KOPRSKA OBČINA LOČILA SVOJ DELEŽ V JAVNIH USTANOVAH: Ga bodo v Ankaranu potrdili?

Koper

Koprski mestni svet je v četrtek v prvi obravnavi sprejel sklep o razdelitvi nekaterih pristojnosti med občinama Koper in Ankaran, ki se sedem let po ločitvi o tem še nista dogovorili. Razmerje ustanoviteljskih pravic v javnih zavodih in podjetjih so z odlokom določili enostransko, izrazili pa so pričakovanje, da ga bodo v Ankaranu potrdili.

Odlok zadeva določitev ustanoviteljskih pravic Mestne občine Koper in njenih obveznosti ter kapitalskih pravic do javnih zavodov, javnih podjetij in drugih pravnih oseb ter pravic in obveznosti iz koncesijskih razmerij.

Za enostransko določitev so se odločili, ker nikakor niso mogli doseči sporazuma, je dejal podžupan Janez Starman. Zatrdil je, da odlok ne posega v pravice sosednje občine. Njenega deleža namreč odlok nikjer ne omenja. Pričakujejo, da bodo v Ankaranu sprejeli zrcalno sliko tega odloka, je še dejal podžupan.

Pojasnil je, da se stališči obeh občin razlikujeta predvsem pri vprašanjih financiranja kulturnih ustanov, kot sta gledališče in knjižnica, ki jih Koper kot mestna občina mora imeti, za Ankaran pa to ni obvezno.

Predlagana ureditev je skladna z zakonom o lokalni samoupravi, zagotavljajo v vodstvu koprske občine. To pomeni, da mestna občina postane ustanoviteljica in prevzame pravice ter obveznosti do javnih zavodov, ki opravljajo dejavnosti, ki jih mora občina zagotavljati na svojem območju. V preostalih primerih je delež koprske občine opredeljen v skladu s številom prebivalcev.

V javnih zavodih Ljudska univerza Koper, Gasilska brigada Koper, Zdravstveni dom Koper, Osrednja knjižnica Srečka Vilharja, Gledališče Koper, Pokrajinski muzej Koper, Vrtec Delfino blu, Osnovna šola Pietro Paolo Vergerio il Vecchio in Javni zavod za šport Mestne občine Koper naj bi imela občina Koper v skladu z odlokom 94 odstotkov ustanoviteljskih pravic.

V Obalnih lekarnah Koper in Glasbeni šoli Koper, kjer so ustanoviteljice vse štiri občine slovenske Istre, naj bi bil koprski delež 58 odstoten.

Podobno velja za javna podjetja in sklade. Kopru naj bi pripadlo 94 odstotkov Marjetice in Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Koper ter 58 odstotkov Rižanskega vodovoda.

V zvezi z Rižanskim vodovodom so sprejeli tudi sklep o preoblikovanju iz javnega podjetja v družbo z omejeno odgovornostjo. Po Starmanovih pojasnilih gre le za potrditev dejanskega stanja, z namenom, da se med ustanoviteljice vpiše tudi občino Ankaran.

Sprejeli so tudi odlok o novem skupnem organu koprske in ankaranske občine, ki naj bi ga sestavljala župana, imenoval pa bi se Svet ustanoviteljic javnih podjetij, javnih zavodov in javnih skladov Mestne občine Koper in Občine Ankaran. Pri tem bo treba še določiti, v katerih primerih bo lahko koprska občina dosegla odločitev s preglasovanjem ankaranske, je na seji dejal Starman.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  23 .04. 2023 ob  12: 53
Ne rabimo deleža v muzeju, knjižnici,vrtcu,gledališču, javnemu zavodu za šport.
monty |  22 .04. 2023 ob  07: 32
Ankaranu samo zanima kako prit do denarja od Luke in si jih pol delit v druzinska podjetja ki so nastala prav magicno ob obcini