KOLIKO OBALNIH OBRTNIKOV BO ZARADI RIGOROZNIH UKREPOV ZAPRLO DEJAVNOST? "Inkaso je prazen, strank ni, država grozi s kaznimi"

Koper

Obalni obrtniki in podjetniki, člani koprske obrtne zbornice, opozarjajo, da bo tovrstno zaostrovanje ukrepov in uvedba pogoja PCT na vsakem koraku v kratkem času privedlo do izpada prihodka. Menijo tudi, da odgovornosti država ne bi smela terjati od lastnika podjetja, delodajalca ali upravljalca, ampak bi morali odgovornost za kršenje odloka v celoti prevzeti kupci.

"Na terenu prihaja do nejevolje in do neprijetnih situacij zaradi preverjanja," pravijo obalni podjetniki, a največja težava, s katero se soočajo, je izpad prihodka. Prepričani so, da bo zaradi pogoja PCT, vsaj na začetku, povpraševanje po storitvah upadlo. Najbolj prizadeto pa bo ponovno gostinstvo.

Kot je dejala ena od obalnih obrtnic, ki se ukvarja s frizerstvom, že lep čas opozarjajo, da "taki in podobni odloki zelo slabo vplivajo na delo – upad prometa, delo na črno, odpovedi, psihične stiske …".

Podjetnica: Odlok nas je spravil v "šah mat" položaj

Ena od zasebnih trgovk je prepričana, da jih je odlok spravil v "šah mat" položaj: "Uvedbo odloka, ki seveda ni zakon, sem sprejela zelo slabo, ker zahteva od mene prevelik poseg v človekove pravice. Zahteva, da stranke pregledujemo in jim dovoljujemo ali onemogočamo vstop v prostore, kjer se izvaja naša dejavnost. To je nedopustno, saj smo s takim početjem v prekršku po več členih ustave."

Po drugi strani pa se zavedajo, da "naj bi bili ravno tako v prekršku", če pogojev PCT ne izpolnjujejo in jih ne preverjajo. "Saj nam država grozi s kaznimi. Nikjer nisem zasledila, o kakšnih kaznih je govora. V zadnjih dneh je inkaso prazen, kupcev ni. Kot da ni dovolj, da nam je država odvzela vse možnosti za normalno poslovanje, se srečujemo tudi s strankami, ki ne želijo izpolnjevati pogoja PCT in nam grozijo, da jih bomo kot stranke tudi kasneje izgubili," je povedala.

V katerih dejavnostih je najhujše?

Najhujše naj bi bilo v konfekcijskih trgovinah, v turistični dejavnosti, v frizerskih in kozmetičnih salonih, kjer predvideva, da se je povečalo delo na črno in nenazadnje v gostinstvu. "Stanje je tako psihično kot finančno obremenjujoče in razmišljam o zaprtju dejavnosti. V temu nisem edina," je še dejala zasebna trgovka.

"Okužbe v gostinskih lokalih se po mojem mnenju ne širijo v tolikšni meri, zato bi odlok spremenila tako, da se pogoji PCT ne pregledujejo. Zakaj tako menim? Ker ljudje tako ali tako posedajo samo na odprtem in ni gužve, kjer se prerivajo in ni varnostne razdalje. Kar pa ne moremo trditi za živilske trgovine. Testiranje naj ostane za zaposlene, to menim, da je dober monitoring in lahko je tudi manj kot enkrat tedensko. Sicer pa se cepili ne bodo, sploh če delodajalec krije vse stroške," pa meni obalna podjetnica, ki ima gradbeno in gostinsko podjetje.

Gostinka in gradbenica: Ljudje se bodo znašli drugače

Sicer priznava, da pritožbe med obrtniki zmeraj bodo, ker je to v človekovi naravi. Težave, s katerimi se soočajo, je veliko preveč različnih navodil, ki se zelo hitro spreminjajo, zato nastaja dodatno delo. "Obisk gostinskega lokala je slabši, veliko ljudi odlokov ne razume, ne prebere. Vsak dan me ljudje prosijo za pomoč. Strokovna služba bi morala podpreti obrtnike tako, da bi jih tedensko obiskovala in ozaveščala, jim pomagala pri izvajanju ukrepov. Iz obrtne zbornice redno prejemamo novice, kar nam vsekakor olajša delo," razlaga obalna podjetnica, ki je prav tako prepričana, da bo povpraševanje upadlo

Kot dodaja: "Ljudje se bodo znašli drugače. Gostinski lokali bodo utrpeli veliko škodo, ker nihče ne bo šel popit kave namesto nekoga drugega, ki ne izpolnjuje pogoja PCT. Za točenje goriva ali nakup pa bodo prosili svojce in znance."

V primeru neupoštevanja pogoja PCT bosta kazen plačala tako ponudnik storitve kot kupec. Kot pravi ena od ponudnic turističnih nastanitev, jih z resornega ministrstva o višini kazni še niso obvestili, po neuradnih informacijah pa naj bi za podjetnike znašala 4.000 evrov, dodaja. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
td |  16 .09. 2021 ob  18: 40
-7
Ne damjan, če umre cepljeni je to nekaj, kar se lahko zgodi. Če necepljeni danes, je to malomarnost, neumnost. S T se vsaj zmanjšuje rizik za druge, s C zase, s P zase vendar dosti bolj nevarno.
damian |  16 .09. 2021 ob  17: 54
-15
kokodek ti samo kokodakaj..... kot do sedaj..... ko ko ko sigurno si v fabriki sd
damian |  16 .09. 2021 ob  17: 50
-20
Kaj je z vami.... android... in ne vem kaj se...... celi svet je mona in vi ste pametni.... ha ha ha ....... ce umre necepljen zal se zgodi!!!!
damian |  16 .09. 2021 ob  17: 47
-24
cepite se in bo mir....
td |  16 .09. 2021 ob  17: 32
-21
PCT ni noben problem izpolnjevat, C je povsem zastonj, P sicer tudi z dosti več rizika za zaplete, ... kdor hoče T, naj si ga plača. Noben izgovor ni to, obrtnik rabi android telefon in zastonj inštalira gor aplikacijo. Ne vidim ovir. Sicer ta zmeda od vlade marsikje pretirava, kontradira sama sebi, ... ampak ne pomeni, da so vsi ukrepi slabi, še posebaj, ker jih ima večino teh večina držav.
Zvitalisica |  16 .09. 2021 ob  16: 29
27
Naj se organizirajo in gredo na ulico demonstrirat. Srecka Meha naj odpikajo, ker ne dela za obrtnike ampak se je zlizal z izvajalci gnusnega projekta - poskusi na ljudeh.
So ocitno tok' zabiti, da ne razumejo, da zivijo od strank in da smo na isti barki, ki nam jo gunca psihopat, opasan z dinamitom!
kokodek |  16 .09. 2021 ob  16: 02
35
vlada je sposobna samo krasti, zato je ne rabimo