KOLIKO S CEPIVOM ZASLUŽI ASTRAZENECA? Samo v treh mesecih so zabeležili 275 milijonov dolarjev prihodkov!

Svet

Britanski farmacevtski velikan AstraZeneca je v prvem letošnjem četrtletju vknjižil 7,32 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 15 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Prihodki iz naslova prodaje cepiva proti covidu-19 so znašali 275 milijonov dolarjev, sporočilo družbe povzema francoska tiskovna agencija AFP.

AstraZeneca je tokrat prvič posebej razkrila številke, ki jih prinaša prodaja enega od vodilnih cepiv proti covidu-19 v svetu.

Svoje cepivo je britanski velikan razvil v sodelovanju z univerzo v Oxfordu. Domače cepivo je ključno v hitri cepilni kampanji na Otoku in velja za eno cenejših. Je pa zaupanje vanj v javnosti upadlo, potem ko so v podjetju dodatno razkrili, da lahko pri manjšem deležu cepljenih povzroča krvne strdke. Evropska komisija je tudi sprožila pravni postopek proti AstraZeneci zaradi kršenja dogovora o nakupu cepiva proti covidu-19.

Čisti dobiček podjetja se je sicer v prvem letošnjem četrtletju podvojil na 1,56 milijarde dolarjev. Prihodki so poskočili za že omenjenih 15 odstotkov, brez upoštevanja cepiva proti covidu-19 pa so bili višji za 11 odstotkov in so znašali 7,045 milijarde dolarjev.

Četrtletno poslovanje podjetja je okrepila dobra prodaja zdravil za paciente z rakom. So pa ob tem v AstraZeneci posvarili, da je pandemija covida-19 zmanjšala tako diagnosticiranje kot zdravljenje drugih bolezni.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija