KOPER SE JE SPET ZNAŠEL V SMRADU: Je zgolj krivo vreme ali bi lahko v luški kompostarni ravnali drugače?

Koper

Marsikaterega Koprčana je v ponedeljek zjutraj vznemiril neznosen smrad, ki je se širil po mestu. Občani so vonj opisovali kot smrad po trohnenju, vonj po podganah. Širil se je iz luške kompostarne, kjer predelujejo v kompost organske in biološke odpadke iz Ankarana, Kopra in pristanišča, je poročal TV Koper.

V Luki poudarjajo, da gre za organske odpadke, ki so podvrženi gnitju in je to popolnoma naraven proces. Letno jih sprejmejo 2500 ton. Odpadke obračajo in mešajo vsak dan, zato bi pravzaprav lahko tudi smrdelo vsak dan, a naj bi bilo širjenje smrada močno odvisno od vremenskih razmer. Kot dodajajo, sicer odpadke mešajo v času, ko naj bi bilo za občane to najmanj moteče, zjutraj med 6. in 7. uro. Tudi včeraj so delavci mešali zeleni rez in biološke odpadke, ki jih dostavi Marjetica Koper, je poročala televizija.

Močnega vonja pa Koprčani niso zaznali prvič, temveč se je to zgodilo že večkrat. Posebej izrazito decembra 2017, ko se je vonj širil prav tako iz kompostarne, zato je na mestu vprašanje, ali bi se morda lahko izognili smradu oziroma ga omilili.

V Piranu, na primer, zeleni rez trenutno zbirajo na zalogovniku v Zbirnem centru v Dragonji; do sedaj so ga sicer oddajali v kompostarno na Vrhniko. Biorazgradljive odpadke pa predajajo družbi Koto, ki jih predela v bioplin.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  22 .08. 2019 ob  12: 30
v Kopru od nekdaj, že dooolgo smrdi, smrdi, smrdi!!!! vohamo samo občani.
vseved |  20 .08. 2019 ob  11: 39
Koper smrdi ne glede na obračanje odpadkov.