KONEC UGIBANJ O "IZJEMNEM USPEHU ZA SLOVENSKO JADRANJE": JZS potrdila, da ni šlo za svetovno prvenstvo

Koper

V soboto smo v uredništvo prejeli elektronsko sporočilo ekipe Ewol, v katerem pišejo o izjemnem uspehu za slovensko jadranje, saj je jadrnica Way of life, za krmilom katere je koprski jadralec Gašper Vinčec, na svetovnem prvenstvu maksi jadrnic na Sardiniji osvojila tretjo mesto. A kot nas je po objavi članka opozoril bralec (ime hranimo v uredništvu), sploh ni šlo za svetovno prvenstvo, temveč regato, na kateri so nastopile prestižne maksi jadrnice. Po objavi prvotnega članka so te navedbe komentirali v ekipi Ewol, in sicer da gre za serijo obalnih regat, ki jih organizira jadralni klub Costa Smeralda v sodelovanju z Rolexom in Mednarodno zvezo maksi jadrnic (IMA), ki sodi pod okrilje Svetovne jadralne zveze (World Sailing). Obenem so pojasnili, da je drugo ime za tekmovanje Maxi World Championship. Naknadno pa smo prejeli tudi odgovor Jadralne zveze Slovenije, kjer so nam potrdili, da ne gre za svetovno prvenstvo.

"Porto Cervo na Sardiniji je gostil jubilejno, 30. svetovno prvenstvo maksi jadrnic (Maxi Yacht Rolex Cup)," so v sobotnem sporočilu za javnost zapisali pri Ewolu. A kot pravi naš vir, za to kategorijo jadrnic svetovno prvenstvo sploh ne obstaja. "Mednarodna jadralna zveza svetovna prvenstva dodeljuje samo priznanim razredom z njihove strani, ki pa morajo izpolnjevati kar nekaj pogojev, kot na primer razširjenost po državah, kontinentih, množičnost ipd.," nam je povedal vir in dodal: "Šlo je za "Maxi Rolex Cup in ne World championship (v prevodu svetovno prvenstvo)." Skratka, po njegovih navedbah naj bi šlo za regato superbogatašev.

Zavajajoče naj bi bilo tudi to, da so se v sporočilu pri Ewolu pohvalili z "izjemnim uspehom za slovensko jadranje," saj je Gašper Vinčec v svojem prvencu prijadral "do 3. mesta na svetovnem prvenstvu maksi jadrnic." Kot pa je razvidno iz rezultatov, so na regati nastopile le štiri jadrnice, torej je bila Way of life predzadnja.

JZS: Za nobeno od teh kategorij regata ni veljala kot svetovno prvenstvo

Z vprašanji, za kakšno tekmovanje pravzaprav gre, ali je to svetovno prvenstvo oziroma če to sploh obstaja in kako komentirajo navedbe ekipe Ewol, da je rezultat jadrnice Way of life izjemen uspeh za slovensko jadranje, smo se obrnili na Jadralno zvezo Slovenije (JZS). Po njihovem pojasnilu je bila 30. Maxi Yacht Rolex Cup regata za maksi jadrnice, daljše od 18,29 metra, ki so bile razvrščene v osem kategorij, za nobeno od teh kategorij pa regata ni veljala kot svetovno prvenstvo.

"Medijska obvestila ekipe prejemamo tudi na JZS in ravno ta podatek smo preverjali tako pri EWOL ekipi kot pri soorganizatorju regate, Mednarodnem združenju maksi jadrnic (IMO), od koder so nam 3. septembra pisno potrdili, da ne gre za svetovno prvenstvo," dodajajo na JZS. Kot pravijo, so temu primerno prilagodili njihove zapise o dogodku na uradni spletni strani JZS in o tem obvestili pošiljatelja sporočil iz EWOL Sailing Team-a, "saj je tekmovanje in dosežek slovenske ekipe na visoki ravni, ni pa to bilo svetovno prvenstvo, ki ima v športnem jeziku zelo jasno opredelitev".

Mednarodno združenje maksi jadrnic (IMO) lahko letno organizira dve svetovni prvenstvi. Letos so ga razpisali le za razred Maxi 72 na Maxi Yacht Rolex Cup-u. A ker sta dve posadki v zadnjem hipu odpovedali sodelovanje, ga zaradi premajhnega števila prijavljenih niso izpeljali, so nam še pojasnili na JZS. "Poleg tega v razred Maxi 72 sodijo jadrnice, katerih trup ne presega dolžine 72 čevljev oz. 21,946 metra, medtem ko jadrnica Way of Life, s katero je Vinčec nastopil na Sardiniji, meri 86 čevljev in se v nobenem primeru ne bi mogla potegovati za naslov svetovnega prvaka, saj ne spada v tekmovalno disciplino, za katero je bilo razpisano svetovno prvenstvo."

Novinarska vprašanja smo prav tako naslovili na ekipo Ewol. "Ne gre 'le' za regato, kot navaja bralec, temveč za najuglednejše in najzahtevnejše 'inshore' (obalno jadranje) tekmovanje na svetu, ki vsako leto privabi najboljše jadrnice razreda maksi (od 18,30 do 42,70 metra) z izjemnimi jadralci (olimpijskimi in svetovnimi prvaki, zmagovalci regat okoli sveta Volvo Ocean Race in zmagovalci Pokala Amerike)," so nam zatrdili. Kot so pojasnili pri Ewolu, sta letos dve jadrnici v tekmovanju odstopili, kar po njihovem mnenju priča o tem, da gre za serijo najzahtevnejših jadralnih tekmovanj na svetu s številnimi čermi in močnim vetrom.

Kot so poudarili v ekipi, je drugo ime za tekmovanje Maxi World Championship, "saj je tam zbrana velika večina najboljših maksi jadrnic na svetu, zato so zmagovalci posameznih kategorij svetovni prvaki – je pa ob tem potrebno poudariti, da ne gre za tako svetovno prvenstvo, kot ga poznamo iz drugih športov (atletika, nogomet)."

Dodali so še, da je jadrnica Way of life osvojila skupno tretje mesto, kar je "po našem mnenju, mnenju številnih udeležencev in novinarjev eno največjih presenečenj v zgodovini tega tekmovanja in enega največjih uspehov slovenskega jadranja na velikih jadrnicah (v posadki je bilo več kot pol Slovencev)." Ob tem so omenili še, da je eden od ciljev njihovega projekta mladim nadarjenim jadralcem v olimpijskih razredih dati priložnost jadrati na maksi jadrnicah.

"Kljub vsemu je dosežek ekipe Way of Life na Sardiniji vreden pohvale. Takšen projekt namreč predstavlja izjemen finančni in logistični zalogaj. Glede na to, da so člani posadke z jadrnico prvič zajadrali le nekaj dni pred pričetkom tekmovanja, so tudi rezultati več kot zadovoljivi. Na začetku so bili tretji, v drugi polovici regate pa pokazali napredek z dvema drugima mestoma," pa so njihov rezultat komentirali na JZS.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Darko |  10 .09. 2019 ob  19: 02
pravi rezultat: predzadnji na privat regati!
Motoviltz |  10 .09. 2019 ob  07: 17
OK sedaj je jasno.
Ni šlo za svetovno prvenstvo.
So pač bili tretji na neki privat regati... bella roba.
Eho |  09 .09. 2019 ob  22: 09
-14
Gašper je car........................................


BigBoatRacer |  09 .09. 2019 ob  16: 33
-13
@Silvana63 Kaj so Slovenci naredili dobregajQuery112306112246682490767_1568039267873? Naprimer to, da so pokazali da smo najbolši na svetu? Dio no. Kaj ste tako navoščljivi vsi skupaj. Mone ene. Tam ni bilo samo ene par bark, ki so v Ameriki in Avstraliji. In teh drekačev iz Trsta, ki Sardinije še povohali niso nikoli. To je realnost.
Silvana63 |  09 .09. 2019 ob  15: 50
@BigBoatRacer Kaj lahko ne pišeš neumnostijQuery1123017820205063975325_1568036437045 Gašparju čestitke! Sicer, kaj so Slovenci naredili tu dobrega, razen reklamo zase?

Vsak napihnjen balonček enkrat poči. Tako tudi pompozna vest, da so bili 3 na svetovnem prvenstvu, bla bla bla.
BigBoatRacer |  09 .09. 2019 ob  12: 06
-14
Neverjetno. Vsakič ko Slovenci nekaj dobbrega nardijo, fašejo polena pod noge. A lahko napišete da so kralji ker so sploh šli tja med miljarderje z barkami za 15 miljonovjQuery112305877586783918081_1568023374489??? Gašper bravo!!! Jadralci vemo kaj to pomeni. Priklon!!!!!!
Istriano |  09 .09. 2019 ob  10: 47
Tu so jadrali.

MAXI YACHT ROLEX CUP 2019
PORTO CERVO
01/09/2019 - 07/09/2019

max |  09 .09. 2019 ob  09: 40
A ni svetovno prvenstvo Barkolana?