KOALICIJSKO USKLAJEVANJE: Ima zakon za ukinitev dopolnilnega zavarovanja dovolj podpore?

Slovenija

Koalicija se je včeraj usklajevala o predlogu in dopolnilih k zakonu za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, a dogovora še ni. SMC glasov še ne zagotavlja, SD pa za tretje branje ponovno napoveduje dopolnilo za solidarnostno lestvico plačevanja zdravstvenega prispevka. Pričakuje podporo koalicije in s tem pogojuje podporo zakonu.

Koalicija se je včeraj usklajevala o vložitvi dopolnil k predlogu zakona, o katerem bo DZ prihodnji teden opravil tretjo obravnavo. Rok za vlaganje dopolnil se je iztekel opolnoči, za zdaj pa kaže, da je poleg SD dopolnila pozno popoldne vložila še poslanska skupina LMŠ.

V največji vladni stranki so že minuli teden pojasnili, da podpirajo predloge dopolnil Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS), ki je med drugim predlagal zvišanje obveznega pavšalnega prispevka na 31,1 evra. LMŠ pa zaradi zagotavljanja javnofinančne vzdržnosti zdravstvene blagajne z dopolnilom zvišujejo obvezni pavšalni prispevek z 29 evrov na 32 evrov mesečno.

Potem ko so v drugi obravnavi iz predloga zakona z dopolnilom umaknili finančno varovalko, pa želi LMŠ v tretji obravnavi z dopolnilom vrniti določilo, da bo državni proračun zagotavljal kritje finančnega primanjkljaja, ki lahko nastane v primeru nezadostnih prihodkov ZZZS iz prispevkov in drugih virov. Obenem so natančneje opredelili odhodke ZZZS, ki jih je potrebno pokriti. Gre za obveznosti, ki zapadejo do konca tekočega koledarskega leta, je navedeno v obrazložitvi dopolnila.

Znano je, da si tovrstno varovalko v zakonu želi minister za zdravje Aleš Šabeder, medtem ko ji ni bil naklonjen minister za finance Andrej Bertoncelj.

Obenem se postavlja vprašanje podpore koalicije takemu predlogu. "Dejstvo je, da dopolnila govorijo o tem, da se obveznosti ZZZS do izvajalcev, ki so zapadle do konca leta, poravnajo iz proračuna. To pa po naših informacijah za zdaj ni usklajeno z ministrstvom za finance," je včeraj pojasnil vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič. V končni fazi po njegovih navedbah to tudi pomeni, da niso več pri ukinitvi dopolnilnega zavarovanja, ampak pri prenosu.

Po njegovih besedah v SMC vseskozi zatrjujejo, da odgovornost za to zakonodajo nosi ministrstvo za zdravje. V SMC so večkrat poudarili, da bodo predlog podprli, če ga bo podprl minister. "A več kot očitno je, da med ministri ni soglasja glede udeležbe proračuna pri reševanju te situacije in da zadeva stoji na trhlih temeljih," je ugotavljal. Pojasnil je še, da bodo pred glasovanjem o dopolnilih in o zakonu zahtevali pojasnila vseh odgovornih za izvajanje te zakonodaje.

Odločno je včeraj nastopila tudi SD, ki pričakuje podporo svojemu predlogu dopolnila za uvedbo solidarnostne in progresivne lestvice.

"Socialni demokrati smo izjemno razočarani, da pri tako pomembnem zakonu, kot je zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki je ključni zakon, ki odpravlja dopolnilo zdravstveno zavarovanje, prihaja do toliko nejasnosti," je v izjavi novinarjem povedala poslanka SD Bojana Muršič. Spomnila je, da je SD že v dosedanjem parlamentarnem postopku poskušala z dopolnilom določiti solidarnostno lestvico plačevanja prispevka, a niso bili uspešni.

Zato bodo poskušali ponovno to doseči v tretji obravnavi. Le tako bodo po besedah Muršičeve prišli do tega, k čemur jih zavezuje koalicijska pogodba, in sicer, da bo dopolnilno zdravstveno zavarovanje ukinjeno, plačevanje prispevka pa solidarno ter progresivno.

"V SD ne pristajamo na zmanjševanje obsega storitev, zato je treba zagotoviti dovolj sredstev, da bomo obseg košarice pravic, ki jo imamo danes, zagotavljali tudi v prihodnje," je še dejala Muršičeva. Po njenih besedah je tudi žalostno, da ne razpolagajo z izračuni, koliko denarja je potrebnega za zdravstveno zavarovanje, saj analiz, kot kaže, na ministrstvu za zdravje ni.

Za SAB pa je po besedah vodje poslanske skupine Maše Kociper pomembno, da ukinitev dopolnilnega zavarovanja poteka tako, da ne ogrozijo zdravstvenega sistema in niti proračuna. Po njenih besedah sta oba resorja v domeni LMŠ, SAB pa bo podprla predlog, ki ga bo dala ta stranka. Torej najverjetneje tudi morebitno zvišanje prispevka na 32 evrov.

V DeSUS predloga zakona v dosedanjem postopku niso podprli, saj želijo počakati na celosten predlog, vključujoč ureditev dolgotrajne oskrbe, ki ga pripravlja minister. Stališča niso spremenili in kaže, da zakona tudi v tretjem branju ne bodo podprli.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  22 .01. 2020 ob  12: 33
najbolj poceni, najbolj enostavno, najbolj pravično in solidarno je, da se poviša prispevna stopnja !!!!! vse drugo je šalabajzerstvo. novo zavarovanje ni niti še uvedeno pa že zvišujejo premijo ( od 29 na 32). torej naj ostane kot je, ker sedaj vsaj obvezno ni......