KOPRSKA PALAČA DE BELLI BO NAJVERJETNEJE SLUŽILA ZNANOSTI: Stavbna pravica državi, prenova za 2 mio evrov

Koper

Koprska palača De Belli, ki je prepuščena zobu časa od leta 2015, ko so jo zapustili zadnji stanovalci, naj bi čez tri leta dobila nove in sicer, Znanstveno-raziskovalno središče (ZRS) Koper.

Koprska občina je palačo De Belli prvotno nameravala prodati, zdaj pa je pripravljena stavbno pravico prenesti na državo.

Sedanji sedež ZRS Koper v središču mesta postaja za skoraj sto zaposlenih premajhen. Kot je povedal direktor Rado Pišot, imajo večino prostorov najetih, njihova je le stavba s skupno površino 420 kvadratnih metrov v mestnem jedru.

"Na poziv ministrstva smo pripravili popis prostorov, v katerih se trenutno nahajamo in še nekatere druge dokumente. Pripravili smo idejno zasnovo, pregled novih prostorov za potrebne vseh zaposlenih v okviru inštitutov in finančno konstrukcijo," razlaga Pišot.

ZAČENJA SE KURILNA SEZONA: Tukaj so razlogi za prehod na toplotno črpalko

Oskrba s toploto je v našem življenju zelo pomembna Ko vstopimo v hladno okolje, naše telo prerazporedi kri do trupa in tako ščiti ter ohranja toploto vitalnih organov. Hkrati telo omejuje pretok krvi v kožo, kar pomeni, da lahko dlje časa zadržimo več notranje toplote.

Po prvih ocenah bi prenova najstarejše renesančne palače v Kopru stala okoli 2 milijona evrov, skupaj z opremo. Del denarja bi zagotovil ZRS Koper s prodajo lastnih prostorov, del bi pridobili iz kohezijskih sredstev, računajo pa tudi na finančno podporo kulturnega ministrstva.

"Zavod za varstvo kulturne dediščine smo že zaprosili za konzervatorske smernice, ki bodo omogočale prostorsko umestitev vsebin ZRS," še dodaja Pišot.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  11 .11. 2020 ob  11: 48
ena pametna zamisel, ki upajmo, da bo uspela