Kolenc: "Če se gremo turizem, dajmo to narediti za prav"

Občina Izola je začela borbo s slovensko birokracijo in zagrizla v kislo jabolko, praktično težavo vseh turističnih občin. Podala je jasno in glasno zahtevo oziroma pobudo, da tudi v Sloveniji sprejmemo direktivo Evropskega sveta in v omenjenih občinah v času turistične sezone spremenimo urnik, ki zahteva javni red in mir. 

 

"Če se že gremo turizem, dajmo to početi za prav," pravi izolski župan Igor Kolenc, ki je pri svojih prizadevanjih najglasnejši, čeprav ima podporo praktično pri vseh županih turističnih občin. Svojo pobudo je predstavil tudi ministru za gospodarstvo Stanku Stepišniku, ta pa je dejal le, da bo zadevo predal notranjemu ministrstvu, v okvir katerega sodi urnik, ki določa javni red in mir.

Kaj predvideva evropska uredba?

Svet Evropske unije je v soglasju s parlamentom EU sklenil, da lahko turistične občine v času sezone spremenijo zakonodajo s področja zagotavljanja javnega reda in miru v nočnem času. Po omenjeni direktivi mora biti vsaj sedem ur določenih za nočni red in mir, največja razlika pa je ta, da dopušča možnost, da se ta začne šele ob 24. uri.

"S tem bi avtomatsko pridobili dve uri obratovalnega časa, več bi bilo dogajanja. Sedaj imamo turiste, ki trdijo, da mesto po deseti uri zaspi, nekateri pa še vedno nergajo, da je hrupa preveč. A zavedati se moramo, kaj pomeni turizem za Izolo in v končni fazi tudi za vsakega posameznika. Turisti niso le gneča na cestah in smeti na plaži. Z malce iznajdljivosti lahko posamezniki pristavijo svoj lonček in tako bi imeli vsi nekaj od tega," je še dejal Kolenc. Pravi tudi, da če cela "turistična" Evropa pozna 24. uro kot začetek javnega reda in miru, ne razume, zakaj tega ne bi implementirali tudi v Sloveniji.

Pobudo podpirajo vsi turistični in gostinski ponudniki, prav tako vsim ki se ukvarjajo s turističnim gospodarstvom. V Izoli so s svojimi prizadevanji začeli že v začetku Kolenčevega mandata, sedaj pa je bilo narejenih tudi nekaj konkretnih korakov. Vprašanje sedaj je, kakšen bo odgovor birokracije iz Ljubljane. 

Turist |  26 .07. 2013 ob  21: 36
Vse smo povedali, točna je ugotovitev, da so lokali lahko odprti do poznega, do 2. ali 3. ure. Torej ne gre za urnike, gre samo za pravico trgat in parat živce občanom. Predstavljajte si, da morate poslušat eno glasbo, ki je ne marate in to na ves glas, da morate spati pri zaprtem oknu, ko si nekdo na račun drugih polni žepe in denarnice. Sd je leglo korupcije in povzpetnežev.
anal-itik |  25 .07. 2013 ob  00: 21
Ma ta Kolenčić je model ki je enkrat na Odmevih jokal kako jih Popo v Sv. Antonu zasipava s smaradom in da kao njihova familja ne more dihat. Bale, bale, in to na kvadrat. On nima pojma o Izoli, on je inštaliran iz Kopra od ta rdečih. Zaposlil je Vesno Vičić levo roko ŠOUP Kokla, pa folk s Tomosa, v ozadju pa hara ex. KT1 Skok z raznimi pravnimi centri in ostalimi SD izumi. To da je imel v volilnem štabu modre balone še ne pomeni NIČ!!
bobo |  24 .07. 2013 ob  23: 05
Glede turizma ni Kolenc nič kriv. Imamo zakonodajo , ki jo sestavljajo birokrati. Čudi me samo to , da že celo večnost izumljamo turizem , kot , da nihče od nas ne hodi kot turist naokoli. Povem samo za primer Črna Gora. Šel sem do Budve in nato preživljal čas vse naokoli. Lokali odprti dokler imajo obiskovalce. Trgovine , kot je Merkator in kup manjših delajoi do dveh zjutraj. Kulinarična ponudba skoraj do jutranjih ur . Plaže odprte pozno v noč. Delajo kioski s hrano , kar hočeš. Ladje, ladjice prevažajo turiste vse naokoli. Nema da nema.
Kaj pa mi. Pojdi skozi Koper, Izolo, Piran. Vse zaprto . Po enajsti uri vse ŠLUS. Portorož je enak odkar pomnim. Ponudba od kurca in nekega nočnega lajfa ni videti. Vsi pizdijo , da je pozno za spat. Res je , Turizem smo ljudje. Mi pa turisti nismo in smo kot destinacija dobri samo za narcisoidne predstavitve.
Preverjeno |  24 .07. 2013 ob  21: 22
-2
Na kopališču v San Simonu prejšnji teden.Ob 22h neha igrati glazbenik " Slo. Joe Cocker", ker se je neki Gos. Vojko iz Jagodja pritožil... nad glasno glazbo... !? Turizem da te kap.
Turist |  24 .07. 2013 ob  12: 57
Kolenc meša pojme, obratovanje lokalov do polnoči in dovoljenje za hrup do 24. ure. Glasba v ali pred lokali je lahko tudi po 24. uri, če je zmerna jakost, če ne moti vseh v okolici. Sicer pa imamo uredbo o hrupu, ki napoveduje v rdiusu do prve hišetoliko decibelov, če je hiša bolj oddaljena več decibelov. Samo nihče se tega ne drži in vsi nabijajo maximalno, da trga bobniče, da se ljudje niti pogovarjati ne morejo. In to je turizem, nekdo si baše privatne žepe na račun počitka in živcev ostalih krajanov. Vse odgovorne zamenjati in bo boljše in turizem bo zaživel.
ribar |  24 .07. 2013 ob  07: 44
Ma daj lizika začepi, v Izoli se že 20 let "sposobneži" ukvarjajo z turizmom, pa vidimo kaj imamo.G. župan pa odkriva toplo vodo z dvigom urnika.To je isto, kot če bi rekli, da bo dvig kazni zmanjšal nesreče na cesti,...bo pa potrebnega več znanja in volje kot pa samo priskledniško gibanje, katero je v Izoli zelo v porastu, pa čeprav je malha prazna....
molo 7 |  24 .07. 2013 ob  01: 55
perche izola e forte allleeeeeeeeeeeee
bodycount |  24 .07. 2013 ob  01: 52
-1
dej kolenc spizdi iz izole vzemi se pecanovo simonovica bertoka in ostale budalase
izolo izolanom tujega nocemo svojega ne damo
malosutra |  23 .07. 2013 ob  18: 10
Če je to turizem ,potem smo pa res bogi.
Nasproti policijske postaje kralji ulice popivajo,poležavajo na klopcah in žicajo mimoidoče ,pri lonki narkiči iščejo svoj kos pogače.2 direktorja TIC-a, nevesta kaj bi sama z sabo,kaj šele z turisti.Ni neke dodane vrednosti ,domače ponudbe z spominki.Ni trgovin ,obrtnikov.
Vsak drugi vikend imamo bolšji sejem preprodajalcev (kitajske) robe.
ni enega lokala,kjer bi mladina lahko malo poplesala in se zabavala.
Svetilnik katastrofa ,še dobro da so sezonski gradbeni delavci odšli.Gostinci po starem ,se širijo izven vseh razumnih meja ,plačuje pa tako nobeden nič.Tista 2 obrtnika krepavata na obroke.O znižanju najemnin ni govora ker to ni v skladu z duhom dobrega gospodarja(čeprav so jih že pred krizo znižali v Mariboru,Tržiču,Kranju itn).
Boljše da so lokali zaprti ,ali so notri kvazi umetniki ki rabijo prostor za spat-skladišče .
Turizem v Izoli je katastrofa,izgleda da te ljudje niso bili nikjer posvetu da bi videli kako se tem stvarem streže.
Najslabši župan Izole do sedaj.Politične stranke so pa tako sami sateliti SD z Oljko na čelu.
Zapufal nas je za dodatnih 7m, da je mir v hiši in redne plače .
Kurte |  23 .07. 2013 ob  17: 44
Kaj pa klobasa ta Kolenc? To, da včasih kakšno prireditev moti kak žleht sosed je eno, vendar pozne nočne zabave in večje količine hrupa že ne bodo dvignile nivo turizma. Kje so tisti pravi eventi, ki bi privabili večje število turistov v Izolo? Mesto nima sredozemskega utripa, implementacija kulturne dediščine v integralni turistični produkt šepa, promet in redarji s kaznimi povzročajo nejevoljo. Prvo naj ta prebivalec Sv. Antona počisti pri sebi, še posebno na šofiti, potem lahko pametuje. S takimi kadri ala Peter Može pa bi bilo bolje, če bi molčal.
portorožan |  23 .07. 2013 ob  14: 44
Ni mi jasno, o čem govori Kolenc. V Portorožu se že desetletja tako rekoč vse dogaja vso noč vsemu nerganju (kot mu pravi on) navkljub. Če bi se res stvari pomirile ob polnoči, celo ob 1-ih zjutraj, bi Portorožani še mački rekli Vi. V resnici pa o kakšnem javnem redu in miru ni govora, še najmanj pa o redu. Če pa gospod K. misli, da pomeni turizem hrup, potem je malo za luno oz. je prskočil kakšno poglavje o sodobnih trendih v turizmu. No, ne nazadnje pa v Evropi (od koder prihaja tudi največ turistov) so najbrž že dali skozi fazo lumpen turizma i(hrupnih zabav, podprtih s hektolitri alkoholnih pijač) in podpirajo razvoj tako imenovanega mehkega (soft) turizma če že ne eko turizma. Ki pa zagotovo ne vključuje bučne glasbe na prostem v poznih/zgodnjih nočno-jutranjih urah (spomnimo se letošnjih celonočnih zabav v Kanegri, ki so pokonci spravile ves Piranski zaliv in to domačine in turiste, pa ne zato ker bi se zabavali!!!),j
dobro |  23 .07. 2013 ob  13: 52
potem najprej odpusti markovčiča, bredinega podrepnika!!!
1