KONEC SKRBI ZA KOMITENTE SLOVENSKE SBERBANK: Kupila jo je NLB, poslovanje znova poteka normalno

Slovenija

Slovensko banko Sberbank v ruski lasti, ki je v nedeljo zaradi sankcij proti Rusiji prekinila poslovanje, je kupila NLB. Po dveh dneh zaprtja poslovalnic bo poslovanje Sberbank od danes spet potekalo popolnoma normalno, ponovno bo omogočeno nemoteno poslovanje in razpolaganje s sredstvi.

NLB je dobila dovoljenje Agencije za varstvo konkurence (AVK) za prevzem banke Sberbank v ruski lasti, ki je v nedeljo zaradi sankcij proti Rusiji prekinila poslovanje. Agencija ji je izdala sklep o predčasnem izvrševanju koncentracije, pri čemer je upoštevala javni interes na območju Republike Slovenije, so sporočili iz AVK.

V NLB so poudarili, da vse pogodbe ostajajo nespremenjene, obstoječi računi in kartice pa veljavni. Omejitev pri izvajanju plačilnih transakcij ne bo več, takoj bodo začeli tudi s postopkom spremembe imena.

Kot je za Odmeve na TV Slovenija povedal guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle, bo poslovanje Sberbank v Sloveniji od srede za vse njene komitente potekalo popolnoma normalno. Komitenti bodo lahko dostopali do računov in vlog, opravljali bodo lahko plačilni promet in tudi servisiranje vseh kreditnih obveznosti pri bankah. "Transakcije bodo potekale normalno, brez sprememb. Spremenilo se bo le lastništvo banke, ki je komitenti ne bodo občutili," je dodal.

Da komitentom ni treba biti v skrbeh zaradi svojih bančnih vlog in drugih sredstev ali poslov, je v sporočilu za javnost poudaril tudi predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak. "Ob zaključku transakcije bo Sberbank Slovenija pridobila močnega in zavzetega lastnika, ki bo s svojim kapitalom in strokovnim znanjem strankam zagotavljal nemoteno poslovanje," je dodal.

NLB je na svojo skupino že prenesla lastniški delež ter posledično vsa sredstva, obveznosti kot tudi stranke banke Sberbank. "To predstavlja hitro in učinkovito rešitev za vse njene stranke, ki so se zaradi uvedbe izrednih ukrepov nenadoma znašle v težkem položaju," je še zapisal Brodnjak.

Za koliko je NLB kupila Sberbank, Vasle ni povedal. Pojasnil je le, da je bilo za nakup precej zanimanja, interes so izkazale največje in najpomembnejše institucije, na koncu pa je bila na skupnem reševalnem organu izbrana ponudba, ki je najbolj ustrezala kar največ kriterijem, ki so bili razpisani.

Enotni odbor za reševanje se je včeraj odločil tudi, da gre Sberbank na Hrvaškem v roke Poštanske Banke. Odločil je tudi, da reševanje ni potrebno za avstrijsko matično družbo Sberbank Europe, kjer se bodo postopki zaradi insolventnosti izvajali v skladu z nacionalno zakonodajo. Banke iz skupine Sberbank Europe so sicer prisotne še v Srbiji, kjer jo je kupila srbska AIK banka, in v Bosni in Hercegovini, kjer jo je prevzela ASA Banka, pa tudi na Madžarskem in Češkem

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija