KOPRSKI MIKROBIOLOG POZIVA K POPOLNEMU ZAPRTJU DRŽAVE: "PCT je čista bedarija"

Koper

Mikrobiolog dr. Gorazd Janez Pretnar iz koprske enote Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) že od začetka epidemije covida-19 deli nasvete o potrebnih ukrepih za zajezitev širjenja virusa. V zadnjem času je skorajda umolknil, a je danes za naš portal vseeno pokomentiral trenutno epidemiološko situacijo v državi. Po njegovem mnenju je edina rešitev, ki nam preostane, popolno zaprtje države, ki bi se moralo pričeti že danes. Poleti je sicer že predlagal nekaj konkretnih rešitev, ki pa jih stroka ni upoštevala.

"Vse, kar se dogaja, je bilo pričakovano," pravi Pretnar, ki je že v avgustu predlagal, naj se šola prvi mesec začne na daljavo, kjer bi otroci morebitne okužbe lahko preboleli v mehurčkih. "To bi bilo lažje obvladljivo in težje prenosljivo," pojasnjuje. "V razredu namreč nista zgolj dva ali trije stiki s sošolci, temveč je teh med otroki mnogo več, tudi do sto stikov v enem dnevu," opisuje neobvladljivo situacijo v šolah.

Naslednje njegovo opozorilo stroki se je nanašalo na vrnitev študentov v predavalnice, "ko smo zaradi množičnih druženj slednjih ponovno bili priča zadnjemu velikemu porastu okužb".

"Po počitnicah smo se ljudje sprostili, kot da epidemije ni več," meni Pretnar. Odgovornost za porast okužb pripiše tudi sredinim in petkovim protestnikom, ob čemer izpostavi situacijo v Trstu, kjer je prav tako zaradi protestov prišlo do velikega porasta okužb s koronavirusom. Na tem mestu nedoslednost očita tudi policijski stroki, ki ni uveljavila strožjih pravil (maske, razdalje ipd.).

"Največji trn v moji peti je slovensko pravo, ki preprosto ne razume situacije," pravi Pretnar. "Po navadi, kadar si v sodnem postopku, je navada, da sodniki, ko jim zmanjka znanja, medse povabijo kakšnega sodnega izvedenca," pojasnjuje Pretnar, hkrati pa pove še, da se v dani situaciji to ni zgodilo in da se sodišča v Sloveniji glede epidemije odločajo na lastno pest in brez strokovno podkovanih mnenj izvedencev.

Pretnar odgovornost za porast okužb pripisuje tudi protestnikom. 

Reši nas lahko le popoln 'lockdown' 

"Glede na trenutno situacijo se popolnoma strinjam s Fafanglom (Mario Fafangel, op. a.)," pravi Pretnar in poudarja, da bi bilo popolno zaprtje države edino, kar nam v dani situaciji lahko pomaga. "Potreben bo popoln lockdown, ki bi trajal vsaj 14 dni," pove in dodaja, da bi se slednji moral pričeti že danes. "Vse, kar se je med prazniki 'med sabo družilo in okužilo', gre danes v šole, fakultete in službe," poudarja Pretnar in doda, da upa, da se bo lockdown zgodil čim prej. "V primerjavi z lansko jesenjo je situacija podobna," pa opiše letošnjo epidemiološko sliko.

PCT je 'čista bedarija', testirati bi morali vse 

Pretnar je oster tudi glede evropske direktive preverjanja pogoja PCT: "PCT je s strokovnega zornega kota čista bedarija," pravi. "Doktor Petrovec je že na samem začetku epidemije povedal, da je v roku nekaj mesecev dvakrat zbolel za koronavirusom," pove. "Že takrat bi nam moralo biti jasno, da se lahko okužimo vsi, tudi dvakratni prebolevniki, dvakrat cepljeni in necepljeni," poudarja in doda, da če bi želeli delovati popolnoma presejalno, bi morali že od samih poletnih počitnic testirati vse. Na vprašanje, ali meni, da se bo testiranje za vse kmalu uvedlo tudi pri nas, odgovarja, da do te točke najverjetneje ne bo prišlo pravočasno.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Lili |  03 .11. 2021 ob  16: 29
-1
@vseved
In še nekaj..vnuk je očitno podedoval pamet po nonotu
Lili |  03 .11. 2021 ob  16: 27
@vseved
Glej, ponavadi tvojih komentarjev niti ne berem, ker sicer si si postavil tako ime, ma tvoje pisanje pove kolko si tup
Lili |  03 .11. 2021 ob  16: 26
-1
Zakaj o naši usodi, o naših pravicah, o našem zdravju in nazadnje o našem življenju, odloča peščica ljudi?
manemebasat |  02 .11. 2021 ob  20: 49
@magik, Nihce po cepljenju ni zasciten, a ti to ni jasno? Ne en teden, ne dva in ne tri mesece po cepljenju. To je samo genocid.
ojoj |  02 .11. 2021 ob  17: 52
@vseved
Lažje je nekoga preslepiti, kot ga prepričati, da so ga preslepili. Vprašaj vnuka, zakaj si ti bedak, ker mi ne poznamo razloga, pa nam sporoči, hvala. Pa naj ti še razloži zgornji citat. Pa lep večer vsem dobrim ljudem.
magik |  02 .11. 2021 ob  17: 45
16
Gospod Pretnar, kaj vas res nič ne moti, da vaš prijatelj KREK dovoli tole?

Gospod Kerk....ob vsem blebetanju glede takojšnje veljavnosti potrdila PCT po cepljenju z Janssenom, me zanima ZAKAJ VAS NE MOTI, OZIROMA ZAKAJ DOVOLITE:
- da po cepljenju s Pfajzerjem cepljeni zadostijo pogoju PCT na dan prejetja druge doze cepiva, čeprav so zaščiteni šele 7 DNI PO CEPLJENJU?
- da po cepljenju z MODERNO cepljeni zadostijo pogoju PCT na dan prejetja druge doze cepiva, čeprav so zaščiteni šele 14 DNI PO CEPLJENJU?

Ker vse zgoraj navedeno še naprej MOLČE IGNORIRATE, STE ODGOVORNI ZA ŠIRJENJE OKUŽB PREKO "NAVIDEZNO" ZAŠČITENIH!
Obala1 |  02 .11. 2021 ob  17: 25
In nekaj za Pretnarja će to bere …Gorazd, ne komentirat stvari na taksen način ker nisi za to strokoven …ostani pri vodi In to je to ker na ta način res izpades neumen pa oba veva da to nisi
Obala1 |  02 .11. 2021 ob  17: 16
11
@vseved mislim, da bi tvoj tri letni vnuk dal bolj pameten odgovor kot ti …a za Kreka itak vemo da ni strokoven In je cisti ritoliznik
manemebasat |  02 .11. 2021 ob  16: 51
12
@vseved Ce ti noces odgovorit, pa naj tvoj vnuk napise odgovor.
vseved |  02 .11. 2021 ob  15: 53
-7
@Lili , vse kar si napisala ti obrazloži moj 3 letni vnuk! Občurtek imam, da tudi ti delaž kažin kot Potrč samo iz lastnih interesov,
Lili |  02 .11. 2021 ob  15: 05
11
In kaj bojQuery112307889774814603006_1635861701883?? Sej smo že imeli zaprto, pa se valovi ponavljajo! zakaj je zdaj ko je pol države pocepljene, velik del prebolele, toliko pozitivnih?
1. Zato, ker je treba jasno povedat, da tudi cepljeni zbolevajo in prenašajo virus! Večina tega še vedno ne ve!
2. Zato, ker smo uvedli brezvezne ukrepe, kot je nošenje maske, ki lahko vse skupaj le poslabša!
3.Zato, ker nismo/niste osvestili ljudi, da poskrbijo za svoj imunski sistem! Vitamin D3 in podobno že vrabci čivkajo
4. Ker niste in nočete dati ljudem navodil, kako postopati v primeru pozitivnega testa..poglejte na splet..združenje svetovnih zdravnikov je napisalo protokol.. katere vitamine/minerali in v kakšnih dozah
5. Ker ne dovolite, da se predpiše invermektin, ki bi rešil 70% primerov pred hospitalizacijo
Naj se že enkrat poberejo ti odločevalci, ki služijo le sistemu, ne pa ljudem!
vseved |  02 .11. 2021 ob  12: 55
-11
@ Obala1 , stojiš prav?
1