KO BI VSAJ NA DRAGONJI ODPRLI VSE RAZPOLOŽLJIVE PASOVE! Dnevni migranti in živeči ob meji obupani, jim bo uspelo s peticijo?

Piran

Predstavniki lokalnih prebivalcev občine Piran in čezmejnih delavcev so pripravili peticijo, s katero opozarjajo na prometne težave v času turistične sezone, ki so se ob zaprtju mejnega prehoda Sečovlje in poostrenim mejnim nadzorom zaradi covida-19 še povečale. Zbrali so že več kot 200 podpisov, s čimer od pristojnih pričakujejo konkretne rešitve.

Prav zaradi poostrenega mejnega nadzora prihaja do zelo dolgih čakalnih vrst in domačini veliko časa porabijo samo za to, da pridejo domov. "Vsakič, ko prečkamo mejo, moramo stati v koloni minimalno pol ure," je pojasnila ena od pobudnic peticije Mateja Grbec. Minulo soboto je bil promet na celotni cesti od Kopra do Dragonje praktično blokiran, čakalo se je tudi do šest ur.

Avtorji peticije ministrstvu za notranje zadeve konkretno predlagajo, da se delo policije na mejnem prehodu Dragonja v času popolne zapore mejnega prehoda Sečovlje organizira na način, da so vsaj med vikendi - med tednom pa ob prometnih konicah - odprti vsi razpoložljivi pasovi.

Ministrstvo naj poleg tega preuči možnost, da se dodaten pas na Sečovljah in/ali Dragonji rezervira za čezmejne delovne migrante in njihove družinske člane v povezavi z možnostjo dostopa do mejnega prehoda po lokalnih cestah. V ta namen predlagajo označitev vozil dnevnih migrantov s posebnimi nalepkami.

Prav tako od notranjega ministrstva pričakujejo, da se uskladi s predstavniki pristojnih hrvaških organov in policije z namenom celovite rešitve te problematike na obeh straneh meje.

Kot je navedla Grbčeva, so do nedelje že zbrali okoli 220 podpisov, z zbiranjem podpore pa bodo še nadaljevali. K pomoči njihovi pobudi se je sicer zavezala tudi poslanka Meira Hot (SD), tako da obstaja možnost, da bi pobuda romala neposredno v državni zbor, je še dodala.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Občan |  25 .05. 2021 ob  12: 21
-6
Waw, a celih 220 podpisov ste zbrali? To je nekje v povprečju 50 družin s 100 avtomobili, kar nekako predstavlja 15 minut dela policistov na meji oziroma pol urce za vožnjo v obe smeri. A je res tako hudo ali pa se gre za primocijo Meire Hot in stranke SD? Sicer pozdravljam peticijo, da se na meji odpre več pasov, predvidevam da je to predlog da se tja napoti več policistov, katerih pa baje nimajo od kje vzeti... baje da kljub zaprtju države, bližajoči se recesiji ter povečanju brezposelnosti, nihče noče iti delat v Policijo...


Čezmejni migranti, nehajte z iskanjem nekih privilegijev zase, ker za vas veljajo ista pravila kot za vse druge - če hočete čez mejo, se dajte v vrsto.
Pjero Shriba |  25 .05. 2021 ob  10: 10
Meja s HR je bila praktično zaprta eno leto.
Sedaj, ko se odpira, se spomnijo urejati barake na njej.