KNOVS PRED PROTESTI NA SOVI: Nemec pojasnil razlog obiska

Slovenija

Pooblaščena skupina parlamentarne komisije za nadzor obveščevalno-varnostnih služb (Knovs) je danes v zvezi s protesti opravila obisk na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova) in Generalni policijski upravi (GPU). Po besedah predsednika Knovsa Matjaža Nemca so se želeli prepričati, ali Sova in policija delujeta v skladu s pristojnostmi.

Danes se v prestolnici obetajo množični protesti, na katerih poleg običajnih kolesarskih protestnikov udeležbo napovedujejo še sindikati, okoljevarstveniki ter protestniki iz vrst študentov, upokojencev, akademske sfere, glasbeniki in kulturniki na splošno, podprle pa so jih tudi nekatere opozicijske stranke.

Nemec (SD) je v izjavi novinarjem v DZ pojasnil, da je Sovo in GPU obiskala njihova pooblaščena komisija, da bi "povprašali o dejavnostih, ki jih ti dve službi vodita glede za danes napovedanih protestov v Ljubljani". Kot je povedal, si sicer želijo, da bi bili protesti mirni. "Ljudje izražajo svoje družbeno-politično prepričanje v spoštovanju drug do drugega, tako protestniki do policistov kot policisti do protestnikov," je dodal. Spomnil je na številne "pritožbe državljanov, ki so dosegle tudi člane Knovsa. Zato smo se danes želeli prepričati, ali Sova in policija delujeta v skladu s svojimi pristojnostmi".

Po njegovih pojasnilih so imeli člani pooblaščene komisije kar nekaj vprašanj v povezavi z dogodki na preteklih protestih. "Želeli smo predvsem povprašati o vtisih, ki se ustvarjajo med prebivalstvom, in s tem zmanjšanem zaupanju v policijo, predvsem kar se tiče uporabe posebnih ukrepov policije," je dodal. Nemec je ob tem omenil "represijo, ki jo v zadnjem času pred kamerami uporablja policija do državljanov".

Glede dela policije je člane Knovsa zanimalo predvsem, ali je bila policija deležna kakršnih koli navodil politike o tem, kako ravnati na današnjem protestu. Predvsem jih je zanimalo, ali se odnos policije do protestnikov v zadnjih mesecih spreminja. "Na policijo namreč padajo številni očitki o obravnavi," je še spomnil.

Poleg tega so od policije želeli izvedeti, kako bodo postopali v primeru morebitnih ekscesov na današnjih protestih. Kot je poudaril Nemec, je 95 odstotkov udeležencev protestov miroljubnih. "Dobili smo določene odgovore," je dejal Nemec, kakšne, pa ni razkril.

Glede na sklepe pooblaščene komisije bo morala Sova v roku sedmih dni pripraviti podrobno poročilo o svojih aktivnostih pred, med in po protestih, pa tudi o tem, kakšne aktivnosti je izvajala v zvezi z današnjimi protesti, je pojasnil Nemec. "Na podlagi svojih pristojnosti bo Knovs danes in v prihodnjih dneh podrobno spremljala delovanje Sove in policije v odnosu do reda in miru ter človekovih pravic do protesta in izražanja svobodne volje. Zelo podrobno poročilo Sove bomo lahko prebrali v naslednjih 10 dneh, ko se bomo lahko tudi prepričali, ali so se na terenu kakor koli angažirali do ali preko svojih pooblastil. Enako velja tudi za policijo," je še dodal.

Policija je medtem že postavila ograjo okoli poslopja DZ, kamor naj bi popoldne s Prešernovega trga prišli protestniki popoldne.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija