KONEC OKOLJSKE SRAMOTE: Po Jernejevem kanalu tudi sanacija Fiese (VIDEO)

Piran

Jernejev kanal, ki je bil doslej znan zlasti po svoji zanemarjenosti, dobiva novo podobo. Sanacijska dela Okolja Piran so razkrila, do kakšne ekološke degradacije je pripeljalo dolgoletno onesnaževanje. Iz kanala so doslej med drugim odstranili kar 29 potopljenih plovil, številne dotrajane in improvizirane lesene konstrukcije in betonske izdelke. Sledi ureditev Fiese; z deli bodo pričeli že naslednji teden.

Iz Jernejevega kanala so poleg številnih potopljenih plovil odstranili več izvenkrmnih motorjev, rezervoarjev goriv, kovinskih in plastičnih cevi, veliko ostankov plovil, avtomobilskih gum, vrvi in sidrnih verig ter raznih betonskih izdelkov. Če izvzamemo plovila, je bilo iz Jernejevega kanala do danes odstranjenih več kot 350 kubičnih metrov kosovnih odpadkov, od tega 80 odstotkov lesa – približno 280 kubičnih metrov. Ker dela še potekajo, končna številka še ni znana. 

"Z brežin bomo odstranili tudi navožen in okoljsko sporen gradbeni material, za katerega noben nadzorni ali inšpekcijski organ ni nikoli prej ukrepal," pojasnjujejo v Okolju Piran. 

Še zadnji ostanki večdesetletne navlake in improviziranih konstrukcij starih pomolov zapuščajo Jernejev kanal in Krajinski park Sečoveljske soline.

Posted by Okolje Piran on Saturday, April 8, 2023

Nova podoba Jernejevega kanala predvideva 1.178 metrov dolg dvonivojski leseni mostovž s sedmimi pomoli in 280 urejenimi privezi, od tega bo 270 komunalnih privezov in 10 dnevnih privezov za potrebe obiska krajinskega parka. Cena priveza znaša 690 evrov. Poziv k oddaji vlog za pridobitev letnega priveza v Kanalu sv. Jerneja bodo objavili predvidoma v mesecu maju, privezna mesta pa bodo oddali po pridobljenem uporabnem dovoljenju.

Opozorila naravovarstvenikov

Naravovarstveniki opozarjajo, da je pri sanacijskih delih prišlo do uničenja zaščitenega morskega metlišča in da njihova priporočila niso bila upoštevana. Na Okolju Piran pojasnjujejo, da vsa dela potekajo v skladu z vodnim dovoljenjem in vodnim soglasjem. "Med odstranjevanjem odpadkov z dna kanala je na brežini pristalo nekaj mulja, ki bo v kratkem očiščeno in za slanoljubno rastje ne bo imelo dolgoročnih posledic," še dodajajo.

Okolje Piran načrtuje v letošnjem letu tudi ureditev Fiese, kjer so skupaj z Zavodom za gozdove Slovenije izvedli popis in analizo dreves, na osnovi katere se bodi lotili postopne revitalizacije območja fieškega travnika, ureditev preostalega dela pa bo stekla po poletni sezoni. 

????V A B I L O???? Mnoga drevesa na fieškem travniku so dosegla svojo fiziološko starost in so močno poškodovana. Zaradi...

Posted by Okolje Piran on Wednesday, April 12, 2023

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija