KOPRSKI KRIMINALISTI RAZKRINKALI GOLJUFIVE DIREKTORJE: Od utaje davkov do pranja denarja

Kronika

Kriminalisti Policijske uprave (PU) Koper so konec aprila 2021 kazensko ovadili tri direktorje gospodarske družbe ter njihovega pomočnika. Preiskovanje se je pričelo na podlagi naznanila finančne uprave, razkrilo pa je dodelano shemo utaje davkov, ponarejanja poslovnih listin, zlorabe položaja in pranja denarja.

Kriminalisti so konec aprila kazensko ovadili 40-letnega slovenskega državljana, 51-letnega hrvaškega državljana in 50-letnega srbskega državljana. Sumijo jih storitve sedmih kaznivih dejanj davčne zatajitve, za kar je zagrožena zaporna kazen od enega do osmih let, 12 kaznivih dejanj ponarejanja ali uničenja poslovnih listin, za kar je zagrožena zaporna kazen do dveh let, ter treh kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, za kar je zagrožena zaporna kazen od enega do osmih let. Ovadili so tudi 69-letnega slovenskega državljana za kaznivo dejanje pranja denarja, za kar mu grozi zaporna kazen do osmih let in denarna kazen.

Preiskovanje se je pričelo se je na podlagi naznanila finančne uprave. V kriminalistični preiskavi je bilo ugotovljeno, da je 40-letni državljan Slovenije v letu 2017 ustanovil gospodarsko družbo na območju PU Koper, ki jo je konec istega leta prenesel na 51-letnega hrvaškega državljana, ta pa v začetku leta 2018 na 50-letnega srbskega državljana. Sedež družbe je bil z območja PU Koper prenesen na območje PU Maribor. Od sredine leta 2017 do konca leta 2018 so osumljeni direktorji družbe odrejali računovodstvu, naj v poslovne knjige družbe knjiži 17 ponarejenih računov dobavitelja. Ti računi so izkazovali fiktivne posle v skupni vrednosti preko 2,7 milijona evrov.

Zaradi uporabe lažnih računov dobavitelja so bili direktorji družbe kazensko ovadeni za kazniva dejanja ponareditve ali uničenja poslovnih listin, saj so z namenom utaje davka na dodano vrednost (DDV) v letih 2017 in 2018 uporabljali fiktivne račune pri poslovanju družbe s Finančno upravo RS. S tem so direktorji družbe, vsak v svojem mandatu, v letih 2017 in 2018, omogočili družbi utajo DDV, skupno preko 600.000 evrov in v enakem znesku oškodovali državni proračun.

V istem obdobju so direktorji z bančnega računa družbe nakazovali oz. odrejali nakazila denarnih sredstev na bančni račun prav tako ovadenega 69-letnega slovenskega državljana, ki je prejel skupno preko 700.000 evrov denarja. Tega je nato v različnih bančnih poslovalnicah po Sloveniji oz. bankomatih praviloma še isti dan dvignil v gotovini. Tako so direktorji storili tudi kazniva dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, saj so fizični osebi z nakazili v škodo družbe neupravičeno pridobili veliko protipravno premoženjsko korist, za katero ni bilo pravne podlage in ekonomske logike. 69-letni osumljenec, ki je denar sprejel na svoj bančni račun in zakrival njegov izvor z dvigi gotovine, je bil ovaden za kaznivo dejanje pranja denarja, so še zapisali na PU Koper.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija