KOPRSKI OBČINSKI PRORAČUN POD STREHO: Težak je skoraj 80 milijonov evrov

Koper

Koprski občinski svet je na današnji seji po skrajšanem postopku sprejel občinski proračun za leto 2020, ki predvideva 79,6 milijona evrov odhodkov. Od tega bo skoraj 33 milijonov evrov oz. 43 odstotkov celotnega proračuna namenjenih za investicijske odhodke in transferje. Po besedah župana Aleša Bržana proračun ne izpolnjuje sanj, ampak potrebe.

Odlok o proračunu je bil sprejet brez glasu proti, saj je zanj glasovalo 22 svetnikov, trije pa so bili vzdržani.

Za tekočo porabo bodo v Kopru namenili 44,1 milijona evrov ter še 2,5 milijona evrov za odplačilo kreditov, je navedla vodja urada za finance in računovodstvo Vilma Milunovič. Pri tem občina načrtuje prihodke v višini slabih 72 milijonov evrov, razliko v višini 7,6 milijona evrov pa bodo pokrili s črpanjem sredstev na računih.

Kot je poudaril Bržan, s tokratnim predlogom proračuna prvič zares zastavljajo svoje nove usmeritve, saj jih je pri lanskem proračunu pričakala še vrsta obveznosti iz preteklega obdobja, medtem ko je občinski proračun "zdaj vsebinsko in finančno povsem razvojno usmerjen".

"Letošnji proračun ne izpolnjuje sanj, ampak potrebe. Ne piše pravljice, ampak resnično zgodbo o uspehu," je še navedel župan. Pri tem je opozoril na dejstvo, da je mestna občina infrastrukturno podhranjena in da mora na številnih območjih šele postaviti temelje za svoj razvoj. V proračunu za prihodnje leto sicer uresničujejo napovedi o povečanju naložb v podeželje, za katere bodo namenili več kot 12 milijonov evrov.

Med številnimi investicijami je župan posebej izpostavil projekt Čisto za Koper in Ankaran, s katerim bo okoli 2000 gospodinjstev dobilo priključek na kanalizacijsko omrežje. Prvič pa so o tem, za kaj nameniti proračunska sredstva, prek instituta participativnega proračuna neposredno odločali občani.

Milunovičeva je pri tem pojasnila, da bodo v okviru participativnega proračuna namenili skupno 480.000 evrov za 36 različnih projektov.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  20 .12. 2019 ob  13: 24
že prav, da imamo novega župana. od prejšnjega čakamo obljubljeno diskoteto, ker nam manjka samo še nočno življenje
td |  20 .12. 2019 ob  10: 34
Kje pa so končali silni okostnjaki prejšnje občinske uprave, o katerih je bilo toliko govora?
Mamina špela |  19 .12. 2019 ob  23: 15
Fošina, v kateri vasi se je to dogajalo....hvala za odgovor
 |  19 .12. 2019 ob  22: 01
Županova obljuba na vsakem predvolilnem sočenju je bila da bo dal vsako leto iz občinskega proračuna 10M za kalanizacijo na podezelju... Zdaj pa z pomočjo medijev pocasi obrača svoje dane obljube..Kajti 12M za razne manse investicije okoli samega mesta ni tisto kar je obljubljal. Kajti investicije v primestna naselja ter podezelje so bile zmeraj..Kakor kaze nas je ze drugo leto nategnu..
vseved |  19 .12. 2019 ob  21: 44
@galeb, nič ne pomaga če si lepo oblečen, pod obleko pa umazan in smrdeč.
Fošina |  19 .12. 2019 ob  20: 20
Ne bi mogel bit bolj pozitivno presenečen, kot sem. Saj vem, da je pred volitvami obljubljal kanalizacijo in denar za podeželje, samo ga nisem resno jemal. In zdaj je človek dejansko skupaj spravil denar za svoje obljube. In kar se mene tiče, to da fekalije ne bodo poplavljale direkt pred našo hišo ... je kar uresničevanje mojih večdesetletnih sanj.
galeb |  19 .12. 2019 ob  19: 39
-5
"Letošnji proračun ne izpolnjuje sanj, ampak potrebe. Ne piše pravljice, ampak resnično zgodbo o uspehu," je še navedel župan.
V drugih besedah: "Letošnji proračun izpolnjuje znano sivino, ki jo je Koper živel desetletja..."
Če si človek v današnjih časih ne upa z vizijo gledati v prihodnost, to ni človek današnjega trenutka. Kamorkoli pogledaš, bodisi zasebno bodisi družbeno, povsod naletiš na drzne, ambiciozno naravnane cilje. Dandanes gre ves razvojni trend v to smer, mi, v Kopru, pa lapamo v smislu, kot da so sanje v bistvu greh... Župan bi se moral takih besed sramovat. Moj bog, kam se mi vračamo...