Kontrolirali bodo tudi pešce

Goriška

Pešci so v jesenskih in zimskih mesecih, v obdobju krajšega trajanja svetlega dela dneva oz. daljših noči in ko so vremenske razmere običajno neugodne, med najbolj ogroženimi udeleženci v cestnem prometu, opozarjajo na Policijski upravi Nova Gorica. V prvih desetih mesecih letošnjega leta na PU Nova Gorica beležijo 19 nesreč, v katerih so bili udeleženi pešci, ena izmed nesreč je terjala tudi življenje.

Policisti pešce opozarjajo, naj upoštevajo cestnoprometne predpise in poskrbijo za vidnost v prometu ter s tem za lastno varnost.

Pešci so pogosto žrtve nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil, ki vozijo z neprilagojeno hitrostjo, pod vplivom alkohola in preblizu desnemu robu vozišča. Veliko nesreč se zgodi tudi zaradi napak ali neustreznega ravnanja pešcev. Zlasti starejši pešci so pogosto žrtve prometnih nesreč zaradi svojih napak ali ker kršijo cestnoprometne predpise, trdijo na PU Nova Gorica

Glede na vremenske okoliščine v prometu v tem obdobju policija pešce poziva, naj poskrbijo, da bodo čim bolj vidni. Nosijo naj svetla oblačila in predmete, ki izboljšajo njihovo vidnost, na primer odsevne trakove in kresničke. Upoštevajo naj prometne predpise, cesto naj prečkajo na označenih prehodih za pešce, v semaforiziranih križiščih ob zeleni luči, hodijo pa naj po pločnikih oziroma ob levem robu vozišča.

V prometnih nesrečah je bilo v prvih desetih mesecih letošnjega leta na območju PU Nova Gorica udeleženih 19 pešcev, v nesrečah je letos umrla ena peška. Šest pešcev je bilo hudo, 13 pa lažje telesno poškodovanih.

Prednost odstopite pešcem

Policisti novogoriške policijske uprave opozarjajo voznike, naj pešcem odstopijo prednost, hitrost svoje vožnje prilagodijo razmeram in dosledno upoštevajo hitrostne omejitve. Na območjih, kjer se običajno zadržujejo pešci – predvsem pred šolami in v naseljih – policija voznikom svetuje, naj vozijo še posebej previdno. Zunaj naselij pa naj vozijo po sredini voznega pasu, da zmanjšajo možnost trka s pešcem, ki hodi ob vozišču.  

Vse udeležence cestnega prometa policisti opozarjajo na previdno in strpno vožnjo ter dosledno spoštovanje cestnoprometnih predpisov.

Policija bo tako kot doslej tudi v prihodnje izvajala številne represivne aktivnosti  na območjih, kjer se pešci najpogosteje zadržujejo. Nadzirali bodo tudi pešce, pri čemer bodo še posebej  pozorni na upoštevanje cestnoprometnih predpisov: stran in smer hoje, uporabo pločnikov, pravilno prečkanje vozišča.