PREOBRAT PO PONUJENEM ODSTOPU: Draghi ostaja predsednik vlade

Svet

Italijanski predsednik Sergio Mattarella je danes zavrnil odstop premierja Maria Draghija in ga pozval, naj se vrne v parlament, da bi tam ocenili nastali položaj. Draghi je danes Mattarelli ponudil odstop, potem ko ga koalicijska stranka Gibanje pet zvezd ni podprla v senatu.

"Predsednik republike ni sprejel odstopa predsednika vlade in ga je povabil, naj se vrne v parlament, da bi tam ocenili položaj, ki je nastal zaradi današnjega dogajanja v senatu," je Mattarellov urad zapisal v kratki izjavi za javnost.

Draghi je pred tem svoji ministrski ekipi sporočil, da bo še pred koncem dneva podal odstopno izjavo predsedniku države, saj po njegovi oceni ni več zaupanja, na katerem je temeljilo sodelovanje v koaliciji, so poročale tuje tiskovne agencije.

Za to se je odločil, ker se koalicijska stranka Gibanje pet zvezd danes ni udeležila glasovanja v italijanskem senatu o ukrepih za pomoč pri soočanju z energetsko krizo ter za vojaško pomoč Ukrajini.

Sveženj je bil sicer s 172 glasovi za in 39 proti sprejet, a je Draghi nanj vezal zaupnico vladi in še pred glasovanjem dal jasno vedeti, da brez podpore Gibanja pet zvezd ne bo vztrajal na čelu vlade.

Gibanje pet zvezd, ki je z 32 odstotki glasov zmagalo na zadnjih volitvah leta 2018, se sooča s hudo notranjo krizo. Potem ko je iz njega izstopil zunanji minister Luigi Di Maio, je odšlo je tudi nekaj poslancev.

Če bi prišlo do izstopa Gibanja pet zvezd iz vlade, bi izstopila tudi skrajno desna Liga, je v sredo napovedal vodja te stranke Matteo Salvini. Po njegovi oceni bi bile najboljša rešitev za Italijo predčasne volitve. Po mnenju opazovalcev te niso zelo verjetne, saj več strankam niso v interesu, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Redne volitve v Italiji naj bi sicer potekale v prvi polovici prihodnjega leta.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija