KOMISIJA ZA MEDICINSKO ETIKO PRIKIMAVA PROTICOVIDNEMU ZDRAVILU: Čeprav še ni registrirano, ga je priporočila tudi Ema

Slovenija

Komisija RS za medicinsko etiko, ki deluje v okviru ministrstva za zdravje, nima etičnih zadržkov za predpisovanje in uporabo zdravila Lagevria, znano tudi kot molnupiravir. Meni, da prinaša pomemben napredek pri omejevanju epidemije. Zdravilo, ki sicer še ni registrirano, je v uporabo 19. novembra priporočila Evropska agencija za zdravila.

Agencija po navedbah komisije za medicinsko etiko meni, da je zdravilo bolnikom s covidom-19 mogoče predpisovati kljub temu, da še ni registrirano. Predpisovati ga je mogoče odraslim, ki še ne potrebujejo podpore s kisikom, a je glede na njihovo zdravstveno stanje verjetno, da se bo bolezen razvila v nevarno hujšo obliko. Zdravilo naj se predpiše v prvih petih dneh po začetku simptomov oziroma kolikor mogoče zgodaj po potrditvi covida-19. Predpisuje naj se ga ne nosečnicam, navodila agencije povzemajo na komisiji.

Že zaključene in še trajajoče raziskave po navedbah komisije potrjujejo učinkovitost Lagevrie pri preprečevanju težjega poteka ali smrti zaradi covida-19, zato menijo, da ta prinaša pomemben napredek v dosedanjem omejevanju epidemije s cepivi in omejitvenimi ukrepi.

Zdravnikom, ki bodo predpisovali zdravilo, komisija svetuje, naj bolnike, ki izpolnjujejo pogoje za njegovo uporabo, predhodno natančno seznanijo z nameni uporabe, zdravilnimi lastnostmi in morebitnimi sopojavi. Pojasnilo je lahko tudi pisno, pri čemer naj bo napisano tako, da ga lahko razume vsakdo. "Ko je bolnik o vsem seznanjen, naj se sam in brez kakršnega koli pritiska odloči, ali se bo z Lagevrio zdravil ali ne," navajajo. Bolnik naj privolitev tudi podpiše, v času do registracije zdravila pa naj bolnikovo soglasje parafira še zdravnik, dodajajo.

Zdravnikom komisija še priporoča, naj učinke novega zdravila in morebitne sopojave spremljajo in beležijo pri vsakem bolniku posebej, za same zdravnike pa naj se organizira lokalna izobraževanja.

Kot so pri zdravniški zbornici potrdili za STA, je včeraj zvečer že potekalo strokovno srečanje na to temo po video povezavi, kot pred tem že tudi za druga zdravila. Izobraževanja se je udeležilo nekaj več kot 450 zdravnikov iz vse Slovenije, so dodali.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija