KOLERA V ISTRI: Bledolična vsiljivka z Vzhoda

Koper

Založba Annales Znanstveno-raziskovalnega središča Koper (ZRS Koper) v petek, 14. septembra, ob 18. uri pripravlja tematski večer na temo nalezljivih bolezni nekoč in danes, kjer bo v ospredju kolera. Dogodek bo potekal v knjižnici ZRS Koper na Garibaldijevi ulici 1.

Avtorica monografije Bledolična vsiljivka z Vzhoda: kolera v severozahodni Istri (1830-1890) dr. Urška Bratož

V sklopu tematskega večera bodo predstavili tudi znanstveno monografijo avtorice dr. Urške Bratož iz Znanstveno-raziskovalnega središča Koper z naslovom Bledolična vsiljivka z Vzhoda: kolera v severozahodni Istri (1830-1890).

Na dogodku bosta sodelovala strokovnjak za nalezljive bolezni dr. Boris Kopilović iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje območne enote Koper in zgodovinarka dr. Katarina Keber (ZRC SAZU, Ljubljana).

Kolera je namreč nalezljiva črevesna bolezen, ki tudi danes v nekaterih delih sveta še vedno predstavlja zdravstveni problem. V razpravi bodo predstavili tako sodobne preventivne in kurativne ukrepe kot tudi soočanje z boleznijo v času, ko se je z njo prvič srečalo evropsko prebivalstvo.

Kolera je prav tako osrednja tema monografije, v kateri avtorica na podlagi zgodovinskega gradiva popiše pojavljanje epidemij kolere v severozahodni Istri v 19. stoletju. Za območje Primorja gre za prvo poglobljeno obravnavo te bolezni. Monografija tako prinaša nove poglede na našo preteklost, svež pristop in novo terminologijo, nove podatke in poudarke.

Na dan predstavitve bodo imeli obiskovalci tudi možnost nakupa monografije po znižani ceni.

Deli novico: