KO STARI BOGOVI OBMOLKNEJO: Razstava, ki jo bodo v koprskem muzeju v živo otvorili prek spleta

Koper

V Posočju obstaja planota polna starodavnih skrivnosti: Šentviška Gora in njena okolica. V času železne dobe (prvo tisočletje pred našim štetjem) je namreč predstavljala bogato rudonosno območje železove rude, zato je bila privlačna tudi za človeško naselitev in različne dejavnosti.

Danes redko poseljena planota je tudi v oddaljeni preteklosti predstavljala gospodarsko zaledje večjih naselbin ob reki Soči, kot recimo železnodobno naselbino Most na Soči. Izjemen naraven okoliš pa so že tedanji prebivalci prepoznali za posebnega in v njem na določenih mestih častili svoje bogove. Ta tako imenovana sveta ali svetiščna mesta v naravi nam nakazujejo izjemne arheološke najdbe.

Od sobote naprej boste lahko vse te skrivnosti in najdbe spoznali v koprski Muzejski galeriji na Kidričevi 23a, kjer bo do začetka junija na ogled razstava Tolminskega muzeja z naslovom Stari bogovi umolknejo, Šentviška gora v arheoloških dobah.

Ogled otvoritve bo v soboto ob 11. uri potekala v živo preko Facebook strani muzeja in Youtube kanala Mestne občine Koper, prav tako pa bo ob uporabi mask mogoč ogled razstave v samem muzeju.