KOPRSKA SD PODPRLA KRAJANE BERTOKOV: Luka Koper se ne bo razvijala na račun okolja in kvalitete bivanja

Koper

Kot smo že poročali, so Bertočani morali izvedeti iz medijev, da na območju, ki je bilo prvotno namenjeno širitvi gospodarsko-obrtne razvojne cone (GORC) Sermin, koprska občina načrtuje izgradnjo kamionskega terminala. Ker večja srečevanja ljudi zaradi epidemioloških ukrepov niso dovoljena, je Krajevna skupnost (KS) Bertoki izdala izredni bilten, v katerem je krajane obvestila o spremembi prostorskih načrtov za GORC Sermin. Na stran Bertočanov so sedaj stopili v koprski SD, kjer pravijo, da se Luka Koper ne bo razvijala na račun okolja in kvalitete bivanja.

"Krajani Bertokov se ponovno organizirajo v civilno iniciativo, tako kot večkrat doslej, da bi zaščitili okolje, v katerem živijo. Pa ne samo oni. Socialni demokrati Koper jih bomo podprli in naredili vse, da se razvoj gospodarstva in Luke Koper nadaljuje, vendar ne na račun okolja in kvalitete bivanja," so zapisali v koprski SD.

Bertočani se sprašujejo, na osnovi katere občinske vizije, strateških dokumentov in strokovnih podlag se območje GORC Sermin in KS Bertoki spreminja v parkirišče za tovornjake? V SD dodajajo, da se zgodovina ponavlja:

"In da se iz nje nismo ničesar naučili, pričajo naslednja dejstva. Leta 1995 na Serminu terminal za utekočinjen naftni plin, leta 1999 zaprtje in selitev kemične tovarne Kemiplas, leta 2000 sežigalnica odpadkov v Luki Koper, leta 2005 bencinski servis med bertoško cerkvijo in zadružnim domom, leta 2021 kamionski terminal GORC Sermin."

V zadnjem veljavnem lokacijskem načrtu je bil vrisan za GORC Sermin poslovno-storitveni objekt, hotel in manjši poslovni objekt s parkiriščem za avtomobile, pravijo v KS Bertoki. Zato jih je šokiralo, ko so januarja letos iz medijev izvedeli za kamionski terminal. Spreminjanje prostorskih in lokacijskih načrtov brez komunikacije z lokalno skupnostjo je praksa, ki se ne sme dogajati, dodajajo.

Občina Koper je soglasje za izgradnjo kamionskega terminala podala brez javne razprave in brez postopkov, ki so za tako prostorsko spremembo potrebni. Poleg tega na koprski občini zatrjujejo, da je glede na obstoječe načrte izgradnja terminala mogoča, s čimer pa se Bertočani ne strinjajo. Obljubljeno jim je namreč bilo, da na tem območju ne bo težke industrije ali česa podobnega, ampak mirne dejavnosti, ki jih podpirajo, ker razvijajo delovna mesta. Kamionski terminal pa je s stališča zaposlitev in varovanja okolja brez dodane vrednosti, še pravijo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija