KOPRČANI PODALI 361 PREDLOGOV: "Vsak dober predlog bo pregledan in morda tudi upoštevan" (VIDEO)

Koper

Včeraj se je iztekel rok za oddajo predlogov projektov za participativni del proračuna za leto 2020, ki ga je Mestna občina Koper (MOK) v okviru projekta Predlagam – odločam/Propongo – decido začela izvajati 9. septembra. Prispelih predlogov, ki so jih občanke in občani, starejši od 15 let, oddali pravočasno, je 361.

Želja občine je bila občanke in občane čim bolj vključiti v proces odločanja o razporejanju proračunskega dela denarja, s tem pa izboljšati učinkovitost porabe skupnih sredstev in kakovost življenja v občini. Kot je v izjavi za javnost danes povedal koprski župan Aleš Bržan, je upal, na kakšnih 200 predlogov, a jih je prišlo še 161 več. "Kar kaže na to, da so ljudje željni in lačni soodločanja oziroma dajanja svojih predlogov, kaj bi se lahko izboljšalo v lokalni skupnosti."

Kot pri vsaki novosti, so se tudi pri tej pojavljala vprašanja skeptikov. Kot sta pojasnila Bržan in predsednik strokovne komisije za participativni proračun Borut Jerman, je bila največja skepsa pri razdeljevanju krajevnih skupnosti po območjih. "Moč preglasovanja večjih krajev nad manjšimi je bilo precej pereče. Če bomo ugotovili, da razdelitev ni bila smiselna, jo bomo spremenili, ampak statistike ostalih občin v Sloveniji kažejo, da ni prišlo do preglasovanja. Večji kraji imajo namreč več predlogov in se glasovi razporedijo. Nominalno število glasov je približno enako," je pojasnil Jerman.

Prispele predloge bo zdaj proučila posebna komisija za participativni proračun v sodelovanju s strokovnimi službami občine in jih nato dala na glasovanje občankam in občanom. Tudi tiste, ki jih bo komisija ocenila kot neprimerne, bodo na občini skrbno pregledali in razmislili, če jih vendarle ni mogoče vključiti v ostali del proračuna, je dejal Bržan.

Kot je še pojasnil župan, velika večina predlogov izhaja iz centra in ožjega zaledja Kopra, kar pa so na mestni občini pričakovali. "Zaenkrat kaže zelo dobro. Med tistimi predlogi, ki sem jih preletel, je dober odstotek takih, ki so izvedljivi in so tudi zelo zanimivi. Ideje so zelo različne, večinoma so ljudje razmišljali o fizičnih stvareh (npr. igriščih, klopcah, cestah), malo je bilo neoprijemljivih predlogov, kot na primer spodbujanje dogajanja." Predlagateljem se ne bi bilo potrebno toliko uokviriti, a se župan zaveda, da gre le za prvo leto participativnega proračuna.

Strokovna komisija je medtem že pričela s pregledovanjem predlogov. "Nekje med 20 in 30 odstotkov predlogov je šlo neposredno v glasovanje, približno enak odstotek pa smo jih zavrgli. Za vse vmesne predloge predlagatelje sedaj pozivamo, da jih dopolnijo, popravijo … Vsi si namreč želimo, da gre na glasovanje čim več predlogov," je povedal predsednik strokovne komisije.

Glasovanje o projektnih predlogih bo potekalo od 21. do 27. oktobra, do 24. ure, na povezavi http://www.predlagam-odlocam.koper.si/ in osebno na vložišču MOK ali na sedežu krajevne skupnosti. Za glasovanje se je potrebno registrirati s stalnim prebivališčem in emšo številko. Glasujejo lahko vsi občani in občanke MOK, starejši od 15 let. "Pri glasovanju izbereš območje, ni nujno, da je tisto, v katerem živiš, in znotraj tega območja glasuješ za predlagane projekte. Lahko le za enega, lahko za več, pomembno pa je, da skupna vrednost projektov ne preseže 80.000 evrov," je način glasovanja pojasnil Jerman.

Kot rezultat glasovanja bo nastal prednostni seznam projektnih predlogov. Izglasovani projekti bodo javno objavljeni in do višine sredstev za posamezno območje participativnega proračuna uvrščeni v predlog proračuna za leto 2020, ki ga bo župan posredoval občinskemu svetu v obravnavo in sprejem. A kot je še zagotovil župan, "bo vsak dober predlog pregledan in morda tudi upoštevan."

S koprske občine o predlogih projektov za participativni proračun.

Posted by Regional on Monday, September 30, 2019

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tina K. |  01 .10. 2019 ob  22: 46
Morda upoštevanjQuery112305168034726255586_1569962562737 Je povedal vse!
Prav mu ne gre, ni to za njega. Previsoko je ciljal.
vseved |  01 .10. 2019 ob  14: 46
@ TOPO GIGGO, smo lajali na Popoviča, bomo tudi na Bržana , ki je ,roko na srce nesposoben voditi občino.
Istriano |  01 .10. 2019 ob  13: 24
Boš videl Topo Giggio, kako nas kagajo, ko bomo uspeli brcniti Bržančka nazaj v njegovo priljubljeno okolje - inkubator.
Istriano |  01 .10. 2019 ob  13: 21
In od kod potem včasih tudi 20-30 lajkov? Jaz imam samo en računalnik.
TOPO GIGGO |  01 .10. 2019 ob  13: 15
-4
...istriano, istrus, Tine , vseved...jaz ne vem če ste opazili, da samo še vi lajate po vseh portalih, in noben vas ne "CAGASOTTO"...
vseved |  01 .10. 2019 ob  10: 03
Bržan, Verdnikova, Franca in ostala kompanija bella so zaustavili razvoj Kopra za deset let.
vseved |  01 .10. 2019 ob  09: 31
Ker je Bržan nesposoben ,naj upošteva vse predloge ki jih je dobil od ljudi.Tako o vsaj nekaj naredil v dobro občanov.
Tine |  01 .10. 2019 ob  09: 05
Bržan, sram te bodi. Zahinavil si svoje volivce, ki smo te podprli v upanju na pošteno vodenje občine.
Istriano |  30 .09. 2019 ob  20: 56
11
Kaj ti bo avtobusna postaja, otroci potrebujejo kakšen koš za metat na njega žogo in kakšen gol. In to so tudi obljubili vaščanom pred volitvami. Na naslednjih volitvah pač ne bo podpore pa bo.
 |  30 .09. 2019 ob  16: 10
Manzan je dobil dve pokriti avtobusni posraji na racun prijatelstva Madzarevica ter Brzana
Istriano |  30 .09. 2019 ob  15: 25
Madžarević in Bržan sta pred volitvami obljubljala prebivalcem Manžana, kjer živi tudi Madžarević, igrišče za otroke. Saj bi bilo lahko eno prav majhno igrišče, ampak mislim, da ga ne bo, pa čeprav je postal Madžarević direktor Zavoda za šport. Še dobro, da nam Popovićeva občinska uprava vsaj malo poflikala cesto, ker s temi zdaj ne bo nič.