KOPRSKEGA POLICISTA ODPUSTILI NEZAKONITO: Vzeti ga morajo nazaj v službo in izplačati vse plače za nazaj

Slovenija

Koprsko delovno sodišče je nedavno odločilo, da je bila odpoved delovnega razmerja uslužbencu in sindikalistu Gregorju Lahajnarju nezakonita, poročajo Primorske novice. Policija ga mora ponovno zaposliti in mu izplačati plače za nazaj, se glasi sodba.

Nekdanjega operaterja in vodjo izmene na koprskem operativno-komunikacijskem centru, ki je bil pred tem tudi vodja območnega sindikata, so odpustili avgusta 2020, ker po sprejemu klicev na številko 113 sedemkrat ni poslal policistov na teren, ampak je ukrepal drugače. Delodajalec mu je očital, da ni ravnal po predpisih.

Kot poroča časnik, je Lahajnar zatrdil, da je hotel le hitro in učinkovito rešiti primere in pri tem zaščititi policiste pred okužbo s covidom-19. Poudaril je, da so bili občani z njegovim posredovanjem zadovoljni. Priznal pa je, da z vodjo operativno-komunikacijskega centra že dalj časa nista bila v dobrih odnosih.

Kot še poroča časnik, je ob izreku odpovedi delovnega razmerja takratni vodja koprske policijske uprave Igor Ciperle dejal, da je bistvena razlika med tem, če nekdo sprejme opozorilo in se obveže, da napake ne bo ponovil, in tem, če se nekdo jasno izreče, da ne bo delal po navodilih nadrejenih. Zatrdil je, da policist operater nima diskrecijske pravice odločanja o tem, ali nek primer obravnavati ali ne, ko nekdo pokliče na številko 113.

Predsednik območnega policijskega sindikata Marko Jakac pa je po poročanju časnika dejal, da je bil Lahajnar tarča šikaniranja in da so nad njim izvajali mobing, ker je opozarjal na napake in nevzdržne razmere v policiji ter se kot predsednik območnega sindikata zavzemal za pravice zaposlenih.

Koprsko delovno sodišče je tako po podatkih časnika že drugič pritrdilo Lahajnarju. Po prvi sodbi se je državno odvetništvo pritožilo na višje delovno sodišče v Ljubljani, ki je sodbo razveljavilo in koprskemu sodišču ukazalo ponovno sojenje. Druga sodba pa je po navedbah Primorskih novic enaka kot prvič: Lahajnarja so odpustili nezakonito, zato ga morajo vzeti nazaj v policijo in mu izplačati vse plače v višini 3454 evrov bruto mesečno za nazaj. Po informacijah Primorskih novic se bo državno odvetništvo spet pritožilo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija