KMETJE DANES NA PONOVNEM SREČANJU Z VLADO: Od svojih zahtev ne bodo odstopili

Slovenija

Predstavniki kmetijskih organizacij in vlade bodo danes znova sedli za pogajalsko mizo. Pogajanja so sredi aprila prekinili kmetje zaradi nezadovoljstva s predlogi vladne strani. Poudarjajo, da od svojih zahtev ne odstopajo in da so pripravljeni stopnjevati protestne aktivnosti. Po ocenah kmetijske ministrice Irene Šinko je dogovor mogoče doseči.

Predstavniki kmetijskih organizacij in vlade so pogajanja začeli v prvih dneh aprila, ko so se med drugim dogovorili za oblikovanje delovne skupine. Pred tem je 24. marca potekal prvi protest kmetov. Sredi aprila so nato iz kmetijskih organizacij sporočili, da so pogajanja opustili, saj vlada ne izpolnjuje njihovih pričakovanj.

25. aprila so organizirali nov protestni shod, po njem pa na politični vrh naslovili zahtevi za takojšen umik uredbe o programu upravljanja območij Nature 2000 in predloga novele zakona o zaščiti živali v delu, ki se nanaša na spremembo nadzora rejnih živali. Če to ne bo izpolnjeno, bodo nadaljevali protestne aktivnosti, so napovedali.

Ministrica Šinko je ob protestu ocenila, da je dogovor s kmeti mogoč. Kot je pojasnila, je vlada predstavnikom kmetov že pred protestom poslala odgovor na njihove zahteve. Ker gre za obsežno gradivo, so predlagali, da bi se na pogajanjih ponovno sešli po prvomajskih praznikih.

Glede Nature 2000 predlagajo, da bi se letos režim tam izvajal prostovoljno, glede trajnega travinja bi individualno pregledali, na katerih območjih bi lahko morda spremenili rabo, trajna travinja pa bi se nadomestilo kje drugje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija