KOPRSKI NAKUPOVALNI CENTRI, S PLANETOM NA ČELU, PO ODPRAVI PCT-JA ZAŽIVELI: Kaj pa mestno jedro?

Koper

Poročali smo že o tem, kako so se sprostitve pogoja PCT razveselili obalni gostinci. Tokrat pa smo pod drobnogled vzeli nakupovalne centre in trgovinice v starem mestnem jedru Kopra. Zanimalo nas je, ali je pregledovanje pogoja PCT vplivalo na poslovanje in promet, ali so se zaradi te 'ovire' soočali tudi s kakšnimi težavami in predvsem, ali se je obisk po ukinitvi PCT-ja povečal.

Kot so nam pojasnili v Planetu Koper, so obiskovalci spremembo sprejeli pozitivno, kar se tudi pozna na povečanem obisku v zadnjih dneh. "Še posebej smo veseli, da lahko naše obiskovalce ponovno razvajamo z dogodki in se vračamo v normalno stanje". V preteklem vikendu so tako organizirali tudi pustni dogodek, ki je bil med obiskovalci odlično sprejet. 

O povečanem obisku ob ukinitvi pogoja PCT poročajo tudi iz Park centra Koper. Kot pravijo, se je posledično povečala tudi prodaja. "O konkretnih številkah žal še ne moremo govoriti, ker še pričakujemo podatke od naših najemnikov," so dejali.

Pritrjujejo tudi, da je bilo ob začetku preverjanja PCT pogojev opaziti nekaj nestrinjanja, "vendar se je to s časoma umirilo, ko so se ljudje sprijaznili z ukrepom". Za pregledovanje covidnih potrdil so sicer najeli varnostno službo, ki je priskrbela redarje, pretežno študente.

Kot so nas kasneje obvestili, enako velja tudi za Supernovo Koper in Supernovo Mercator Koper. Tudi pri njih so pogoj PCT pregledovali redarji, začetno nezadovoljstvo strank je sčasoma pojenjalo, ukinitev tega pogoja pa se že kaže v povečanem obisku in posledično v povečani prodaji. 

Slika drugačna v starem mestnem jedru

Kot nam je pojasnil koprski zlatar David Tomovski, predsednik Zavoda Koper Otok, podatka o tem, kako je ukinitev pogoja PCT vplivala na promet v ostalih trgovinah v centru mesta, nima. "Če pa vam povem po naših izkušnjah, odprava pogoja ni vplivala na promet. Naša dejavnost je zelo specifična. Tisti, ki je nekaj rabil, se je potrudil in prišel. Drugače pa je tam, kjer se prodajajo eksistencialne potrebščine," pojasnjuje.

Poudaril je tudi, da je bolj kot pogoj PCT na njihovo delo vplivala omejitev turizma. "Pri nas bi bilo prej vprašanje, kdaj se bo spet začelo s turističnim obiskom tako domačih gostov kot tudi gostov s potniških ladij. To je takšna stvar, ki je bila zadnji dve leti omejena oziroma je ni bilo," pove.

Predvideva, da je pogoj PCT bolj vplival na trgovske centre. "Oni morda to tudi lažje merijo. Mi tukaj nismo ljudi ustavljali že na vratih. Smo jih pač vprašali, ali izpolnjujejo pogoj in to preverili. Parkrat se je zgodilo, da smo stranko poslali ven, ampak večjih problemov zaradi tega ni bilo. Zaradi tega tudi ni bilo večjega upada prometa," pojasnjuje in dodaja, da sta januar in februar ne glede na pogoj PCT bolj "mrtva meseca".

Kot navaja, v starem mestnem jedru prevladujejo manjše trgovinice, kjer si zaposlitve dodatnega kadra za preverjanje pogoja PCT, niso mogli privoščiti. "To smo opravljali zaposleni in mislim da so vsi opravljeni nadzori – v dveh mesecih smo samo mi imeli štiri ali pet obiskov inšpekcije – pokazali, da se je to povsod izvajalo po uredbah."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  03 .03. 2022 ob  08: 46
Mesto jedro so zavozili tisti, ki so pred leti planirali in potem dovolili gradnjo vseh teh trgovskih centrov.
 |  03 .03. 2022 ob  07: 43
ma dej no
kaj lahko neki novi kovid,,karkoli omikrondelta ful smrtnonosen
neki si namislite
kao iz afriškega kontinenta preko tovornih ladij novi ŠE BOLJ SMRTNONOSNO SEV
dej ki je ful dolgčasssss
ajde
Piero Panin |  02 .03. 2022 ob  18: 18
O konkretnih stevilkah se ne moremo.govorit ker pricakujemo podatke nasih podnajemnikov.
Zdej tako eni pravijo da je bla rekordna guzva zadnji dan preverjanja in po tistem ni blo zive duse,benzinske prazne...je pa res da tisti teden so ble pocitnice.
Ni vplivalo na nobeno stvar edino ljudje se po dveh letih nevejo kam so dali osebno
Zvitalisica |  02 .03. 2022 ob  16: 02
13
Ne zgleda ravno tako, treba je pac pumpat reklamo.
V dveh letih smo se preusmerili na e trgovino, jaz osebno pa ostajam zvesta malim trgovinam, ki mi niso v preteklih dveh letih delali tezav s potrdili in štraco do obrvi.
Tako, da zaradi mene lahko tudi zaprejo in gredo na zavod.
 |  02 .03. 2022 ob  14: 39
ej kako pa kej kovid situacija ?
nič kovid
nič kakšnih novih full smrtnih različih tipa regionalček obalček
kaj pa izginuli hrvta v berogradu kej news?
va fan culo
nič njuz kovid nič njuzzz izginuli moški
ma kej je zej tuo