KOPRSKI MUZEJ DOBIL PREDMETE S PORUŠENE PALAČE: Kdo je bila družina Longo?

Koper

Marca 2018 je Pokrajinski muzej Koper s strani Doris Božič prejel pet kosov arhitekturne opreme in grb, ki so bili vzidani na pročelju sedaj porušene palače Longo v Mladinski ulici in za katere bodo odslej skrbeli muzejski strokovnjaki. Gre za pomembno pridobitev, ki zagotavlja, da bodo najpomembnejši deli te stavbe vendarle ostali v domeni javnosti.

Nosilni konzoli in grb

Stavbo so nedavno porušili, saj je gradbena inšpekcija konec januarja izdala odločbo, ki je zaradi ogrožanja okolice in mimoidočih to zahtevala. Ministrstvo za kulturo je soglasje za rušitev izdalo že leta 2014 zaradi ocene, da je stavba prenevarna.

Deli renesančnega okna

Družina Longo, katere začetniki so bili "vitke in visoke postave", je zelo razširjena v italijanskem prostoru, številne rodovne veje s tem priimkom najdemo tudi v Istri in Dalmaciji. Najstarejši podatki o družini v Benetkah segajo v šesto stoletje, najstarejša omemba družine v Istri pa je iz leta 1202, ko se v Miljah omenja Martinus Longus. V sosednjem Trstu postanejo plemiči ('Patrizi triestini') leta 1468. Predstavnik družine, ki se je še posebno vtisnil v zgodovino Kopra, je bil beneški plemič Francesco Longo, koprski župan in kapitan, ki je umrl še pred iztekom svojega poslanstva, leta 1510.

Grb družine Longo

Starodavna domača družina, ki je v 15. stoletju zgradila lepo renesančno palačo na najvišjem predelu mesta, je izumrla že pred več stoletji. V začetku 19. stoletja so se v Koper preselili člani družine Longo iz pokrajine Cadore, ki so bili zdravniki in kirurgi. Ti so najverjetneje pri lokalnem kamnoseku naročili moderen grb, ki je obudil slavo več kot tisočtristoletne zgodovine beneških Longov.

Deli novico: