KOLIKO JE V VAS "PRAVEGA" DOMAČINA? Večina ne ve, kaj je 'karega'

Koper

V tem tednu smo na Regionalu objavili simpatičen kviz, s kateri so naši bralci lahko ugotavili, kako dobro poznajo Obalo in ali v obvladajo istrsko narečje. Čas je, da pogledamo rezultate.

Preverjali smo znanje istrskih narečnih besed kot so 'šjora', 'fešta', 'forešt', 'brioš', 'beštja', 'karega', 'škovace', 'pikerin' in 'bareta'. Zanimalo pa nas je tudi, ali naši bralci vedo, kje se nahaja Rex, na kateri zgradbi v Piranu najdemo napis "lasa pur dir", koliko je visok koprski zvonik, katerega leta je bil zgrajen Tomosov blok in kaj je bonaca.

V kvizu je sodelovalo več kot dva tisoč bralcev našega portala. Kot izhaja iz rezultatov, so največ težav bralcem povzročala prav zadnja vprašanja.

Izmed vseh sodelujočih, jih je le 36 odstotkov pravilno odgovorilo, da koprski zvonik v višino meri 54 metrov.

Tomosov blok je bil zgrajen leta 1957, kar je vedelo 48 odstotkov naših bralcev, ki so sodelovali v kvizu.

Napis "lasa pur dir" najdemo na Benečanki, kar je izmed 2084 sodelujočih pravilno obkljukalo 60 odstotkov sodelujočih.

Da je bonaca brezvetrje je vedelo 78 odstotkov sodelujočih.

Nekoliko bolj suvereni so bili pri odgovoru na vprašanje, kje se nahaja Rex. Kar 95 odstotkov jih je vedelo, da se ladja nahaja med Koprom in Izolo.

Med istrskimi izrazi pa je očitno najbolj nepoznan 'karega', saj je pravilni odgovor izbralo 73 odstotkov bralcev. Zdaj boste vedeli, da se na 'karego' usedemo – izraz namreč označuje stol

Naši bralci istrsko narečje sicer dobro poznajo. Pri ostalih izrazih je bil delež pravilnih odgovorov vedno nad 80 odstotkov oziroma v nekaterih primerih tudi krepko nad 90 odstotkov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
olor |  20 .12. 2021 ob  09: 03
Ma jasno da niso vedeli, saj je več kot polovica prebivalcev od dol.
Bižad |  18 .12. 2021 ob  07: 49
Nrmanj znate vi szi regionala. Ne samo da neznaste šrajat po domače, še česte kambijat ime naše Istre v obalo. Regionalovci hitite se neatla, ki zemlja rabi gnoj.