KMALU PRI SOSEDIH: Do večine storitev javne uprave le z nekaj kliki, na voljo bodo tudi e-poroke

Svet

Na Hrvaškem so ukrepi socialnega distanciranja med pandemijo novega koronavirusa pospešili uvajanje elektronskih storitev za državljane. Po uvedbi elektronske dovolilnice za odhod od doma sedaj pripravljajo tudi podobne storitve za prijavo poroke, zahtevka za pomoč ob rojstvu otroka ter plačevanje administrativnih pristojbin.

Digitalizacija javne uprave z uvajanjem elektronskih storitev za državljane je eden strateških projektov hrvaške vlade. Med pandemijo so se številni na Hrvaškem prepričali, da je mogoče posle z državo opraviti na spletu, brez zapravljanja časa za zbiranja obsežne papirne dokumentacije ter čakanja pred okencih. Z uvajanjem e-dovolilnice za osebe, ki morajo zaradi narave svojega dela ali pomoči svojcem v času pandemije, zapustiti svoje prebivališče, so na Hrvaškem dokazali, da je spremembe možno uveljaviti tudi "čez noč", če je potrebno. V tednu dni so prejeli več kot 860.000 zahtev za e-dovolilnice. Odobrili so jih več kot 714.000, medtem ko so jih več kot 35.000 zavrnili. Ostali zahtevki so še v postopku.

Hrvaška ima spletni portal in aplikacijo za mobilne telefone e-državljan, ki že ponuja več kot 70 elektronskih storitev s področij davčne uprave, financ, zdravstva, dela, družine, notranjih zadev, gradbeništva, varstva okolja, preverjanje porabe plina za gospodinjstva in podobno. Poleg e-dovolilnic sta novejši storitvi e-blokada, ki državljanom omogoča vpogled v vse podatke o izvršbah, kot tudi izkaznica, ki prebivalcem hrvaških jadranskih otokov omogoča vložitev zahtevka za pooblaščeni trajektni prevoz.

Hrvaški minister za upravo Ivan Malenica je v pogovoru za Jutarnji list v petek potrdil, da pripravljajo tudi storitev e-poroka, ki bo omogočala spletno prijavo poroke pri matičarju ter izbiro termina in lokacije. S storitvijo e-novorojenček pa bodo starši od lokalnih samouprav, ki namenjajo denarno pomoč novorojenčkom, lahko kmalu na spletu zahtevali pomoč ob rojstvu otroka. Kot novost je napovedal tudi storitev e-pristojbina, ki bo omogočala elektronsko plačevanje upravnih pristojbin in nadomestil. Hrvaški državljani tako ne bodo več primorani, da na kioskih in poštah kupujejo koleke in bodo pristojbine plačevali na spletu.

Malenica je še dejal, da sproti analizirajo tudi učinkovitost javne in državne uprave z namenom optimizacije celotnega sistema. Tudi številni hrvaški strokovnjaki menijo, da je pandemija novega koronavirusa "zgodovinska priložnost" za nujno potrebne reforme, predvsem ko gre za javno in državno upravo ter administrativno razdelitev države. Opozicija na Hrvaškem že dlje časa zahteva tudi izvedbo parlamentarnih, predsedniških in lokalnih volitev na spletu, česar vladajoča večina zaenkrat ne podpira.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija