KONFLIKTI V PIRANSKEM ZALIVU: Hrvaška sodišča s prvimi sodbami slovenskim ribičem

Piran

Slovenski ribiči še naprej prejemajo kazni hrvaških organov zaradi ribolova v Piranskem zalivu. Medtem pa so ribiči dočakali tudi prvi razsodbi pred hrvaškimi sodišči. V enem primeru je sodišče zavrnilo obtožnico zoper slovenskega ribiča, pravni subjekt pa je bil kaznovan s 110.000 kunami, v drugem primeru so ribiča kaznovali s 16.000 kunami.

Fotografiji sta simbolični.

Slovenski ribiči tako še naprej prejemajo kazni hrvaških organov, ker prečkajo sredinsko črto v Piranskem zalivu in ribarijo do meje, kot jo je določilo arbitražno sodišče. Od novega leta so slovenski ribiči prejeli skupno 91 novih kazni, na vse pa so se tudi pritožili, je pojasnil puljski odvetnik Ivica Senjak, ki slovenske ribiče zastopa na Hrvaškem.

Sicer pa so hrvaška sodišča v zadnjih 15 dneh izrekla razsodbi v dveh primerih, povezanih s slovenskimi ribiči. V primeru ribiča Silvana Radina je sodišče obtožnico zavrnilo, njegovo družinsko podjetje Zanestra pa je bilo za skupno 11 primerov kaznovano z denarno kaznijo v višini 110.000 kun. Po Senjakovih besedah je pritožba spisana in se že rešuje na drugostopenjskem sodišču v Zagrebu.

Drugega ribiča Elvina Sabadina pa je sodišče kaznovalo v zvezi z osmimi prekrški s skupno denarno kaznijo v višini 16.000 kun. Tudi v tem primeru je Senjak že vložil pritožbo.

Sicer bodo po besedah odvetnika konec tega meseca in v prvi polovici naslednjega na vrsti naroki za peterico slovenskih ribičev. Senjak računa, da bi do novih razsodb lahko prišlo v drugi polovici maja, si pa sam ne upa napovedati izida postopkov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija