KOPRČANU ZAPOR IN PLAČILO 13.000 EVROV: Za duševne bolečine zakonca zahtevata še 8.000 evrov

Kronika

Celjsko sodišče je v sredo Koprčana Alena Čibarića spoznalo za krivega ropa v sostorilstvu, ki se je zgodil maja leta 2020 na Frankolovem, ko je trojica moških oropala starejši par. Celjska okrožna sodnica Leonida Jager je 41-letnemu Čibariću izrekla tri leta in pol zaporne kazni.

Nasilneži so vstopili skozi okno. (Fotografija je simbolična.)

Okrožna državna tožilka Katja Kunej je Čibariću očitala, da je rop storil skupaj s še dvema storilcema maja leta 2020. Takrat so storilci v hišo na Frankolovem vstopili skozi okno, v spalnici so napadli lastnika hiše in njegovo ženo ter ju onesposobili. Z ropom so si prilastili nekaj več kot 17.600 evrov, je na predobravnavnem naroku dejala Kunejeva. Poleg ropa je tožilka Čibariću očitala tudi odvzem motornega vozila, s katerim so se storilci odpeljali s kraja ropa.

Sodnica je v kratki obrazložitvi sodbe dejala, da je dokazni postopek na sodišču, ki se je pričel 15. novembra lani, v celoti potrdil obtožnico. Menila je, da je šlo v tem primeru za zavržno dejanje, ki se ga je obdolženi v celoti zavedal. Njegovo krivdo dokazujeta po mnenju sodišča tako skladni izpovedi obeh oškodovancev kot ves dokazni postopek, povezan z dokazovanjem sledi DNK obdolženca na kraju dejanja.

Njegov DNK so sicer najprej odkrili v drugi kriminalistični preiskavi na območju Ljubljane, ko so mu pri hišnih preiskavah tudi zasegli drogo. Omenjeni DNK pa so nato primerjali s sledmi DNK pri ropu na Frankolovem. Da gre za njegov DNK, so na sodišču potrdili tako pristojni z Nacionalnega forenzičnega laboratorija kot izvedenka za kriminalistično-tehnične preiskave in genetiko Irena Zupanič Pranjič, ki je ob zaslišanju na sodišču zatrdila, da obstaja velika verjetnost, da gre v omenjenem primeru prav za sledi DNK obdolženca.

Odvetnik obdolženca Bojan Celar pa je v zaključni besedi dejal, da mora sodišče njegovega klienta oprostiti, ker gre v tem primeru le za indice na podlagi DNK, ti pa bi morali biti za obsodilno sodbo potrjeni tudi z drugimi dokazi v spisu, da bi prišlo do sklenjenega kroga indicev, kar je pogoj za obsodbo. Po mnenju odvetnika se to v kazenskem postopku ni zgodilo.

Obdolženec, ki je bil v preteklosti že pravnomočno obsojen zaradi premoženjskih kaznivih dejanj in nasilništva, mora oškodovancem plačati priglašeno materialno škodo v skupnem znesku 13.000 evrov. Glede premoženjskopravnega zahtevka zaradi nastalih duševnih bolečin, v katerem sta oškodovanca terjala vsak 4000 evrov, pa ju je sodnica napotila na pot pravde. Sodba še ni pravnomočna.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  31 .03. 2022 ob  23: 25
Dilerji in skurjenci=rop To je rezultat prejšnje kriminalistične garniture. Takih kot je Ćibarić jih je na obali malo morje. Sicer morem pohvaliti trenutno vodstvo kriminalistične službe. Opazi se, da je dilerjev vedno manj na prostosti. Pohvalno in le tako naprej. Sodstvo pa bo očistila naslednja vlada, tako da se ne boste več ukvarjali s povratniki!!! Ave Janševa vlada