KOPRČANI ODDALI 322 PROJEKTNIH PREDLOGOV: "Tudi letos opažamo, da si občani želijo dodatne infrastrukturne ureditve kraja"

Koper

Od ponedeljka, 14. septembra, bo možno glasovati za projektne predloge občanov in občank Mestne občine Koper (MOK) v okviru participativnega proračuna Predlagam – odločam/Propongo – decido za leti 2021 in 2022. Komisija je letos obravnavala 322 predlogov, od katerih se jih je na glasovanje uvrstilo 181, so sporočili iz MOK.

Kot je pojasnil predsednik komisije za participativni proračun Borut Jerman, med predlaganimi projekti prednjačijo infrastrukturni: "Tudi letos opažamo, da si občani želijo dodatne infrastrukturne ureditve kraja, v katerem živijo oziroma delajo. Kar nekaj je tudi takih projektov, ki so izredno zanimivi in inovativni ter so usmerjeni k soustvarjanju skupnosti."

Poleg Jermana sestavljajo komisijo še Viljan Tončič, Alenka Čurin Kavre, Igor Marasovič in Matic Primc. Komisija je preverjala, ali so prejeti projekti ustrezali pogojem iz poziva in neustrezne izločila iz glasovanja.

Glasovanje prek spleta ali osebno

Komisija je na glasovanje uvrstila 181 projektnih predlogov od skupno prejetih 322. O predlogih, ki grejo na glasovanje, bodo občani in občanke lahko odločali od 14. do 21. septembra 2020, do polnoči. Glasujejo lahko občani, ki so na dan glasovanja dopolnili vsaj 15 let starosti.

Glasovanje bo potekalo v spletni aplikaciji predlagam-odlocam.koper.si, osebno v vložišču MOK ali na sedežih krajevnih skupnosti, kjer bo zagotovljen računalnik in na voljo tudi tehnična pomoč. Seznam predvidenih lokacij za glasovanje si lahko ogledate v spodnji fotogaleriji. Glasovalo se bo lahko le za projekte znotraj izbranega območja, katerih skupna vrednost ne bo presegala zneska 160.000 evrov. Po koncu glasovanja bo spletna aplikacija zbrala vse glasove in izdelala seznam projektov s številom glasov, ki jih je prejel posamezen projekt, so sporočili s koprske občine.

Za participativni proračun v prihodnjih dveh letih skoraj milijon evrov

Na podlagi prejetih glasov bo komisija oblikovala prednostni seznam projektnih predlogov, ki bodo javno objavljeni 25. septembra. Uvrščeni bodo v predlog proračuna za prihodnji dve leti, in sicer do višine razpoložljivih sredstev za posamezno območje.

Koprska občina je za uresničitev projektov letno namenila 480.000 evrov, sredstva pa bodo enakomerno razdeljena po posameznih območjih izvajanja projekta, po 80.000 evrov za vsako. Za obe leti bo koprska občina za omenjeni projekt tako namenila 960.000 evrov, dodajajo na koprski občini.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija