KOPER JE DOBIL NOV VHOD V MESTO: Cev predora podzemne garaže na Muzejskem trgu je predrta (FOTO, VIDEO)

Koper

Delavci družbe RGP so danes prebili vstopno-izstopno cev predora bodoče parkirne hiše na Muzejskem trgu. Zaradi problematičnih geomehanskih razmer so dela potekala počasneje. Dodatno je dela upočasnil še poseben pogoj, da platana, ki naj bi na Muzejskem trgu stala še iz Napoleonovih časov, ostane nedotaknjena. Župan Aleš Bržan je preboj pozdravil kot korak k ureditvi mirujočega prometa v mestu, prvi mož CGP Martin Gosenca pa je napovedal, da bo gradnja končana do jeseni 2020.

Kot je bilo danes slišati na Muzejskem trgu, je gradnja tega tunela zelo specifična. Čeprav ne gre za velik tunel, so pa zelo problematične geomehanske razmere, saj je narejen v preperelem flišu in glini. Družba RGP, ki je zgradila tunel kot podizvajalec družbe CGP iz Novega mesta, je izkopala tisoč kubikov materiala.

Vgradili so več kot 300 sider, več kot 14 ton jeklenega ločnega podporja ter več kot 150 ton betona. Izgradnja tunela je problematična tudi zato, ker je med stropom in belvedersko cesto nad njim le 4 metre slabega materiala. Danes so prebili zadnjega pol metra cevi.

"Seveda nas čaka še nekaj dela, da tunel zaključimo. Danes je praznik Sv. Barbare, zavetnice rudarjev in gradbincev, in za nas je zelo pomembno, da ob takšnem prazniku dosežemo nek uspeh," je povedal direktor RGP Anton Žagar.

Martin Gosenca, predsednik uprave CGP, se je zahvalil koprski mestni občini za izkazano zaupanje pri projektu izgradnje garažne hiše s 500 parkirnimi mesti.

Kot je ob robu današnjega dogodka še napovedal Gosenca, gradnja poteka po terminskem načrtu. Zdaj bodo morali še dokončati izkope in urediti gradbeno jamo, nato bodo začeli z gradnjo samega objekta. Objekt naj bi po njegovih besedah dokončali do jeseni prihodnje leto.

Glede nevšečnosti z vdorom fekalij v sosednji blok je Gosenca pojasnil, da je bil popis obstoječe infrastrukture slab, tako da so med deli prebili kanalizacijsko cev tam, kjer naj ne bi bilo nobene inštalacije. Problem so začasno uredili tako, da kanalizacijsko cev prečrpavajo iz proviziročnega jarka v cisterni in vsebino nato odvažajo na deponijo. Takoj po koncu izkopov na tem območju naj bi sicer uredili novo kanalizacijski vod. Zgodovinsko vodno cisterno na lokaciji bodoče garažne hiše pa bodo odpeljali po navodili zavoda za varstvo kulturne dediščine po tem, ko bodo izkopali celotno območje okoli cisterne.

"Že več kot desetletje poslušamo, da ne bo več avtomobilov, da se bomo drugače prevažali. Ampak dejstvo je, da bo minilo še veliko desetletij, dokler ne bomo opustili te navade, da se vozimo vsak v svojem avtomobilu ali pa ga delimo z zelo redkimi ljudmi. Problem prometa bo v taki obliki aktualen še veliko let in tega se moramo zavedati," je povedal koprski župan Aleš Bržan.

"Hkrati obstaja tudi dejstvo, da imamo na našem koščku obale veliko parkirnih mest s pogledom na morje, kar je eden izmed najslabših načinov izrabe prostora. Ta prostor mora biti namenjen ljudem, da se v njem lahko sproščajo, da ta prostor uporabijo drugače. S tem predorom smo naredili nov vhod v mesto," je dodal Bržan.

Bržan je zavrnil, da bi se s krajani bližnjih blokov pogovarjali o tem, da bi v zameno za nevšečnosti dobili parkirna mesta v garažni hiši, je pa potrdil, da so krajani to željo izpostavili še pred začetkom gradnje. "Prav je, da se o tem pogovorimo, vendar neobremenjeni z nekimi dogodki na samem gradbišču," je poudaril župan in se krajanom zahvalil za dosedanje potrpljenje.

Promet do garažne hiše bo zagotovo dvosmeren, celostno ureditev prometa pa bo treba še premisliti, je pojasnil Bržan: "Želja je ta, da se počasi iz samega mestnega jedra umakne pločevino. To pomeni, da se tudi omeji dostop, ampak to mora iti počasi, postopoma."

Želja občine je tudi ureditev zelenih površin nad samo garažno hišo. Kot je navedel župan, v gradbenem načrtu sicer obstajajo tehnične omejitve, ki ne dopuščajo, da bi šli več kot pol metra v globino, vendar arhitekti iščejo primerne rešitve.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija