KOPER LAHKO ZADIHA: V Luki odprli nov kamionski vhod, ki bo razbremenil mestne vpadnice (FOTO, VIDEO)

Koper

Predsednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel in minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec sta danes slovesno odprla nov, bertoški kamionski vhod v koprsko pristanišče. S to pridobitvijo bodo bistveno razbremenili promet v mestu. Poleg tega so predstavili še dve novi pridobitvi Luke, novo garažno hišo s 6000 parkirnimi mesti in nov bencinski servis.

Z novim vhodom, katerega vrednost je bila nekaj manj kot pet milijonov evrov, bodo razbremenili mestne vpadnice ter prebivalcem Kopra omogočili boljši in neoviran prehod, je poudaril Zadel. Nova garažna hiša s 6000 pokritimi parkirnimi mesti pa je velika pridobitev tako za Luko kot za njene poslovne partnerje. Obe investiciji sta po njegovem tudi signal kupcem, da mislijo resno.

Minister Vrtovec je izpostavil, da bo koprsko pristanišče z novima naložbama ohranjala vse svoje konkurenčne prednosti v primerjavi z ostalimi pristanišči v severnem Jadranu.

Nov vhod v Luko Koper z bertoške vpadnice je odprt!

Posted by Regional on Tuesday, May 25, 2021

Vrtovec je sicer poudaril, da je logistika med prednostnimi nalogami ministrstva za infrastrukturo, v tem oziru pa je pomembno tudi koprsko pristanišče: "Kolikor bomo ustvarjali pogoje za razvoj Luke Koper, za razvoj našega pristanišča, hitreje se bo razvijala tudi slovenska logistika." Kot je spomnil, je vlada je določila seznam 187 pomembnih investicij za zagon gospodarstva po epidemiji, med katerimi jih je 12 v koprskem pristanišču.

Minister se je ob tem dotaknil tudi pomena gradnje drugega tira in sodelovanja z zalednimi državami, če hočemo v polnosti izkoristiti vse priložnosti te železniške povezave. Do povečanega pretovora preko drugega tira bomo po njegovem prišli le tako, da bomo z vsemi zalednimi državami "utrjevali prijateljske odnose ne glede na to, kakšna politična situacija je v posamezni zaledni državi".

Tudi koprski župan Aleš Bržan verjame, da bo nov vhod bistveno razbremenil prometne zagate v mestu: "Ko Luka Koper nekaj pridobi, Koper včasih tudi kaj izgubi. Če izgubi gnečo na cesti, je to seveda več kot dobrodošlo."

Zadel sicer računa, da bodo prvi tovornjaki zapeljali skozi nov vhod v roku 10 do 15 dni, do julija pa bi morali že tudi bistveno razbremeniti ostale vpadnice v mesto. Načrt je namreč, da bo celoten kontejnerski kamionski promet oz. približno polovica od 1500 vozil, ki dnevno pride v pristanišče, preusmerjen na bertoški vhod.

Otvoritev Bertoškega vhoda nove garažne hiše in bencinske črpalke v Luki Koper.

Posted by Regional on Tuesday, May 25, 2021

Prvi mož Luke je še razkril, da glede podaljšanja prvega pomola trenutno izvajajo tehnični pregled, pri čemer pričakujejo, da bodo v juniju pridobili tudi uporabno dovoljenje. Kot je dodal Zadel, ko bo dokončan tudi severni del širitve prvega pomola, predvidoma do leta 2025, pa naj bi se Luka umaknila z nultega pomola, kjer je zdaj potniški terminal.

Župan Bržan je izrazil pričakovanje, da se bo bistvena prelomnica na področju prometne obremenitve zgodila konec leta 2022, ko pričakujejo izgradnjo bertoške in srminske vpadnice. Sicer pa je župan poudaril, da si želijo, da se luški kamionski terminal čim prej umakne iz neposredne bližine mestnega jedra. "Če ne bo šlo prej, bomo pač počakali do leta 2023, ko poteče pogodba, podaljševali pa je ne bomo," je dodal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
frikofrkic |  25 .05. 2021 ob  20: 13
14
Ta "pajac" je naš spoštovani župan Aleš Bržan. Tisti, ki ni blokiral razvoja luke. Tisti, ki nas je rešil iz prijema napol mafijske oblasti. Tisti, ki kakor izgleda, je v dobrih dveh letih naredil več kot njegov samohvalni predhodnik v štirih. Tisti, ki nam je vrnil upanje, da lahko mirno živimo v urejeni in prijazni občini. Tisti, ki ga nekateri zmerjate, da je pajac, nesposoben, len, in ima potrpljenje, da vas prezira in je pripeljal našo občino v boljše čase.
Tine |  25 .05. 2021 ob  14: 22
-11
Kaj pa je pajac od bržana prišel delat? Je mogoče po več kot letu zaključil s karanteno? Se pozna, da ga leto dni ni bilo, ker sploh ne ve, kaj govori. Pajaco