KNJIŽNICA NA PLAŽI LETOS BOGATEJŠA: Zavlecite se v senco in uživajte z literarnimi junaki

Istra

Tudi letos koprska, izolska in piranska knjižnica sodelujejo v projektu Knjižnica na plaži. Obiskovalci kopališč na celotni slovenski obali si bodo to poletje lahko za nedoločen čas sposojali knjige in drugo gradivo, pri čemer članstvo v omenjenih knjižnicah ni pogoj za izposojo. Knjižnično izposojo bodo dopolnjevale še druge dejavnosti.

V projektu Knjižnica na plaži sodelujejo Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper, Mestna knjižnica Izola in Mestna knjižnica Piran.

Koprska knjižnica bo knjižnico na plaži omogočila na kopališču Žusterna, mestnem kopališču Koper in kopališču Valdoltra. V Kopru in Ankaranu bo knjižnica na plaži odprta predvidoma od 1. julija do 31. avgusta vsak dan od 10. do 18. ure, so sporočili iz koprske knjižnice.

V Izoli bo knjižnica na plaži delovala v Arheološkem parku v Simonovem zalivu ter na lokaciji pri Svetilniku ob lokalu Vitaminček. Zaradi omejenih finančnih sredstev bo pri Svetilniku dejavnost letos potekala pretežno samopostrežno, ob koncih tedna pa bo prisotnost študenta omogočala popestritev in izvedbo aktivnosti za otroke. Na obeh lokacijah bodo z delovanjem knjižnice začeli 1. julija in zaključili konec avgusta. V Arheološkem parku se bo ob lepem vremenu knjižnica na plaži ohranila še septembra. Knjižnica v Arheološkem parku bo odprta po urniku odprtosti parka, pri Svetilniku pa med 10. in 18. uro, so za STA navedli v izolski knjižnici.

Mestna knjižnica Piran je s projektom še nekoliko pohitela. Tako bo imela dve enoti knjižnice na Centralni plaži Portorož, in sicer na peščenem ter travnatem delu plaže ob izposoji senčnikov, ki bosta delovali vse od sobote, 15. junija, pa do do 15. septembra, vsak dan od 10. do 18. ure.

Gradivo na knjižnicah na plaži si lahko izposodi kdorkoli, saj članstvo v omenjenih mestnih knjižnicah ni pogoj za izposojo. Gradivo si lahko vsak sposodi za nedoločen čas oz. dokler ga ne prebere, vrne pa ga lahko na istem kopališču ali oddelku matične knjižnice.

V knjižnici Srečka Vilharja ugotavljajo, da se največ izposoja popularne romane t.j. ljubezenske romane in kriminalke ter otroške knjige. Obiskovalci povprašujejo tudi po zahtevnejših romanih, poljudnih knjigah - zlasti o morju -, tujci pa po knjigah v njihovem jeziku. Tako bodo v Kopru letos razširili ponudbo knjig v angleškem jeziku, saj je po tem gradivu tudi zaradi obiskovalcev s križark precej povpraševanja.

Tudi v Izoli ugotavljajo, da obiskovalci knjižnice na plaži najbolj berejo ljubezenske romane, kriminalke in druge zvrsti, knjige za otroke in mladino. Obiskovalci so bili z izborom gradiva zadovoljni. Obstoječe gradivo s 400 enotami za vsako premično zbirko bodo letos obogatili z nekaj izvodi gradiva v ruskem jeziku, po katerem so obiskovalci lani povpraševali in so ga zbrali za letošnjo akcijo zbiranja ruskih knjig.

Tudi med obiskovalci Portoroža je največje zanimanje za t.i. lahkotnejše plažno gradivo ter otroško literaturo. Knjige si izposojajo tako domači kot tuji obiskovalci, za katere imajo na voljo gradivo v italijanščini, angleščini, ruščini in nemščini. Tujci jim pustijo tudi kakšno svojo knjigo, zato imajo gradivo tudi v skandinavskih jezikih.

Knjižnica Srečka Vilharja bo v času delovanja knjižnice na plaži izvajala tudi ure pravljic za otroke. Piranska knjižnica bo delavnice za otroke julija in avgusta izvajala v svoji piranski enoti, najbolj dejavni pa bodo v izolski mestni knjižnici.

Ob koncih tedna bo tako pri Svetilniku potekala dopoldanska dejavnost za otroke s pravljičnimi urami, animacijami in delavnicami. V Arheološkem parku se bodo v senci dreves srečali ljubitelji knjige bralnega kluba Kira knjiga na dveh literarnih večerih pod vodstvom literarne kritičarke in prevajalke Diane Pungeršič.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija