KO SO LASJE POŠKODOVANI IN NE VESTE, ZAKAJ: To so možni vzroki in metode za popravljanje stanja

Trendi

Poškodbe las so več kot le razcepljene konice. Izjemno poškodovani lasje razvijejo razpoke na zunanji plasti (povrhnjica). Ko se povrhnjica dvigne (odpre), so vaši lasje v nevarnosti za nadaljnje poškodbe. Izgledajo lahko suhi, utrujeni in brez leska. Izsušeni lasje so vedno krhki, manjka jim gladkosti in ne razlikujejo se kaj dosti od poroznih, strukturno poškodovanih las. Takšne lase je težko oblikovati. Genetsko suhi lasje so suhi od korenin do konic. Strukturno poškodovani lasje pa so pogosteje suhi po dolžini in konicah las, kjer so njihove poškodbe najhujše. Domnevamo lahko, da manj ko so lasje videti in čutiti privlačni, hujše so te poškodbe, ki so na žalost v večini primerov trajne. Edino pravo zdravilo je čas in ukrepi za omilitev starih in za preprečevanje novih poškodb. Če ni očitnega vzroka za težave z lasmi (poškodbe od barvanja, beljenja, trajne, segrevanje), ne obupajte, saj s prepoznavanjem bolj neočitnih in težje zaznavnih vzrokov za poškodbe las ter z ustrezno nego, lahko pomagate obnoviti zunanjo povrhnjico in začnete izboljševati videz vaših las. Več v nadaljevanju.

1. Zapleteni in zavozlani lasje

Poškodovani lasje se radi zapletajo in vozljajo. Če so vaše konice že razcepljene, potem jih nikakor ne morete rešiti, razen da jih odstrižete. Če se vaši lasje zapletajo in jih ne morete razčesati, se priporoča, da jih ostrižete na krajšo dolžino. Pomanjkanje vlage na posameznih pramenih lahko prav tako vpliva na zapletanje in vozljanje las.

Popravljanje škode 

Začne se pri pravilnem krtačenju. Pri mokrih laseh je bolj priporočljiv glavnik. Z njim začnite lase česati pri konicah in počasi nadaljujte proti lasišču. Glavnik povzroča manj pritiska in s tem stresa za mokre lase. Uporabite glavnik s širokimi zobmi.

Pri suhih laseh uporabite krtačo z mehkimi ščetinami. Najboljše so tiste v kombinaciji najlona in živalskih ščetin, saj prav zaradi takšne kombinacije ne poškodujejo las, hkrati pa stimulirajo lasišče in na njem nastala olja enakomerno razporejajo po celotni dolžini. Bodo pa zalegle tudi druge iz podobnih materialov.

V primeru, da so vaši lasje zelo suhi, jim s krtačo prizanašajte. Večkrat na dan samo s prsti spolzite skoznje, saj ni nobene potrebe, da jih krtačite večkrat dnevno, kadar pa vendarle jih, izberite res kvalitetno krtačo oziroma glavnik.

2. Utrujeni in suhi lasje

Poškodovanim lasem pogosto primanjkuje naravnega olja in vlage, ki prekrivata zunanjo plast las. Brez tega lasje izgubijo sijaj. Prepogosto umivanje in pretirana uporaba agresivnih produktov ali šamponov je pogosto eden izmed vzrokov.

Do takšnega stanja lahko prav tako pride zaradi izpostavljenosti soncu in suhemu zraku, izključiti pa ne smemo niti genetike. Nekateri so preprosto bolj nagnjeni k suhim, kar pa ne pomeni, da ne morejo storiti ničesar.

Popravljanje škode 

Sploh poleti je naravno sušenje na zraku nekaj, kar lase lahko zelo razbremeni. Če brez sušilca res ne morete zdržati, pazite vsaj, da ga vedno držite dovolj stran od glave, ki ne sme biti podvržena preveč vročim vplivom.

Za suhe lase je priporočljivo predvsem arganovo olje, pa tudi avokadovo ali olivno. Pred uporabo likalnika ali kodralnika morate frizuro obvezno zaščititi s sprejem za toplotno obdelavo, da ne povzročite nadaljnje škode. Las ne umivajte prepogosto in nikakor ne vsak dan! Priporočljivo je to storiti od dvakrat do trikrat na teden, vmes pa uporabljati šampon za suho pranje.

3. Krhki in lomljivi lasje

Krhkim in lomljivim lasem radi rečemo, da so videti kot slama. Za omenjen simptom so pogosto krive tri vrste dejavnikov. Uporaba napačnega glavnika ali krtače ter nerazčesavanje las, nepravilno sušenje in ravnanje, to, da se odpravite spat z mokrimi lasmi … vodi do mehanskih poškodb las.

Nepravilno barvanje ali kodranje povzroči kemične poškodbe. Vzrok za krhke, lomljive in "mrtve" lase je poleg naštetega lahko tudi pomanjkanje mineralov, hranil in vitaminov, potrebnih za zdravje las.

Popravljanje škode 

Izogibajte se zgoraj omenjenim dejavnikom, ki povzročajo kemične in mehanske poškodbe las ter poskrbite za uravnotežno prehranjevanje. Za zdravje las je priporočljivo uživati predvsem beljakovine, bogate z žveplovimi aminokislinami, kot sta cistein in metionin, oligoelemente, kot so železo, cink in žveplo in vitamine, zlasti tiste iz skupine B, med katerimi so na prvem mestu vitamini B3, B5, B6 in B8.

Nekatera živila vsebujejo vliko količino teh hranil, na primer rdeče meso (beljakovine, železo, žveplo), leča (beljakovine, železo, cink, vitamina B8 in B5), piščančje meso (beljakovine, žveplo, vitamina B8 in B3), morski sadeži (beljakovine, železo, cink, žveplo) in žitarice (železo, cink, vitamini skupine B).

Ker tudi močno sonce, vročina, sol in klor lahko precej poškodujejo vaše lase, redno uporabljajte slamnik, ruto, kapo s šiltom … in na lase nanesite vitamin C. Ta bo lase še posebej zaščitil pred klorom in težkimi kovinami, ki jih ne potrebujejo. Vitamin C bo pomagal povrniti naravni pH in jih ohranjal sveže. Tretma z vitaminom C si pripravite po uživanju na plaži ali bazenu. Žlico prahu vitamina C zmešajte v slabem litru vode in mešanico nanesite na lase. Sperite jo po treh minutah

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija