KOPRSKA PRAVOSLAVNA CERKEV POKALA PO ŠIVIH: "Da premagamo oviro in prihodnje leto proslavimo božič na temeljih nove cerkve" (FOTO, VIDEO)

Koper

Pravoslavni verniki 13 dni po katolikih in evangeličanih danes praznujejo božič, praznik Jezusovega rojstva. Tudi v Kopru so praznik pričakali s polnočnim bogoslužjem v tamkajšnji pravoslavni cerkvi, ki je bila evidentno premajhna za vse. Verniki so zasedli še celoten trg pred cerkvijo med Goriško in Kumarjevo ulico.

V ponedeljek so imeli v pravoslavni cerkvi badnji dan, ki pomeni bdenje oziroma pričakovanje. Na omenjeni dan poteka bogoslužje, po katerem so vernikom razdelijo badnjake oziroma slamo in hrastove veje. Te so verniki odnesli domov in jih zažgali, ob polnoči pa so se znova zbrali v cerkvi, kjer je potekala praznična liturgija.

"Pozdrav, s katerim označujemo Jezusovo rojstvo, se glasi 'mir božji, Hristos se rodi'. Že iz stavka je razvidno, da si želimo z Jezusovim rojstvom mir, srečo, predvsem pa vzajemno spoštovanje in ljubezen, ki je vodič in najbolj pomembna stvar v našem življenju," ob praznovanju božiča poudarja koprski paroh Dejan Mandić.

Paroh Dejan Mandić

"Da ljubimo drug drugega kot samega sebe. Da na današnji dan ponesemo molitve pred božji prestol in prosimo za odpuščanje naših grehov. Da odpustimo drug drugemu in razumemo našo raznolikost. Jezus je prišel na svet, da bi nam dal silo in moč, da premagamo vsak človeški greh. Da premagamo vsako temno silo. In kar je najpomembneje, da premagamo smrt. Dal nam je večno življenje," opominja Mandić in dodaja:

"Gospod je močnejši od greha in smrti. Če smo z njim, premagamo vsako oviro. Ko smo resnično z njim, junaško zmagujemo. V tem času je zelo pomembno poudariti, da povzdigujemo molitve za vse pravoslavne sestre in brate v Črni gori. Upamo, da se bo z Jezusovim rojstvom rodila tudi želja po spoštovanju sočloveka, ki bo zagotovila pravico in tisočim, ki so šli na ulice, pomagala doseči to, kar jih vodi v življenju – svobodno izpoved svoje pravoslavne vere. Molimo za to in pričakujemo razumevanje ter sočutje tudi do pravoslavnih vernikov v Sloveniji, predvsem v Kopru. Da našo oviro premagamo z izgradnjo pravoslavnega hrama na posvečeni in sveti zemlji ter da že prihodnje leto proslavimo božič na temeljih nove pravoslavne cerkve."

Božič danes poleg Srbov praznujejo tudi verniki v Črni gori, Makedoniji, Rusiji, Belorusiji, Ukrajini in Gruziji ter v jeruzalemski, antiohijski, aleksandrijski in carigrajski patriarhiji.

Verniki omenjenih cerkva božič praznujejo pozneje kot večina kristjanov, saj v 16. stoletju niso sprejeli koledarja, ki ga je uvedel papež Gregor XIII. Tako še vedno uporabljajo julijanski koledar, ki za gregorijanskim zaostaja 13 dni. Grška, romunska, bolgarska in nekatere manjše pravoslavne cerkve pa so sprejeli novi pravoslavni koledar ali Milankovićev koledar, ki je enak gregorijanskemu, in so tako božič že obeležile.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kukuruz |  09 .01. 2020 ob  04: 56
Nimas kaj...ce je nekdo drugace oblecen,ima drugacne navade,ima drugacno zivljenje,verjame v drugacne stvari potem ta oseba ni tebi enaka in ni medsebojne komunikacije oz..povezave.
In zgodovina je bogata z primeri kaj je nastalo pol iz vsega skupaj.
Zato jst jemljem vseskupaj bolj za hec,vrsto hobija v prostem casu,
Ce ima ruto na glavi,naj jo ima...morda prispara za frizerja in pol ure vsakodnevnega urejanja pred ogledalom.
Edino ce gre v bazen..v tem primeru bi mogel duhovnik naredit nov dizajn,malo bolj sportni
kokodek |  08 .01. 2020 ob  17: 56
@Miha, žal nimaš prav. Religija dobiva veljavo, razdvaja ljudi, zaradi nje je veliko sovraštva in vojn. Meni je žalostno, da ljudje v današnji dobi verjamejo pravljicam o bogu za katerega vsaka vera razglaša da je edini pravi. Poleg tega je v vseh religijah ženska zapostavljena.
Kukuruz |  08 .01. 2020 ob  12: 38
Ma dobro casi se spreminjajo,religija nima vec vpliva kot ga je imela nekoc se pred 100 leti nazaj,al morda pred 30, da bi se zaceli klat med sabo ali posiljat v taborisca.
Gledam na vseskupaj bolj kot aktivno prezivljanje prostega casa,naj moli vsak po svoje in verjame v tega ali onega.
vseved |  07 .01. 2020 ob  16: 38
Ja na temeljih, pa še ogenj boste prižgali