KOLIKO SLOVENCEV VOZI ČOLN? Letno izdajo 3000 dovoljenj

Slovenija

Uprava RS za pomorstvo je letos do konca julija izdala 2472 potrdil o usposobljenosti za voditelja čolna, pri čemer je število primerljivo s prejšnjimi leti. Na upravi za pomorstvo tako letno izdajo v povprečju 3000 tovrstnih potrdil, od osamosvojitve do konca lanskega leta pa je izpit za voditelja čolna v Sloveniji opravilo že 82.231 oseb.

Pogoji za upravljanje morskih čolnov niso poenoteni niti na mednarodni ravni niti na ravni Evropske unije, ker tega področja ne ureja nobena mednarodna konvencija ali predpis EU. Vsaka država po lastni presoji določa zahteve za upravljanje čolnov, ki plujejo pod njeno zastavo, so za STA pojasnili na upravi za pomorstvo.

Slovenski izpit za upravljanje čolnov sicer velja za čoln pod slovensko zastavo po vseh morjih sveta. Priznavanje slovenskega izpita za plovbo na čolnih pod tujo zastavo pa je odvisno od predpisov države zastave. Običajno države določijo načelo vzajemnosti, ki je predpisano tudi v Sloveniji. Na upravi sicer ne vodijo seznama držav, ki priznavajo slovenski izpit.

Skladno s pravilnikom o upravljanju s čolni se priznava vse tuje listine o usposobljenosti za upravljanje čolna, če so bile te pridobljene od pristojnega organa v tujini. Oseba, ki upravlja čoln, pa mora imeti med plovbo pri sebi veljavno dokazilo in lahko upravlja čoln, za katerega dokazilo velja. Če dokazilo ni izdano v angleškem ali italijanskem jeziku, mora imeti pri sebi tudi prevod listine v slovenskem, angleškem ali italijanskem jeziku, so še navedli.

V vpisniku morskih čolnov v Sloveniji je trenutno sicer vpisanih 13.125 čolnov. V letu 2016 so na upravi za pomorstvo vpisali 752 čolnov, leta 2017 794 čolnov, lani 787 čolnov, v letošnjem letu pa še 713 čolnov. Kot ugotavljajo na upravi, se trend vpisa rahlo povečuje, ni pa tak kot pred letom 2008, ko so vpisovali po 1500 čolnov letno.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija