KOLESARJI, POZOR, PRIČELA SE JE AKCIJA NADZORA NA OBMOČJU PU KOPER: Ker so vse pogosteje povzročitelji nesreč, tudi s smrtnim izidom

Kronika

Včeraj so policisti PU Koper pričeli z aktivnostmi za večjo varnost kolesarjev, ki bodo potekale vse do konca meseca. Cilj akcije je zmanjšati število smrtnih žrtev in hudih telesnih poškodb med kolesarji.

Zadnja leta prihaja vse pogosteje do prometnih nesreč, v katerih so udeleženi kolesarji, ki so vse pogosteje tudi povzročitelji. V lanskem letu je bilo med smrtnimi žrtvami v prometnih nesrečah kar 10 odstotkov kolesarjev.

Na območju koprske policijske uprave se je lani zgodilo 96 prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev, kar je skoraj 9-odstotni delež vseh nesreč in veliko več v primerjavi s preteklimi leti. En kolesar je umrl, 17 je bilo hudo poškodovanih, 53 pa lažje.

Od 96 prometnih nesreč je bil v kar 60 primerih povzročitelj prav kolesar, tudi v primeru nesreče, ki se je končala s smrtjo kolesarja. Izmed 17 nesreč, ki so se končale s hudimi poškodbami, so jih kolesarji povzročili 12. Od 53 nesreč z lažjimi telesnimi poškodbami so jih kolesarji zakrivili 34. V 13 nesrečah je nastala le materialna škoda.

Najpogostejša vzroka za nesrečo sta izguba ravnotežja in nepravilnosti na kolesu. Sledi neupoštevanje prometnih pravil o prednosti, prevelika oziroma neprilagojena hitrost, nepravilna stran in smer vožnje, kar je bil tudi vzrok za nesrečo kolesarja, ki se je končala s smrtjo. Sledi premajhna varnostna razdalja, nepravilno prehitevanje in nepravilnosti pešcev.

Štirje kolesarji, udeleženi v prometnih nesrečah, so bili vinjeni.

Največ nesreč z udeležbo kolesarjev se zgodi v naseljih z ulicami, sledijo naselja brez ulic in šele nato regionalne in lokalne ceste. Smrtna prometna nesreča v lanskem letu se je pripetila na makadamski lokalni cesti.

Policisti želijo, da kolesarji in drugi udeleženci v prometu spoštujejo cestnoprometne predpise in vozijo varno, zato bo do konca meseca potekala posebna akcija nadzora.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija