KONČNI OSNUTEK NOVE KOPRSKE STOLPNICE JE NARED: Včeraj so ga arhitekti predstavili županu

Koper

Predstavniki svetovno znanega italijanskega arhitekturnega biroja Fuksas so se včeraj mudili pri koprskem županu Borisu Popoviču in predstavnikih občine. Predstavili so jim končni osnutek gradnje novega koprskega simbola, Stolpnice miru, ki je nujen za pridobitev gradbenega dovoljenja.

Rimski arhitekturni biro Fuksas in ljubljanski Studio Pirss sta bila izbrana na natečaju za projektiranje vertikalne mobilne povezave med Markovcem in Žusterno, ki bi jo v prvi fazi zgradili do 80 metrov visoko, v naslednji pa nadgradili do višine 111 metrov.

"Danes smo predstavili integracijo projekta, s katerim smo bili izbrani na tekmovanju. Projekt smo peljali naprej, ga začeli razvijati. Skušali smo ohraniti zmagovalni projekt, torej ta visok, vitek in dinamičen stolp, vendar smo ga integrirali s konkretnostjo, torej z realističnimi strukturami, z javnimi in zasebnimi prehodi, tokovi, dvigalom. Predstavljamo delo, ki smo ga naredili v tej prvi fazi in s katerim bomo nadaljevali," nam je na predstavitvi končnega osnutka stolpnice pojasnil arhitekt iz Studia Fuksas Simone Iabboni.

Simone Diabboni in Sandi Pirš

"Skupaj s partnerjem, Studiem Fuksas, predstavljamo prvo fazo projekta Capo grande v Kopru. To je idejna zasnova. Pripravili smo nove prereze objekta, tlorise, novo umestitev v prostor, novi 'masterplan', se pravi tudi kolesarske poti na zgornjem nivoju Markovca. Izmenjali smo si prve težave in vprašanja, ki se pojavljajo na projektu, glede vstopov, višin, velikosti, naklona dvigal in podobno," pa nam je povedal arhitekt Sandi Pirš iz Studia Pirss.

S tremi modernimi panoramskimi dvigali bi premostili višinsko razliko med obalo in Markovcem, obenem pa bi bila dvigala zanimiva turistična atrakcija.

V spodnjem delu objekta bi umestili športno-rekreacijske vsebine, kot sta spiralni zaprti adrenalinski tobogan in umetna plezalna stena. Razmišljajo tudi o možnosti umestitve zip linea.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Dacer |  20 .09. 2018 ob  05: 55
S stolpom in sedaj raznimi dodatki, kot je umetna plezalna stena pa arhitekti kažejo pomankanje idej, kaj vse bi obesili na ta futuristični stolp. Kaže jih omejiti in naj raje razmišljajo o samostojnem objektu in čim boljšem vklopu konstrukcije v pobočje Markovca in možnostim , ki jih nudi sama narava strmega pobočja nad tunelom vse do Žusterne. Ali pa bodo tudi bodoči rodovi le opazovali zaraščeno gmajno!
@xa - ops |  17 .09. 2018 ob  20: 02
se opravičujem in popravljam dodajam izpuščeni del stavka.....da smo se tisti, ki smo se ukvarjali z drugimi aktivnimi športi lahko preselili v dvorane in trenirali na toplem...
@ @@@@xa | danes ob 12:48  |  17 .09. 2018 ob  19: 59
No, me veseli, da vsaj veš, da je identiteta Kopra v prvi vrsti staro mestno jedro, in še tega je začel rušiti po svoji pameti (OŠ JPV), in čudovite vodnjake kar zasuti zaradi parkirišč. Mimogrede, v tujini, pa tudi v Sloveniji se take zadeve dajo pod steklo in na ogled turistom. Ne sme me motiti, če se prebivalci Kopra z rušitvijo strinjajo, kaj čmo! Me tudi veseli, da sedaj uporabljaš besedo "novosti" prej pa si rekel, da je Koper šele sedaj dobil identiteto (glej tvoje pretekle poste). V drugem odstavku nakladaš zadeve, kar tako, brez veze. In ne, nič me ne moti, ravno obratno - kolesarske poti, Taverna je super, stadion za rekreacijo je super. In ja, malo me pa res moti toliko nakupovalnih centrov, z žnj robo, a kaj češ, ko pa kupna moč večine prebivalstva doseže le to raven.
Ne moti me nič kar se tiče novosti na področju športa, in naj te spomnim, da je bil stadion posodobljen že pred njim, in tudi dvorane Bonifika ni naredil on. Tako, da smo se lahko tisti, ki smo se aktivno ukvarjali z drugimi kolektivnimi športi (odbojka, košarka, rokomet). Dobri so bili tudi v veslanju, orodni telovadbi in še bi lahko našteval. Ne motijo me restavracije,ki jih je bilo tudi prej dovolj, toliko kolikor je bilo manj prebivalcev. V Koper so pa turisti v preteklosti vedno prihajali, poleti toliko, da se nisi mogel sprehajati. Muzika in ples na štirih lokacijah, danes menda samo v Žusterni. Dušo Kopru dajejo tudi šolarji, dijaki in študenti, za kar pa nima vseh zaslug le tvoj Bog, kajne? Še nekaj, tunel ni financirala MOK, kot tudi ne nekaj cest in krožišče pri Semedeli, ker je cesta republiškega pomena. Naštel sem le različne, pregoste luči in ostalo našemljenost, o kvaliteti in nesorazmerni ceni ne bom razpravljal. Njemu je dovoljeno.
Torej, kaj daje dušo mestu in kaj je modernizacija mislim, da sva vsaj malce razčistila.

No, če si se odselil še ne pomeni, da se ne vračaš, vsaj za kakšen vikend, bereš novice, se pogovarjaš z ljudmi. Morda pa sem bil tudi zaposlen na MOK in bi ti lahko še kaj zanimivega povedal.....
@@@@xa |  17 .09. 2018 ob  12: 48
-3
Staro mestni jedro je ostalo kot 100 let nazaj. Torej indediteta se ni spremenila. To da se je Koper začel od starega dela razvijat proti Markvocu je zaćelo tudi že dolgo nazaj. Torej kjer je nov prostor je tudi mesto za novosti, ki pa ne morejo biti v stilu iz časov benečanov. Ker Sydney je tudi nekoc bilo drugačno mesto preden so ga naselili zaporniki iz Britanije.

Torej po tvoje nakupovalni centri ne sodi v Koper? Športni park te tudi moti, ker ni povezano z indediteto Kopra? Je tunel problem? Je problem, ker v žusterni urejajo nove prostore za športnike? Kaj je problem? Restavracije? Parking, ki se plačuje? Upam, da si opazil, da se okoli tega svet vrti samo denar in potrošnja. Lahko mesto stafnira in propade (glej Detroit) ali pa živi naprej in to celo boljše kot prej.

Ti kr naprej glej kako župan zapravlja me pa čudi kako to veš, če si se odselil. Smejem se pa, ker za take kot ti, ki dejansko tudi niso navedli en sam argument, ne morem speljati pogovor v debato, ker zato ti zmankuje določena stopnja razumevanje, in zato je več kot hahahaha ti ne morem nameniti.
Popo ali potop |  16 .09. 2018 ob  04: 28
Po vase popotovo vse urejeno ampak uporabljal bos vse to samo ko bo popo hotel
Delamo jemo dihamo samo kadar on to hoce
Celo Eva pravi kdo bo igral nogomet,...
To smo si zasluzili ker smo dovolili, upam da se na kratko.Vem za koga sigurno nebom volil
Bedaki in konji
@ @@xa | danes ob 09:10  |  15 .09. 2018 ob  20: 50
Sem se že odselil in je zelo lepo gledat od daleč kaj in kako župan zapravlja, sedaj vaš denar. Lahko tudi, da sem izgubil identiteto, kakor praviš, jo bom že našel ali pa tudi ne, ni važno. Glede na moje prazno, subjektivno in nesmiselno nakladanje, bi te ponižno prosil, da mi ti razložiš kaj je identiteta nekega mesta in kaj je identiteta Kopra. Lepo prosim, ker iz tvojega opletanja s to besedo in odgovora je razumeti samo, da se izredno lahko smeješ, pošiljaš ljudi naj se odselijo, pojasnila in argumentov pa ni ni... Smeh brez veze pa kaže lahko tudi na neprištevnost. :-)
Kapo dol |  15 .09. 2018 ob  09: 47
-4
Kapo dol za mesto, ki ga imate. Rad pridem v Koper.
@@xa |  15 .09. 2018 ob  09: 10
-2
Ma ti si izgubil indetiteto hahahahahahahahah. Moram priznati, da ze dolgo nisem prebral takšno prazno, subjektivno in nesmiselno nakladanje.


Odseli se tam, kjer mesto ima indetiteto, ker vidim da sam nimaš pojma kaj ta beseda pomeni.

@xa |  14 .09. 2018 ob  20: 40
Zapomni si, da je Koper imel identiteto, ravno tisti Koper pred Popotom - ta tu je nima!!! Malo potiskanega betona tu, ogromno krožišč, tudi tistih brezveznih malih (imenovanih "sombrero") tam, najmanj šest vrst javne razsvetljave, štej samo od Pristaniške do Verdijeve (svetlobno onesnaženje v Kopru nima konkurence!!), pregosto nametana javna razsvetljava na Vojkovem nbr., o tistih pregostih barvnih kandelabrov na pomolu in "njegovi" plaži ni vredno izgubljati besed. Identiteta Kopra je staro mestno jedro, ki bi ga bilo treba vzdrževati (kanalizacija, primerne osvetlitve, itd.). Identiteta Kopra se navezuje tudi na zaledje, na KS, ki bi jih bilo treba bolje urejati. Ti se najprej nauči, kaj je identiteta nekega mesta, če že o njej govoriš. Tale našminkana puttana pa res nima identitete. Nekaj že, ampak... vse kar je prav. Identiteta je 3x prenovljen stadion, capo grande, dvigalo, zastavice čez Čevljarsko in ulico strahov (Kidričevo), tiste posušene in že zamenjane palme na Cankarjevi? Je identiteta okrancljana Pristaniška, ki deluje kot železniška postaja brez tračnic? Temu ti praviš identiteta Kopra? Ne verjamem v boga, ma ob takem modrovanju nam res lahko le bog pomaga. Morda bi temu lahko rekli prilagojenost času, vsekakor nametano brez dobrega razmisleka, to že. Če pa ti temu praviš identiteta Kopra - mi je pa jasno, koliko je vredno tvoje znanje....
xa |  14 .09. 2018 ob  18: 55
-12
Nekdo je napisal da je Koper izgubil identiteto zaradi Popota....spomni se kaksen je bil Koper pred Popotom totalno brez identitete,veljal je kot za neko tretje mesto tam..
1