KONFERENCA O ENAKIH MOŽNOSTIH V ŠPORTU: Danes vabljeni na dvoboj v pokalu BJK med Slovenijo in Romunijo

Koper

V Kopru je Tenis Slovenija s pomočjo Javnega zavoda za šport Mestne občine Koper včeraj organizirala zanimivo konferenco o pomenu zagotavljanja enakih možnosti v športu in širše, ne glede na starost, spol, spolno usmerjenost, jezik, etično ali kulturno pripadnost. Vsi udeleženci so se nato preselili v Športni park Bonifika, kjer se je začel dvoboj v pokalu BJK med Slovenijo in Romunijo. Danes vabljeni v Koper ob 11.00. Dekleta potrebujejo vašo podporo. 

Vse prisotne je najprej pozdravila podžupanja Mestne občine Koper, Jasna Softič. "Ponosni smo, da lahko Koper gosti takšno tekmovanje, kot je pokal BJK. Mestna občina Koper je v zadnjem obdobju močno izboljšala svojo športno infrastrukturo in tudi za prihodnost ima rezervirana finančna sredstva. Šport ima pomembno mesto v naši občini. Vsi, ki so del tega spektakla so vabljeni, da poleg tenisa spoznate tudi ostale dele naše občine, da spoznate naše mesto. Neokrnjena narava in bogata zgodovinska dediščina sta nekaj posebnega v naši občini. Majhno sredzemsko mesto, kot je Koper se veseli vašega obiska."

Na konferenci je sodeloval tudi predsednik Mednarodne teniške zveze David Haggerty, ki je gost Tenis Slovenije na dvoboju pokala BJK med Slovenijo in Romunijo. Haggerty je v uvodu izpostavil, da je tematika enakosti med spoloma zanj osebno ena izmed najbolj pomembnih. "Najprej bi se rad zahvalil občini tega prelepega mesta za izjemno gostoljubje. Mednarodna teniška zveza ima številne programe, s katerimi želimo biti znanilci sprememb in te spremembe tudi udejanjati. Leta 2018 smo začeli s strategijo ADVANTAGE ALL. Želimo si namreč, da je tenis šport enakih možnosti. Pred kratkim sem imel govor prav o tej temi v Združenih narodih. Eden od programov te strategije je tudi ADVANTAGE ALL MAN, kjer želimo, da so moški zavezniki. Želimo si namreč, da vodijo s primeri, da vključijo čim več žensk na vodstvene položaje. S tem programom smo začeli letos, 8. marca. Z namenom smo izbrali ta datum. Po svetu je skoraj 90 milijonov teniških igralcev in igralk, in lahko rečem, da smo po spolni zastopanosti skoraj na polovici. Do leta 2027 pa si tudi v odborih naše organizacije želimo imeti 50 odstotkov žensk, trenutno smo pri 25. Imamo več programov, s katerimo želimo ustvarjati spremembe."

David Haggerty

Teniška igralka Serena Williams je nekoč dejala: "Ženski tenis je bil začetnik razvoja vseh ženskih športov, glavni vzrok pa se gotovo skriva v Billie Jean King. Zares smo lahko presrečne, da jo imamo." In danes so gostje na konferenci veliko govorili prav o vplivu in dediščini nekdanje teniške igralke in ustanoviteljice WTA, Billie Jean King. Po njej se imenuje tudi ekipno žensko tekmovanje, na kar je Haggerty še posebej ponosen. Pravi, da ni mogel verjeti, kako je odmevala sprememba imena tekmovanja, da so tudi zaradi tega lahko privabili še več sponzorjev, ki podpirajo ženski šport. Billie Jean King zelo dobro pozna tudi edina Slovenka z zmago na turnirjih za grand slam med posameznicami Mima Jaušovec: "Billie je naša vodja, naš svetilnik. Brez nje ne bi imeli WTA, ne bi imeli profesionalnih turnirjev, ne bi imeli enakih denarnih nagrad. Je izjemna borka. Vsem je vedno na voljo za pomoč. Tlakovala je pot, da je bilo njenim naslednicam lažje. Tudi meni je veliko pomagala na profesionalni poti. Še vedno pa se rada spominja obiska Slovenije leta 2004, ko je skupaj z ameriško reprezentanco prišla v Portorož, prav za dvoboj v tekmovanju, ki se v zadnjih letih imenuje po njej. Brez nje bi bil ženski tenis povsem drugačen."

Takrat je bila del reprezentance, ki jo je vodila prav Mima Jaušovec, tudi Maja Matevžič, ki je ob tem dejala: "BJK je tlakovala pot, da je bilo ostalim ženskam lažje. Tudi na drugih področjih se stvari premikajo na bolje, tudi pri denarnih nagradah, ki so vse bolj izenačene. Sama sem prisotna v športu kot lastnica teniškega kluba in trenerka. Zavedam se, da imamo še veliko prostora za napredek. Še vedno se moramo ženske v določenih situacijah bolj truditi in potruditi za uspeh. Najprej samo, da pridemo do ravni, ki bi nam bi bila lahko že od začetka priznana, glede na vse naše dosežke. Všeč mi je, da pogovorjamo o tem, da bo naslednjim generacijam lažje."

Podobno razmišlja tudi nekdanja nogometašica, doktorica znanosti Tjaša Tibaut: "Prihajam iz nogometa, ki je v Sloveniji še vedno bolj ali manj označen za moški šport. V športu sem celo življenje. Prvi izziv je bil ozaveščanje, da nogomet lahko igramo tudi dekleta. Bila sem na Islandiji, kjer je ženski nogomet zelo popularen. V ZDA verjetno še bolj kot moški. Šport ni samo za moške, ampak tudi za ženske. Ozaveščanje družbe je pomembno. Tudi dekleta si zaslužimo dobre razmere za trening, infrastrukturo, finance. Veliko potenciala sem srečala na svoji poti, a je ta izginil, ker jih je družba pojedla. Mnogi govorijo, da nogomet ni za ženske. Vedno, ko sem želela dati rešitve sem bila neslišana, tudi nespoštovana. A se to spreminja, ker mednarodne organizacije (FIFA, UEFA) vse bolj vlagajo v ženski nogomet. Prisotno pa mora biti spoštovanje, sprejemanje in sodelovanje."

Tretja ženska za omizjem je bila Fiona Johnson (prva podpredsednica Mednarodne plesne organizacije IDO), ki ima podobne izkušnje: "Enakopravnost ni samo spol. Tudi, kje si rojen. Ali si morda imel dovolj ekonomsko močno družino, da si lahko sodeloval v profesionalnem športu. V nekaterih religijah je ples za ženske celo prepovedan. Veliko delamo na t.i. ženskih kvotah, ampak včasih so takšne kvote tudi žaljive. Mi smo tisti, ki moramo narediti spremembe. Ne cenijo te vedno po sposobnostih, ali kaj lahko prineseš organizaciji. Uporabiti moraš veliko znanja in izkušenj, kdaj tudi komolce. Ne glede na to, da je ples bolj ženska disciplina pa je v samem ustroju več moških. Ker ženske velikokrat niso slišane. V tujini je bila pot morda malce lažje. Bolj smo se pogovarjali o teh temah kot smo se doma. Tenis Slovenija ima v svojih vrstah 1367 članov in 620 članic. Med sodniki je moških 53, žensk pa 17. Trenerjev je 171, trenerk pa 27. Najpomembnejše pri vsem je dejstvo, zakaj se danes pogovarjamo. Tukaj gre za ravnovesje. To je bistvo te konference. Pri TS se tega zelo zavedamo, rezultati se kažejo na več ravneh. V zadnjih dveh letih smo organizirali dva turnirja WTA 250. Podoba je bila v ženskih barvah, izpostavili pa smo močne in samostojne ženske. Na nacionalnem nivoju imamo enako številko ženskih in moških turnirjev. Tudi profesionalni turnirji serije WTT so letos enakovredno razporejeni, tudi denarni skladi so izenačeni. Pomembno je, da se o teh stvareh pogovarjamo in iščemo rešitve."

Prisoten je bil tudi nekdanji teniški igralec Aljaž Bedene: "V zadnjih 10 letih smo se na profesonalni turneji veliko pogovarjali o tem. Vedno je veliko različnih interesov, a začutil sem, da si večina želi enakopravnosti. Pri TS nikoli nisem čutil, da bi TS delala razlike. Je pa težko. Moj nekdanji fizioterapevt je želel sodelovati z igralko, ki pa enostavno nima denarja. Na nas moških je, da pomagamo ženskam, moški imajo pomemben glas in prav je, da ga uporabimo v prid enakopravnosti."

Predstavitev pa je imel tudi Janez Sodržnik, član predsedstva organizacije TAFISA. TAFISA je vodilna svetovna organizacija na področju športa za vse, ustanovljena leta 1991 v Franciji. OKS-ZŠZ je članica organizacije od leta 2015. "TAFISA je bila ustanovljena leta 1991, ima 383 članov v 170 državah na svetu. Sodelujemo z najpomembnejšimi organizacijami na svetu. Naša organizacija ima podobno kot ITF številne programe, ki naslavljajo to tematiko. Skupaj želimo ustvariti pogoje za spremembo miselnosti ljudi. Želimo si enakopravnosti na vseh področjih."

Podobno je svoj govor zaključil tudi predsednik ITF David Haggerty: "Največja prepreka oziroma izziv smo mi sami. Potrebujemo močne voditelje, ki bodo prevzeli pobudo pri izobraževanju. Moj podpresednik se je odločil, da ne bo kandidiral na letošnjih volitvah, čeprav je bil v odboru ITF 16 let. Zdaj se bo umaknil, in bo skušal izobraziti/popeljati žensko do tega mesta. Želimo biti del sprememb."

Vsi udeleženci so se nato preselili v Športni park Bonifika, kjer se je včeraj začel dvoboj v pokalu BJK med Slovenijo in Romunijo.

Danes vabljeni v Koper ob 11.00. Dekleta potrebujejo vašo podporo. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija