KOMUNALA IZOLA O NEDOSTOPNOSTI KURJERC: "Dojemajo jo kot taksi službo, kar pa je napačno"

Izola

Pred dnevi smo poročali o nezadovoljstvu Izolanov, predvsem tistih z invalidnostjo, ki so opozorili na težave pri uporabi brezplačnega minibusa Kurjerce. Namesto lažjega dostopa do središča mesta, upravnih stavb in trgovin, čemur naj bi bila Kurjerca namenjena, naj bi šoferji občutno zamujali ali naj jih sploh ne bi bilo, pa tudi njihov odnos do potnikov naj ne bi bil ravno prijazen. Na Komunali Izola so potrdili, da so dobili nekaj pritožb s strani občanov.

Izolanke in Izolani so nejevoljo nad delovanjem Kurjerce izrazili na Facebook profilu 'Izola – kot je bila nekoč…. Skupaj za boljši jutri'. Kot je navedla domačinka, Kurjerc praktično ne moreš več videti, kaj šele jih priklicati oz. dočakati. "Če je Kurjerca namenjena starejšim osebam, osebam z invalidnostmi, /.../ bi človek pričakoval, da bo ta brezplačna storitev delovala bolj ali manj brezhibno. Pa žal temu ni tako," je zapisala.

Kritike so padle tudi čez neprijazne šoferje, ki naj bi bili nepotrpežljivi in naj se ne bi držali dogovorjenega, "če reče, da pride čez 20 minut, pričakujem, da takrat tudi pride". Očitali so jim tudi, da raje vozijo turiste kot domačine. Na dan je prišel celo predlog, da bi Kurjerce za turiste postale plačljive.

Na Občino Izola smo naslovili vprašanje, koliko Kurjerc trenutno vozi v Izoli. Pa tudi, ali so bili morda obveščeni o tem, da storitev brezplačnega prevoza ne deluje ravno brezhibno. Zanimalo nas je, ali so dobili kakšno pritožbo zaradi neprijaznosti voznikov in če so jo, ali nameravajo ukrepati. Jeseni lani sta bili v okvari obe Kurjerci. Zato nas je še zanimalo, za kakšno okvaro je šlo in ali ni morda to krivo za težave, o katerih poročajo Izolani.

Na izolski občini odgovarjajo, da imajo na voljo dve električni Kurjerci, ki vozita izmenično. Medtem ko je ena v uporabi, je druga na polnjenju. V času poletne sezone, od 1. junija do 30. septembra, se prevozi opravljajo vse dni v tednu med 7.00 in 22.00. Od 1. oktobra do 31. maja pa od ponedeljka do petka med 8.00 in 17.00, ob sobotah med 8.00 in 13.00.

Kurjerco se lahko ustavi med vožnjo tako, da se dvigne roko, seveda na krajih, kjer se vozilo lahko varno ustavi. Če občan potrebuje prevoz, lahko pokliče na telefonsko številko 030 333 566. "Vozniki lahko z uporabo slušalke za prostoročno telefoniranje klice sprejemajo tudi med vožnjo, tako so vseskozi dosegljivi. Morebitni zamujen klic pa lahko vrnejo šele, ko vozilo varno ustavijo," razlagajo na izolski občini.

Občina Izola: Do zamud lahko pride

"Do zamude lahko pride, ko Kurjerco med vožnjo na dogovorjeno mesto uporabniki vmes ustavijo ali pokličejo voznika oziroma zaradi drugih nepredvidljivih okoliščin," odgovarjajo na občini.

Na Komunali Izola so potrdili, da so prejeli "nekaj pritožb" nezadovoljnih uporabnikov. Kot dodajajo, obravnavajo vsako pritožbo posebej in opravijo razgovor z voznikom. "Ob tem ugotavljamo, da velik del uporabnikov Kurjerco dojema kot taksi službo, kar pa je napačno," pravijo. Voznik namreč na poti do določene lokacije, kjer naj bi čakal klicatelj na prevoz, ne sme odreči prevoza drugi osebi, ki vozniku med vožnjo nakaže, da potrebuje prevoz, še posebej, če je v vozilu dovolj prostora.

"To seveda podaljša čas, ki ga voznik porabi za predvideno pot. Zaradi tega klicatelj čaka nekoliko dlje, kot je načrtoval in lahko pride do nezadovoljstva, ki ga posamezniki včasih izrazijo v neprimerni komunikaciji z voznikom. Voznikom zato svetujemo, naj se izogibajo dogovarjanju za natančno uro prihoda, saj se lahko okoliščine med vožnjo spremenijo," poudarjajo.

Kar se tiče okvar na obeh Kurjercah, na Komunali Izola dodajajo, da sta bili na popravilu že večkrat. Enkrat zaradi baterije, drugič zaradi podvozja in mehanizma vrat. "Ker je prišlo do zapletov pri dobavi nadomestnih delov, se je včasih zgodilo, da je bila občanom na razpolago zgolj ena Kurjerca," zaključujejo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Cazzimperio  |  14 .06. 2024 ob  05: 05
Tito je rekel, da treba na Qurjerco dat jugoslovanske tablice.
Lastniki Qurjerce so vsi puizoljani do kosova.
Letrika je gratis
ManofSteel |  12 .06. 2024 ob  14: 21
-3
Kakšno sprenevedanje, da gorje svinji. Najprej kurjerco vrliko teh uporablja za otroke, da jih pripelje v šolo, večkrat videno! To pa še dogaja ker se poznajo z šoferji kurijerce.
Kurjerca je bila namenjena za prevoz starejših in invalide! Vozijo se pa vsi, ki to niso...tako da ne brijte norca iz ljudi.
Glede popravil, pa je tako, vozila na elektriko, pa še poceni niso in pol te hočejo prepričat, da so električna vozila donosna.
Edino kar me tolaži je to, da z novo EU politijo ne bo več te zblojene kvazi zelene politike! Adijo električna vozila bwwahahahahahaahahaha