KOPRČAN TONI VODIŠEK SE OSREDOTOČA NA OLIMPIJSKE IGRE: "Konstantno moraš biti v svetovnem vrhu"

Koper

Kajtar Toni Vodišek po osvojeni srebrni medalji na svetovnem prvenstvu v Haagu sredi avgusta v luči priprav na olimpijske igre prihodnje leto v Franciji ne bo nastopil na evropskem prvenstvu, kjer bi branil naslov. Osvojil ga je lani v Grčiji, istega leta pa je v Cagliariju v Italiji postal tudi svetovni prvak.

Trenutno je še vedno drugi na svetovni lestvici v razredu formula kite, na naslednji bo prevzel vodstvo.

"To mi pomeni zelo veliko, ker to ni le ena tekma, ampak je plod celoletnega dela. Konstantno moraš biti v svetovnem vrhu, stopnjevati moraš izide. To pomeni, da smo v ekipi dobro delali, četudi se leto ni najboljše začelo zaradi spremembe opreme. Zamenjal sem 'foil', ki ni bil ustrezen," je na druženju z novinarji v prostorih ob nogometnem stadionu v Kopru povedal 23-letni Vodišek.

Opremo je zamenjal nedolgo pred SP na Nizozemskem. "Vrnil sem se na staro opremo avstrijskega proizvajalca mesec dni pred SP. Na srečo sem imel dovolj časa, da sem se privadil nanjo, da so se vrnili izidi in hitrost, ki sem jo imel lani. Pred tem sem imel portugalskega proizvajalca, ki je bil tudi moj trener. A s to opremo nihče iz svetovnega vrha ne nastopa. Pogojeval je, da me trenira le, če bi nastopal z njegovo opremo. Lahko bi bil med prvimi petimi, a to ni to, mene zanimajo medalje," je vzrok za zamenjavo opreme pojasnil Vodišek.

Poleg očeta Rajka Vodiška mu sedaj na morju z nasveti pomaga tudi Avstralec Ryan Falk, tako je bilo tudi letos na SP, ko je drugič zaporedoma stopil na zmagovalni oder.

Na mladinskih OI v Buenos Airesu je leta 2018 osvojil srebro, z drugim mestom v Cagliariju je leto pozneje postal evropski podprvak za svoje prvo člansko odličje na velikih tekmah. V novem olimpijskem razredu bo v luči dosežkov v zadnjih letih eden največjih favoritov za medalje.

Na letošnjem SP je že dan pred finalom Sloveniji zagotovil kvoto za nastop na OI. "Prvenstvo sem začel zelo dobro in konstantno, še bolje kot lani. Nisem delal večjih napak in sem bil ves čas na vrhu. V finalu pa sem naredil največjo možno napako. Veselil sem se že vozovnice za OI v Parizu, kar je bil moj največji cilj pred SP, ko sem si želel tudi, da se ne poškodujem in da se zabavam. V zadnjem dnevu tako nisem bil več tako osredotočen kot prej. Delal sem manjše napake, ki si jih med štirimi najboljšimi na svetu ne moreš privoščiti. Nekaj sem se naučil na SP, predvsem to, da ne smem imeti prenizkih ciljev."

Pred obalo Marseilla, kjer bodo olimpijske jadralske tekme prihodnje leto, se je Vodišek na zadnjih pripravah pred SP poškodoval.

"Tri tedne potem nisem šel na vodo zaradi manjšega pretresa možganov. Pri padcu sem za minuto omedlel. Na srečo sem lahko dihal. Padel sem namreč z glavo na vodo s 63 kilometri na uro. V bolnišnici so mi po slikanju predlagali, naj naredim premor, saj bi bil naslednji podoben padec hujše narave. Pri tem nisem imel posledic."

Prat tako mu padec ni pustil psihičnih težav. "Tudi v Haagu na SP lani sem padel in si strgal kolenske vezi, a to letos ni vplivalo na moj nastop. Tako bo tudi na OI prihodnje leto, a bo to tekmovanje v luči boja za medalje še bolj stresno kot druga prvenstva. A to imam rad, ne bomo se dali, Slovenija je sicer majhna država, ampak smo dobri, hitri in uspešni. Zato tudi ne bom šel na EP," je pojasnil Vodišek in dodal: "OI bodo julija, v najboljši formi bom moral biti mesec dni prej kot letos. Vozovnico že imam in si lahko v luči priprav na OI privoščim izbiranje tekem."

Zlato kolajno je na SP osvojil 16-letni Singapurec Maximilian Maeder, ki je lani na odprtem EP v skupni konkurenci tudi edini premagal Vodiška ter bil nato za njim drugi na SP.

"Zadnja leta je on moj največji tekmec. Vem, da se moram vedno zelo potruditi, ko je v floti. Ko ga ni na regatnem polju, sem bolj sproščen. Maeder je tisti, ki mi daje dodaten zagon. Zunaj vode sva kar dobra prijatelja, bil je že dva meseca tudi pri meni v Kopru. Počneva neumnosti, veliko pa igrava tudi šah," je svoj odnos z največjim tekmecem opisal Vodišek.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija