ŽUPNIK FRAT  |  09 .11. 2018 ob  14: 50
MED POPI IN PAROHI NI PEDOFILOV KOT PRI NAŠIH ŽUPNIKIH KDO VE ZAKAJ ......
satir |  09 .11. 2018 ob  14: 16
združeni v bogu, ločeni po taboriščih
@zakon |  09 .11. 2018 ob  10: 57
Kaj si od včeraj na Obali, da pišeš take oslarije?!
Ma |  09 .11. 2018 ob  10: 34
13
Kakšna cerkev lepo vas prosim. Ne zivimo več v srednjem veku.
Nesovražnik |  09 .11. 2018 ob  10: 29
-5
Samo v Beogradu je 6 katoliških cerkev, v celi Srbiji čez 30 katoliških cerkev. Kaj vas ni sramota potem dajati takšne sovražniške komentarje. Samo pomislite, da se tako gnusijo v Srbiji na vas katoliške vernike in za vsako izgrajeno katoliško cerkvo?
bebo |  09 .11. 2018 ob  09: 56
-4
Bravo gospod zupan za vse treba skrbet neglede na to kateri verski skupnosti pripadajo.
@jaz |  09 .11. 2018 ob  08: 52
Pravoslavci so tudi kristjani...enako kot evangeličani in katoličani.
1