Komercialni programi od danes le na multipleksu C

Slovenija

Slovenski komercialni televizijski programi so od danes naprej na voljo le na komercialnem televizijskem omrežju oziroma tako imenovanem multipleksu C. Gledalci, ki za sprejem programom uporabljajo anteno, bodo morali svoje sprejemnike zato nastaviti na novo.

Z današnjim dnem je namreč uradno začelo delovati komercialno omrežje multipleksa C. Z začetkom delovanja tega omrežja se morajo komercialni programi preseliti z multipleksa A na multipleks C. Multipleks A je namreč namenjen izvajanju javnih služb in prenosu drugih programov posebnega pomena.

Na multipleksu A bodo tako od danes ostali le nacionalni programi TV SLO 1, TV SLO 2, TV SLO 3, Tele M, TV Koper Capodistria in program posebnega pomena TV Vaš kanal Novo mesto.

Na multipleks C pa se selijo komercialni programi - gre za programe POP TV, Kanal A, Golica TV, Planet TV, TV 3 medias, Sponka.tv in TV nakupi. Ti so bili v novem multipleksu testno na voljo sicer že od 12. septembra.

Navodila za nastavitev sprejemnikov se nahajajo na spletni strani http://www.rtvslo.si/dvbt/, več informacij pa je na voljo tudi prek telefonske številke 01 475 2781.

V RTV Slovenija sicer opozarjajo, da je pokritost omrežja multipleksa C 96-odstotna, torej nekoliko manjša od pokritosti omrežja multipleksa A, ki je 99,9-odstotna. To pomeni, da bo od danes naprej okoli tri odstotke oz. 18.000 gospodinjstev izgubilo dostop do komercialnih kanalov prek hišnih oz. strešnih anten.

Omrežje multipleksa C bo v prihodnosti sicer mogoče razširiti tudi na ta območja, vendar pa se bodo morali s takšno širitvijo strinjati vsi izdajatelji programov v multipleksu C.