KOALICIJA OPOZICIJI PONUDILA ROKO: Predlagajo neke vrste partnerstvo za razvoj

Slovenija

Vladna koalicija je včeraj strankam opozicije poslala vabilo za sodelovanje pri sprejemanju pomembnih odločitev za prihodnost Slovenije. Kot je v pogovoru na Televiziji Slovenija povedal premier Janeza Janša, gre za neke vrste obnovitev oz. vzpostavitev sodelovanja med vlado in opozicijo, podobno Partnerstvu za razvoj iz mandata 2004-2008.

"Predlagamo enak pristop, torej možnost opozicijskih strank, da sodelujejo pri pripravi ključnih zakonskih projektov, ki jih bo treba sprejemati, ne da gredo v koalicijo ali prevzamejo odgovornost," je v intervjuju dejal Janša. Ugotavlja namreč, da zaradi izzivov, ki čakajo državo, "potrebujemo širše sodelovanje". "Na ta način smo v mandatu 2004-2008 uskladili 52 sistemskih zakonov," je dejal.

Slovenijo čaka pomembno obdobje gospodarskega okrevanja

V sporazumu, ki ga je Janša objavil na Twitterju, bi vse stranke in poslanca manjšin ugotovili, da Slovenijo po spopadu z epidemijo novega koronavirusa čaka pomembno obdobje gospodarskega okrevanja, ko je nujno sprejemati nekatere sistemske reforme, ki so potrebne za napredek. Pri tem bi izrazil voljo in namero, da omenjene naloge in cilje oblikujejo skupaj, ne glede na to ali so posamezne stranke podpisnice v koaliciji ali opoziciji.

S sporazumom bi stranke dogovorile tudi pravila sodelovanja, pri čemer sporazum določa, da nobene od podpisnic ne zavezuje k vnaprejšnjemu soglasju k posameznim zakonom, prav tako v ničemer ne vpliva na ustaljene postopke delovanja opozicije. Podpisnice bi določile tudi konkreten, terminsko določen program aktivnosti.

Podpisnice bi ustanovile tudi t. i. partnerski svet, kot posvetovalni organ, v kateri sodelujejo predstavniki vseh.

Koordinator Levice Luka Mesec je v nocojšnjem pogovoru z opozicijo na Televiziji Slovenija povedal, da so predlog sporazuma prejeli, a v stranki ocenjujejo, da ne "potrebujemo sporazuma z vlado, ampak alternativo oblasti in na tem bomo delali".

V SAB po besedah predsednice Alenke Bratušek sporazuma še niso videli, že zdaj pa vladi vrača žogico: "Vložili smo že kar nekaj predlogov. Naj jih podprejo, pa se lahko pogovarjamo."

V SNS pa bodo po besedah predsednika Zmaga Jelinčiča sporazum podpisali. "Državi je namreč treba pomagati, ne pa zavirati in metati pesek pod kolesa," je pojasnil odločitev.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  29 .05. 2020 ob  14: 05
Janša je prekaljeni komunist , stara Kumrovračka škola! Vse je povabil samo zato, da bo lahko bluzil kako so vsi nekonstruktivni in nevarni za slovenijo!!!
Ištrijan |  29 .05. 2020 ob  12: 34
Eh, JJ, koliko jih je že nasankalo ker so sprejeli tvojo "roko"...."Ko te ne zna skupo bi te platio".....ma mi te drago plačamo kljub temu, da te zelo, zelo dobro poznamo!!!
Lili |  29 .05. 2020 ob  11: 09
-1
Ok, lahko že napovemo kako bo šlo... Levica seveda NE BO pristala na nikakrno sodelovanje, ker njena naloga je POPULISTIČNO PODŽIGANJE SOVRAŠTVA IN RAZDOR med državljani. Ostali bodo mečkali in provali iztržiti še kaj zase in se širokoustiti kaj so dosegli..do neke točke, ko bodo ključne stvari porihtane, potem pa jih bo nekaj "zmotlo" in vsi proti janši.. do točke, da ga vržejo z oblasti.. Potem bodo vstali sindikati s Štrukljem na čelu, razne skupin, ki se že sedaj vozijo na bičikletah, mediji,.bla bla bla... že videno, že videno...