KOLIKOKRAT NA DAN JE NORMALNO, DA GREMO NA VELIKO POTREBO? Zdravnik pojasnjuje, kdaj je čas za skrb

Trendi

Razlike v pogostosti opravljanja velike potrebe nas lahko zmedejo, vendar se zaradi tega ne smemo preveč obremenjevati. Zdravnik je pojasnil, kaj pomeni njeno normalno opravljanje in na kaj moramo biti pri tem pozorni.

Pomembna je doslednost. Oseba, ki celo življenje hodi na veliko potrebo trikrat na dan, je prav tako "normalna" kot človek, ki jo opravlja enkrat na dva dni. "Dokler ste pri odvajanju blata dosledni, vas ne bi smelo skrbeti," pojasnjuje dr. Zac Turner.

Pomembno je, da ne hitite s hitro potrebo in si za to vzamete čas. Prav tako ne smete biti takrat nikoli obremenjeni. Med opravljanjem velike potrebe sedite pokonci. Ne sklanjajte se nad mobilni telefon, kar mnogi počnejo. "Ljudje, ki imajo težave z odvajanjem blata, si lahko pod noge postavijo majhen stolček, da posnemajo počep. Študije so namreč pokazale, da je to najbolj zdrav položaj za opravljanje velike potrebe," pravi dr. Turner.

Če se pogostost opravljanja velike potrebe spremeni, poskusite ugotoviti, v čem je težava. Začnite voditi dnevnik in si beležite, kaj jeste in koliko telovadite. Omenjen dnevnik lahko odnesete s seboj, če se odločite za posvet s svojim zdravnikom.

Spremembe v prehrani in premalo gibanja so dejavniki, ki lahko vodijo do nepravilnega praznjenja črevesja. Poleg tega smo s staranjem bolj nagnjeni k zaprtju, ki ga je včasih mogoče rešiti z dodajanjem žitnih kosmičev, ki vsebujejo psilij. Morda jih že imate doma in nasploh jih ni problem dobiti. Vlaknine so ključnega pomena za redno odvajanje blata, kosmiči pa so bogati z vlakninami. "Na splošno je priporočljiv stalen vnos vlaknin iz sadja, žit in zelenjave. Jabolka, avokado, leča, fižol in brokoli so na primer zelo bogati s prehranskimi vlakninami," pravi dr. Turner.

Blato odraža notranjost črevesja in mora izgledati kot gladka razpokana klobasa. Rjava barva je povezana z razgradnjo rdečih krvnih celic v našem telesu. Morali bi biti zaskrbljeni, če je vaše blato nenehno trdo, grudasto ali vodeno. Če kaj od tega prevlada ali se ti dve različici nenehno izmenjujeta, obvezno obiščite zdravnika.

Vsekakor morate obiskati zdravnika, če vas barva vašega blata spominja na kri ali če je vaš kakec rdeče ali črno obarvan in spominja na kavno usedlino. Še en opozorilni znak, da morate takoj k zdravniku, je močna boleča bolečina v trebuhu, ko praznite črevesje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija