KOMUNALA IZOLA UREDILA ŽE DRUGI IZMENJEVALNI KOTIČEK ZA MLADE: V njem si bo moč izmenjati oblačila, obutev, knjige, igrače in še veliko več (FOTO)

Izola

Javno podjetje Komunala Izola, Občina Izola in Društvo prijateljev mladine Izola so v sredo v prostorih slednjega slavnostno odprli izmenjevalni kotiček za otroke in mladostnike. Prvih tisoč otroških in mladostniških predmetov je že dostopnih za otrokom prijaznejšo alternativo nakupovanja.

Izmenjevalni kotiček otroških in mladostniških izdelkov je uredila Komunala Izola v pomembnem izolskem stičišču otrok in mladine, v prostorih Društva prijateljev mladine Izola na Gregorčičevi 21. Odprli so ga v sklopu aktivnosti Centra uporabnih predmetov – CUP-a v mestu, ki je že doslej omogočal mladim alternativo prekomernemu potrošništvu. Namen novega izmenjevalnega kotička je, da postane središče izmenjave otroških in mladostniških oblačil, obutve, knjig, šolskih pripomočkov, igrač, športnih rekvizitov in drugega.

Z njegovim odprtjem so zaokrožili niz dogodkov v sklopu vseslovenske akcije Dan za spremembe, ki jih Občina Izola podpira že vrsto let. Izmenjevalni kotiček v izolskem Društvu prijateljev mladine, ki bo prispeval k ponovni uporabi in jo uveljavil med mladimi, je tako še en kamenček v mozaiku aktivnosti izolske občine, s katerimi prispevajo k ozaveščanju o ponovni uporabi in ohranjanju čistega okolja.

Denis Bele

Direktor Komunale Izola Denis Bele je o novi pridobitvi v Izoli včeraj povedal: "Vsaka pridobitev, ki gre v smeri dviga zavesti do okolja, je pomembna pridobitev in tudi ta eko kotiček je eden takšnih primerov. V Komunali Izola smo se že pred časom zavedali, da če bomo sami pri izvajanju tega poslanstva, žal rezultat ne bo takšen, kot si ga želimo, in da je ključ do najboljšega pristopa ta, da se združujemo. Kot veste, smo pred kratkim podpisali tako imenovano Zeleno listino, v katero smo vključili večino javnih inštitucij, ki delujejo na območju Občine Izola. Danes smo jim priključili še enega partnerja, Društvo prijateljev mladine Izola, kar pomeni, da gremo po poti, ki smo si jo zastavili. V združevanju, osveščanju, informiranju, je prava pot in le s skupnimi močmi bomo dosegli in pripeljali Izolo na nivo, kot si ga želimo, torej da bo še naprej tako čista, urejena, na katero smo lahko vsi ponosni," je dejal.

Danilo Markočič

Odprtja novega izmenjevalnega kotička se je udeležil tudi župan Občine Izola Danilo Markočič. "V Občini Izola smo se zavezali k Zeleni listini in v tem smislu smo tudi zaradi varovanja samega okolja poskrbeli za stvari, ki jih lahko v CUP-u tudi podarimo. Ob dejstvu, da je od 23.000 kosov raznih artiklov, ki se jih zbere v CUP-u, veliko tudi takih uporabnih predmetov, ki so namenjeni otrokom, smo se odločili, da skupaj z Javnim podjetjem Komunala Izola uredimo otroški kotiček, kjer bodo najmlajši v spremstvu svojih staršev prišli do tistih stvari, ki jih ljudje ne morejo dobiti," je pojasnil župan Občine Izola Danilo Markočič.

Župan je označil projekt CUP v mestu za "izjemno pomemben dejavnik v našem prostoru", saj poskrbi, da se predmete, "ki smo jih v preteklosti odmetali v koše za smeti, danes lahko uporabijo tisti, ki jih potrebujejo". Kot je dodal, je tudi sam pripeljal v CUP veliko predmetov za najmlajše – igrač, s katerimi so se nekoč igrali njegovi otroci. "In vesel sem, da bodo te igrače razveselile druge otroke tako, kot so moje. S tem, ko se odgovorno obnašamo od okolja, sporočamo tudi pomembno sporočilo, in sicer da smo si svet sposodili od naših zanamcev," je dodal župan.

Police in predelane škatle izmenjevalnega kotička Društva prijateljev mladine so že napolnjene z oblačili, obutvijo, knjigami, šolskimi pripomočki, igračami, športnimi rekviziti in drugim. "Izmenjevalni kotiček je dodaten program društva in je nekaj, kar nisem pričakovala. Smo dostopni vsem. S tem skupnim projektom pa bomo v prostore pritegnili predvsem starše naših stalnih uporabnikov, to so pa otroci in mladostniki," je povedala predsednica Društva prijateljev mladine Izola Ana Jamnik (na fotografiji zgoraj desno).

Pojasnila je, da so z občino povezani že več kot dvajset let in si prizadevajo, da bi bilo tega povezovanja še več. Novo pridobitev je opisala kot eno "izmed majhnih stvari, ko daš nekaj dobrega mestu. To bomo delali še naprej in se spomnili še česa novega. Smo za povezovanje z vsemi podjetji in Občino, da širimo dejavnost," je dodala.

Metka Magdalena Šori

Novo odprto stičišče ima tudi močan simbolni pomen. "Na simboli ravni v tej superpotrošniški družbi, kjer otroci videvajo majčke po en evro, dva evra, tri evre, skozi naše delovanje vračamo neko vrednost predmetom, vračamo zavedanje, kaj je nekoč kakovost bila in kakšno naj bi bilo neko smotrno delovanje v povezavi do Zemlje. S tem, da ne potrebujemo veliko, potrebujemo malo kakovostnih predmetov. Lahko si stare predelamo, lahko si jih izmenjamo, tako da ni samo nakupovalni center tisti, ki lahko zadovolji naše potrebe že od najmanjših nog," je dejala vodja CUP-a v mestu Metka Magdalena Šori.

To je že drugi izmenjevalni kotiček v izolski občini. Pred tem je CUP v mestu podoben kotiček vzpostavil na podružnični šoli Korte Osnovne šole Vojke Šmuc. Tovrstni kotički so namenjeni tudi izmenjavi informacij in dobrih praks, izobraževanju ter krepitvi zavesti do okolja. Uspešni bodo, če se bodo, tako kot se je CUP v mestu, razvili v stičišče za dobrobit ljudi in planeta.

Dogodek je zaokrožil nastop raperja Drilla.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ivan |  24 .09. 2020 ob  14: 24
Kaj to je predgovor glede na prihajajočo sejo občinskega sveta?