KOPRSKI PAROH MANDIĆ NAGOVORIL OBČINSKI SVET: Bržan napovedal preklic obeh prostorskih aktov vezanih na gradnjo pravoslavne cerkve v Kopru

Koper

Včeraj je koprski občinski svet nagovoril pravoslavni paroh Dejan Mandić. V govoru je nanizal kronologijo dogodkov vezanih na gradnjo pravoslavne cerkve v Kopru v zadnjih dveh letih ter prosil občinske svetnike, da pomagajo pri čimprejšnji razrešitvi nastale situacije. Koprski župan Aleš Bržan je v odgovoru Mandiću povedal, da bo preklical oba prostorska akta vezana na gradnjo cerkve in napovedal, da bodo na občini zemljišče uredili znotraj občinskega prostorskega načrta (OPN).


Vprašanje umestitve verskega objekta za koprsko pravoslavno skupnost se vsaj navzven že nekaj časa ni premaknilo z mrtve točke. Pravoslavna skupnost vztraja pri zemljišču na zelenici v bližini nakupovalnega centra Planet Koper, ki ga je pred leti pridobila v last in tudi že posvetila, na posvetitvi pa je bil prisoten tudi župan Aleš Bržan. Na koprski občini vseskozi tej rešitvi niso naklonjeni, zato so pravoslavnim vernikom že pred časom ponudili alternativne lokacije.

Na včerajšnji seji koprskega občinskega sveta je problematiko svetnikom predstavil tudi koprski paroh Dejan Mandić, ki je med drugim podvomil v iskrenost namenov občinskega vodstva, da do gradnje sploh pride.

"Bržan nam je najprej  ponudil zemljišče v naselju Olmo, ki je močno poseljeno, kljub temu da se zaveda, da bi bile tam hude težave s postavitvijo cerkvenega objekta. Menim, da bi po našem strinjanju s spremembo lokacije zemljišča 'hitro nastala' civilna iniciativa proti gradnji pravoslavne cerkve ali kakšen drug način zaustavljanja projekta. Kar bi celo razumel, saj gre res za neadekvatno zemljišče, sredi stanovanjskega naselja, ki ni primerno za umestitev sakralnega objekta. Kmalu zatem je ponudil drugo lokacijo, v močvirnatem delu v Škocjanskem zatoku za Pošto Slovenije v Kopru, kjer gradnja ni dovoljena ali pa je neizvedljiva," je v svojem govoru pred občinskimi svetniki poudaril Mandić in dodal, da "zemljišče, ki je bilo kupljeno z namenom gradnje cerkvenega objekta najbolje ustreza temu namenu, kajti poleg ni naseljenih hiš in blokov s stanovalci, katere bi lahko motil hrup, zvonovi s cerkve ali obredi, ki se vsakdanje izvršujejo v cerkvi ter verniki, ki ob praznikih in porokah množično obiščejo cerkev. Ravno tako je ta lokacija enostavno dostopna za vernike iz drugih delov primorske regije, saj se nahaja tik ob izhodu s hitre ceste, poleg pa je dovolj parkirnih mest, kar pomeni, da sama cerkvena umeščenost v to območje nikakor ne bi smela motiti nobenega. Kar je pravzaprav naš prvotni interes, saj kot pripadniki manjšinske vere v Republiki Sloveniji stremimo k sožitju z vsemi narodnostnimi skupnostmi, ki tu prebivajo."

"V zadnjih dveh letih smo imeli tri sestanke z gospodom Bržanom, poleg Bržana smo bili na sestankih prisotni tudi metropolit Porfirije Perić, diakon dr. Dragan Radić, paroh Tomo Ćirković, paroh Dejan Mandić in donator g. Mladen Milanović-Kaja. Na prvem sestanku je gospod Bržan inzistiral, da se mora spremeniti lokacija našega že kupljenega in posvečenega zemljišča ter z g. Bengijevim prikazal že narisane načrte, kako bodo na tem zemljišču zgradili nov koprski park. Glede na to da je Bengijev pod prejšnjo oblastjo spremljal občinski podrobni prostorski načrt (OPPN) in projekt SPC, mi je bilo osebno zelo zanimivo, kako so se, kar čez noč, pojavili nekakšni novi načrti, kajti, ko smo se pogovarjali o gradnji, teh načrtov nikoli nihče ni pokazal. Na drugem sestanku je župan Bržan naznanil, da je ministrstvo za infrastrukturo ustavilo projekt izgradnje pravoslavne cerkve, saj bi naj v bodočih 30–40 letih širili avtocesto proti našem zemljišču in to izjavil tudi predstavnikom medijev. Minister za infrastrukturo g. Jernej Vrtovec mi je osebno zatrdil, da tam nikoli ne bo potekala avtocesta, ne zdaj, niti čez 40 let, pa tudi, če bi slučajno bila, ne bi nikoli uničeval nobenega sakralnega objekta. Na tretjem sestanku je g. Bržan trdil, da bo Mestna občina Koper (MOK) širila regionalno cesto (tokrat namesto avtoceste in parka) in širila podvoz pri postajališču za avtodome, kar smatramo za brezpredmetno, saj stranska cesta pri avtobusni postaji in širitev podvoza ne motita pri gradnji našega projekta. 

Naj opomnimo, da je metropolit Zagrebški g. Porfirije Perić poslal dopis na MOK že pred več kot enim letom in do danes še vedno ni prejel kakršnegakoli odgovora, ki bi vsaj malo pojasnil situacijo. Prav tako je treba izpostaviti, da je metropolit dr. Porfirije Perić že takrat prosil župana Bržana, da predlog sprejetja OPPN-ja predloži na občinski svet, ki naj poda odločitev, pa se to do danes še ni zgodilo," je v svojem govoru izpostavil Mandić in obenem občinske svetnike pozval, da naredijo vse, kar je v njihovi moči, da "spoštujete demokracijo in ustavo ter zakon o veroizpovedi Republike Slovenije, na kar je Slovenija lahko ponosna, kajti nastala situacija je preprosto povedano sistemska in načrtna diskriminacija pravoslavnih občanov v Mestni občini Koper ter celotni Republiki Sloveniji."

Bržan po govoru Mandića napovedal preklic prostorskih aktov in ureditev območja znotraj OPN

Župan Bržan je po govoru paroha Mandića obžaloval, da je bila njegova podpora gradnji napačno razlagana in po njegovem celo zlorabljena v politične namene. "Vse predloge, vključno z menjavo zemljišč, sem podal izključno z namenom pospešitve gradnje," je dodal.

"Obžalujem, da je bila moja kooperativnost, naklonjenost in iskrena podpora gradnji pravoslavne cerkve v Kopru tako napačno interpretirana in sedaj še zlorabljena za politične namene. Vse predloge, vključno z menjavo zemljišč, sem podal izključno z namenom pospešitve gradnje. Najti takšno rešitev, ki bi hkrati in čimprej zadovoljila vse ključne potrebe lokalne skupnosti in cerkve. Prav v tem trenutku se soočamo z dejstvom, kako težko je popravljati napačne odločitve v prostoru. Tako so se recimo naši predhodniki odločili, da bo na območju Toncity poslovno-stanovanjska soseska in naši predhodniki so se tudi odločili, da bo na območju Toncity park. Oboje seveda ne gre in zato smo se znašli v sodnem mlinu, ki še melje

Nisem želel ponavljati napak svojih predhodnikov, ki so tudi za to parcelo, ki jo je tik pred volitvami pridobila v last pravoslavna cerkev, hkrati vodili postopka sprejemanja dveh prostorskih aktov: OPPN 'Verski kulturni center' in OPPN 'Južna vrata mesta Koper'. Ne dvomim, da so dezinformacije, ki ste jih povedali, morda tudi nenamerno, plod vašega nepoznavanja celotne situacije. Ker je iz današnjega nastopa gospoda Mandića razvidno, da v pravoslavni cerkvi niso več pripravljeni sodelovati pri iskanju takšne rešitve, ki bi hkrati zadovoljila njihove potrebe in potrebe lokalne skupnosti, ne vidim več razloga, da bi nadaljevali postopke obeh predlogov občinskih podrobnih prostorskih načrtov in bom zato oba postopka preklical. Omenjeno območje pa bomo prostorsko uredili v okviru OPN-ja, ki ga pravkar vodimo, pri čemer pa bomo seveda prednostno izpolnjevali tiste naloge, ki nam jih nalaga zakon o lokalni samoupravi. Gradnjo pravoslavne cerkve podpiram še naprej, verjamem, da jo boste podprli tudi vi in da jo bomo Kopru dobili čim prej."

Mandića odgovor Bržana razžalostil ne le kot paroha, ampak kot človeka

"Tak odgovor me je ne samo presenetil kot paroha, ampak razžalostil tudi kot človeka. Več kot očitno drži to, kar sem upal, da ni res. In sicer da občinska oblast in predvsem župan Bržan delajo in bodo naredili vse, da preprečijo gradnjo pravoslavnega hrama ne le na zdajšnji parceli, ampak kjerkoli v občini. O njegovem odgovoru bom obvestil vrh Srbske pravoslavne cerkve," nam je po seji v pisni izjavi poslal koprski paroh Mandić.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
BOG |  30 .01. 2021 ob  20: 46
15
Dejan Mandić mora da ima garažiran avto, cerkev mora ..... da ima parking za gospodovega odposlanca .... morajo biti nemške korenine krogci ......da se bog na luksuzu vozi


......ker namreč eni so bolj enaki od enakih
kosova |  30 .01. 2021 ob  20: 09
-1
KDAJ BO ĐAMIJA V KOPRU, ZA NAS ALBANCE, BOSANCE IN OSTALE jQuery112302915536914651853_1612033739180?????
Cazzimperio  |  30 .01. 2021 ob  16: 48
14
Podpiram referendum.
Mandić vzami parcelo, ki je najslabša in najmanjša. Bodi skromen.
Leta 1991 si bil sovražen do Slovenije. Danes se greš spet okupatorja in zahtevaš?
Referendum!
Marko |  30 .01. 2021 ob  11: 40
-9
@vseved Kdo jaz, grozil komu? Kje pa, sploh nisem pravoslavec in me ne zanima. Sem pa preopotval svet in imel priliko spoznat na lastnih izkušnjah, da oni to jemljejo zelo zelo resno. Kot sem rekel: jaz si tega nebi upal, izražam svoje mnenje. In kašnim ognjem: dovolj da se zapelješ do Bosne in boš našel destrukcijo, ki so jo prinesle podobne zamere .
Istriano |  30 .01. 2021 ob  09: 30
-5
Če dregne zdaj še v muslimane zgubi naslednje volitve. Ta se bo sam pokopal.
mario špinel |  29 .01. 2021 ob  20: 25
11
Pod viaduktom Črni kal naj jim dajo teren, tam je dovol neiskorščenega prostora, dovol daleč od naselja, in blaženi mir za cerkvene obredi ....
Martina |  29 .01. 2021 ob  18: 28
-22
Bržan = Pinocchio
vseved |  29 .01. 2021 ob  13: 57
27
@ Marko, kakšnim ognjem? Mogoče groziš?
Marko |  29 .01. 2021 ob  13: 10
-42
G. Bržan bi moral to urediti preden so dodelili parcelo. To da se je pojavil celo na posvetitvi in se tako rekoč strinjal, pomeni huda žalitev za te vernike, človek brez časti, niče. Zdaj je prepozno delat OPN-je enkrat, ko so zemljo prodali v namen gradnje cerkve. Meni je čisto vseeno kje bo cerkec stala, ali če sploh bo, vendar si nikoli nebi upal napraviti take poteze kot naš župan. Mogoče se ne zaveda, da se igra z ognjem?
Ištrijan |  29 .01. 2021 ob  13: 09
52
Dejan Mandić in pravoslavna skupnost = Popovičeva (nova) volilna baza.
frikofrkic |  29 .01. 2021 ob  12: 54
51
Mandić je dober primer človeka, ki ni za cerkev. Naduvan (dobesedno), agresiven in močno politično aktiven.
Opazovalec |  29 .01. 2021 ob  12: 51
49
Ma ne da imam kaj proti, samo ta lokacija stisnjena med vse te ceste, avtobusno postajo in starim kanalom Badaševice se mi zdi neprimerna za sakralni objekt. Sploh pa ne vem kako bodo tam s parkingi, sploh ob večjih verskih dogodkih.
1