KOPILOT ZLETEL SKOZI OKNO NA 9.700 METRIH: Milimetri do katastrofe

Slovenija

Pilot letala Sichuan Airlines, ki ga na družabnih omrežjih slavijo kot junaka, je moral zasilno pristati, potem ko je med letom počilo vetrobransko steklo na pilotski kabini. A v zraku je bilo zelo dramatično.

V incidentu sta se poškodovala član posadke in kopilot, ki je zletel iz sedeža, s polovico telesa pa obvisel skozi okno, piše Jutarnji list.

V pilotski kabini sta brez predhodnega opozorila naglo padla tlak in temperatura, ki je znašala -40 stopinj Celzija. Do izrednega dogodka je prišlo na 9.700 metrih, pilot Liu Chuanjian pa je moral letalo z ročnim upravljanjem zasilno prizemljiti.

Pilot je naenkrat zaslišal glasen pok in v šoku opazil, da njegov kopilot visi skozi okno. "Torbe so popadale, potniki so kričali, škatle s hrano so letele po avionu. Letalo se je tako zatreslo, da nisem slišal radia, instrumenti pa niso delovali pravilno," je povedal pilot. Letalo je pričelo padati, po nekaj sekundah pa ga je pilot obvladal, so dodali potniki.

Kot je še pojasnil pilot, je na isti relaciji, med Kitajsko in Tibetom, letel že več kot stokrat, kopilota pa je po njegovih besedah rešil varnostni pas.

Kopilot je dobil modrice in si zvil zapestje, lažje pa je bil poškodovan še en član posadke.

Da poči steklo pilotske kabine se zgodi pogosto, zlasti zaradi ptic in udarov strele, a da odleti celo vetrobransko steklo, se zgodi redko.

Deli novico:

satir |  16 .05. 2018 ob  08: 47
Vidiš v Valdoltri pa ti dajo v hrbet predolge vijake, tako da prebodejo še hrbtenjačo. Potem ne rabiš več hodit... si na vozičku. ma kaj se ne morejo zmenit s serviserji letal, da si izmenjajo vijake. dolge za kratke. Ljudje bi hodili in šipe ne bi odpadale...
Jaz |  15 .05. 2018 ob  23: 14
V tisti odaji kje rpadajo avijo so že poročali o podobnem primeru.
Serviser je pri menjavi šipe dal prekratke vijake. tudi takrat je član posadke obvisel na pol skozi oknno.