Konservativna katoliška bratovščina pripravila pogreb nacističnega zločinca

Svet

Člani konservativne Bratovščine svetega Pija X. so se danes v kraju Albano blizu Rima poslovili od nacističnega vojnega zločinca Ericha Priebkeja, ki je umrl minuli teden v starosti 100 let. Pogreb so pripravili kljub protestom antifašistov in poskusom tamkajšnjega župana, da bi ga prepovedal.

Krsto s posmrtnimi ostanki nekdanjega častnika zloglasne SS, ki so jo v Albano prinesli iz mrtvašnice v Rimu, so ob prepevanju italijanskih partizanskih pesmi pričakali jezni protestniki s transparenti.

"Odnesite ga na polje," je vzklikal moški, medtem ko je približno 20 policistov protestnikom poskušalo preprečiti vstop v semenišče bratovščine. Duhovnika, ki je želel v zgradbo, so morali zavarovati policisti, ker so se nanj spravili protestniki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Priebkejev odvetnik Paolo Giachini je povedal, da bo v semenišču maša v latinščini za tesne prijatelje in družinske člane. "To je trenutek žalovanja in nima nič s politiko. Naredili smo vse za spoštovanje čustev njegovih kritikov," je dodal.

Župan Albana, Nicola Marini iz Demokratske stranke je v zadnji minuti izdal odlok, s katerim je prepovedal prevoz krste skozi kraj. "Mi tukaj imamo tradicijo uporništva. To nas res boli," je dejal.

Njegov odlok je sicer takoj razveljavila rimska prefektura, ki je odgovorna za javni red v italijanski prestolnici in njeni okolici.

Še vedno sicer ni znano, kje bo Priebke pokopan in ali bo upepeljen. Mnogi se namreč bojijo, da bi njegov grob postal zbirališče privržencev skrajnih desničarskih skupin.

Priebke je bil leta 1998 obsojen na dosmrtni zapor zaradi pokola v Ardeatinskih jamah blizu Rima, kjer je bilo leta 1944 ubitih 335 civilistov.

Zaradi visoke starosti je kazen prestajal v hišnem priporu v svojem stanovanju v Rimu. Na koncu naj bi bil že skoraj povsem gluh in je izgubil spomin. Za nacistične zločine se Priebke nikoli ni pokesal in jih obžaloval, zaradi česar je postal nekakšna ikona med neonacisti.

Deli novico:

sveti jurij |  16 .10. 2013 ob  11: 34
včeraj nibilo videti nobenega člana SLOVENSKE DOMOBRANSKE STRANKE. SO BILI NA POGREBU.
banda |  16 .10. 2013 ob  11: 18
fašistična !
Pomidor |  15 .10. 2013 ob  23: 52
Sej med drugo svetovno vojno so bili zavezniki in skupaj zatirali ne-Italijane oz. ne-Italijanske vernike.